“Je est un autre”

BarbierEen totaal onvoorspelbare en zelfs ronduit chaotische speeldag is geëindigd op een situatie die niemand bij aanvang van het toernooi had verwacht. Glen De Schampheleire verloor met wit opnieuw, nu tegen Sigiswald Barbier. Beukema won al snel, waardoor hij zonder meer de beste papieren heeft voor de titel.

De situatie is echter complexer dan het lijkt, want met Sigiswald Barbier op een half punt en Jean Herman, Wouter Ghyselen en Glen De Schampheleire op een vol punt van Beukema én met het onderlinge duel tussen Beukema en Ghyselen op het programma, is nog heel veel mogelijk…

Dolle ronde met nieuwe nederlaag De Schampheleire

Na de internetproblemen van de eerste dagen kreeg het Belgisch Jeugdkampioenschap eergisteren een nieuwe tik te verwerken. Een griepvirus ofwel een voedselvergiftiging legde in een mum van tijd meer dan 30 schakers/schaakliefhebbers plat. Ben Tuerlinckx bijvoorbeeld moest tijdens zijn partij al overgeven, een symptoom dat later bij vele anderen – waarvan ook uw dienaar – verscheen. De situatie was woensdagavond zo ernstig dat de toernooicommissie samenkwam om het verdere toernooiverloop te bespreken. Uiteindelijk werd enkel de nevenactiviteit op donderdagmiddag afgelast.

Het lijdt in ieder geval geen twijfel dat het toernooiverloop voor sommige spelers een vervelende wending heeft genomen door de “aanval”. Yannick Dorr bijvoorbeeld ziet zijn goede toernooi bij de -16 gehypothekeerd door zijn verzwakte gezondheidstoestand. Ook Yasseen De Herdt (-20/18) kon zich bij de slachtoffers rekenen.

Jean Herman herpakte zich na twee pijnlijke speeldagen op rij.

Bij de elite waren er geen slachtoffers – behalve David Roos, die gelukkig erg snel herstelde – en dus werden de partijen van de zesde en zevende ronde op volle kracht gespeeld. En de zevende ronde, die zou wel eens bijzonder belangrijk kunnen zijn voor de titel. Het spektakel begon al snel in de partij tussen Jean Herman en Jimmy Lafosse, waar Herman zich revancheerde voor zijn gigantische blunder tegen Ghyselen én zijn gemiste winst tegen Stefan Beukema, door Lafosse in no time van het bord te combineren.

Belangrijker was de partij tussen Jonas Van Cappellen en Stefan Beukema. Enkele weken geleden had Van Cappellen Beukema nog klein gekregen in de Zilveren Toren, de Antwerpse interclubcompetitie. Vandaag koos Beukema voor een van zijn “pet lines”, de Spaanse Schliemann (1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 f5?!). Eerder dit toernooi had de Nederlandse schaakbelg David Roos met wit al afgemaakt in die variant, maar dat was geen belemmering om het nu zelf met zwart te proberen.

Van Cappellen week echter al snel af en speelde het “nieuwtje” Pxa7?! “Ik heb die zet al ooit bekeken”, toonde Beukema zich weinig verrast. “Het is niet echt gevaarlijk voor zwart, integendeel. In het beste geval geeft wit eeuwig schaak, al moet ik wel toegeven dat ik me niet meer precies herinner hoe het ging. De cruciale variant is 12. Db5+ maar dan volgt Ke6 en na Dxb7 Ld6 en er is niet echt veel aan de hand voor zwart. Ik meende me te herinneren dat wit ergens met Db3 en Df7 moest komen. De engines geven nog een voordeel voor wit, maar hoe langer hij erover nadenkt, hoe vager het wordt.” Of de beoordeling van Beukema effectief klopt, zal verdere analyse moeten uitwijzen. Van Cappellen speelde 12. d4 om na 12… e3 tot de conclusie te komen dat hij die zet in zijn voorbereiding simpelweg genegeerd had. Met moeilijker spel voor wit volgde al snel een cruciale fout, waardoor de zege voor zwart snel binnen was.

De zege van Beukema legde druk op de schouders van Glen De Schampheleire, die met wit niets had uit de opening. Zijn tegenstander, Sigiswald Barbier, miste waarschijnlijk enkele goede voortzettingen, maar profiteerde uiteindelijk volop van het riskante spel dat De Schampheleire aan de dag legde om winstkansen te hebben. Plots stond de Zottegemnaar een toren in het krijt en zag hij zich genoodzaakt op te geven. De elite en Glen De Schampheleire, het is voorlopig geen goed huwelijk. Sigiswald Barbier daarentegen sluipt op die manier op een half punt van Beukema en is morgen dus nog steeds een te duchten titelkandidaat. De Schampheleire reageerde filosofisch met een citaat van Rimbaud: “Car Je est un autre” ofwel “Ik ben een ander”.

Wouter Ghyselen kan nog kampioen worden morgen, als hij het onderlinge duel tegen Stefan Beukema tot een goed einde kan brengen

De zege van Beukema legde niet alleen druk op de schouders van De Schampheleire, maar ook op die van Wouter Ghyselen. Als Ghyselen won van Maddens, bleef die namelijk ook in het zog van Beukema, met de wetenschap dat morgen een onderling duel met de leider beslissend zal zijn voor de titel. Ghyselen overspeelde Maddens en na eerst een kwaliteit te hebben versierd, volgde een stuk. De neutrale toeschouwer verkneukelde zich al op het duel van morgen tot de Zottegemnaar pardoes een stuk liet instaan. In de tijdnoodfase werd het uiteindelijk nog remise. Een complete ommekeer!

Desalniettemin blijft Ghyselen kansen hebben op de titel. Als hij morgen van Beukema wint, is het onderlinge duel namelijk doorslaggevend voor de rangschikking. De andere titelpretendent, Barbier, speelt tegen Jean Herman. Daardoor zijn er verschillende scenario’s mogelijk.

Scenario 1 is erg eenvoudig: Stefan Beukema wint en is kampioen. In scenario 2 spelen Ghyselen en Beukema remise, maar wint Sigiswald Barbier. In dat scenario is Barbier kampioen. In een derde scenario wint Ghyselen. Dan hangt het er vanaf hoe Barbier en De Schampheleire presteren. Als Barbier wint, is hij kampioen. Als Barbier remise speelt en De Schampheleire wint, staan ze met vier op kop: Beukema, Ghyselen, De Schampheleire en Barbier. Dan hebben zowel Beukema als Ghyselen 2/3 op in de onderlinge duels. Als Barbier verliest en De Schampheleire wint, staan Ghyselen, Beukema, Herman en De Schampheleire op kop. Dan scoort Wouter 1,5/3, Glen en Stefan ook. Als Barbier en De Schampheleire niet winnen, is Ghyselen kampioen (onderlinge duel met Beukema). Xavier Mastalerz kan, mits een zege over De Schampheleire, ook nog op 5,5 komen, maar scoort in alle scenario’s te zwak in de onderlinge duels om in aanmerking te komen voor de titel.

De stand na ronde 8:

1. Beukema 5,5
2. Barbier 5
3-4-5-6. Ghyselen, Mastalerz, De Schampheleire, Herman 4,5
7. Roos 4
8-9. Van Cappellen, Lafosse 3
10. Maddens 1,5

In de open reeksen is de echte strijd enkel weg bij de -16. Daar is Rein Verstraeten nu al zeker van de Belgische titel. Dankzij de scheidingspunten kan Nathan De Strycker hem, zelfs met een zege in het onderlinge duel in de laatste ronde, niet meer inhalen.

 1. Andries Vansweevelt
  Andries Vansweevelt22-04-2011

  Als ik me niet vergis, hebben in het scenario waarbij ze met 4 op kop staan (Barbier, Beukema, Ghyselen en De Schampheleire) enkel Barbier en Ghyselen 2/3 in de onderlinge duels (en niet Beukema). Wat gebeurt er dan?

 2. brabo
  brabo22-04-2011

  2 bedenkingen als neutrale toeschouwer:

  – Als 30 schakers geveld worden dan moet er de politie en de voedselinspectie bijgehaald worden. Op de kleuterschool van mijn dochter is dit een standaard procedure in dit soort situaties dus ik vind het vreemd dat er zo licht gereageerd wordt.

  – Een Belgisch jeugdkampioenschap meespelen in de paasvakantie als universitair vind ik een heel twijfelachtige beslissing. Ik herinner mij dat ik in mijn tijd serieus aan het blokken was in het paasverlof (zeker als Pasen zo laat valt in het jaar). Misschien verklaart dit ook waarom sommige spelers zoals Glen en Martijn niet meer op 100% sterkte kunnen spelen.

 3. Valery
  Valery22-04-2011

  Brabo, je komt wel snel met een zware uitspraak ondanks geringe kennis van de feiten.

 4. brabo
  brabo22-04-2011

  30 kinderen op korte tijd geveld (zoals in het artikel gepubliceerd werd) vind ik gevaarlijke en belangrijke omstandigheden die een zware uitspraak verdienen. Het klopt dat ik geringe kennis van feiten heb maar ik zou niet in de schoenen van de organisatoren willen staan als blijkt dat de genomen maatregelen te licht waren om complicaties en verdere gevolgen te vermijden. In het artikel staat verder dat enkel een nevenactiviteit werd afgelast en dat lijkt mij toch wel een slappe reactie.

 5. Pé Cee
  Pé Cee22-04-2011

  Uw kritiek is goedkoop. Ik stel voor dat je in de toekomst zelf deel gaat uitmaken van de organisatie. Alles zal dan perfect zijn…

 6. brabo
  brabo22-04-2011

  Mijn hoedje af voor mensen die het willen organiseren maar mensen die iets organiseren, moeten realiseren dat zelfs al is het op puur vrijwillige basis ze een zekere verantwoordelijkheid dragen en ze bijgevolg rekenschap zullen moeten afleggen voor hun beslissingen. Als je geen kritiek kunt slikken dan heb je geen plaats in een organisatie waaraan heel wat verantwoordelijkheid gekoppeld is.

 7. BugsBunny
  BugsBunny22-04-2011

  Deze keer heeft brabo misschien wel eens een punt.

 8. Valery
  Valery22-04-2011

  Brabo heeft absoluut geen punt want hij gaat af op een niet officiële mededeling op SF.
  Er was van meet af aan begeleiding van een dokter en contact met de gezondheidsinspectie
  van de provincie Luxemburg en uiteraard tal van andere maatregelen.

 9. Tom V
  Tom V22-04-2011

  De 2de opmerking slaat van brabo slaat ook niet op veel. Niemand verplicht die mensen (18+ dus zelfs wettelijk volwassen) om mee te doen.

  En ik ken ook genoeg mensen die niet zo actief waren qua leren in de paasvakantie. Ik heb indertijd ook geen bergen verzet tijdens die periode.

 10. brabo
  brabo22-04-2011

  @Valery,
  Bedenk dat je geen medicatie aan jonge kinderen kunt toedienen zonder toestemming (best schriftelijk) van de ouders (ken ik toevallig goed omdat ik zelf 2 kleine kindjes heb). Trouwens ik zou zelf nooit toelaten dat een minderjarige verder aan het tornooi deelneemt indien ik geen schriftelijke toestemming tot verder spelen heb ontvangen van de ouders. Je kan je niet voorstellen hoe snel sommige ouders tegenwoordig een klacht neerleggen.

 11. Goendi
  Goendi22-04-2011

  Nogal een polemiek brabo voor weinig. Er is een onderscheid tussen organisatorische verantwoordelijkheden en zaken die onder de bevoegdheid van een overheid vallen. Als de gezondheidsinspectie er aan te pas kwam (en dat is vermoedelijk aan de arts om daar beroep op te doen), dan zullen zij heus wel goed weten wat gedaan en hoe. Al dat gepost om telkenmale maar weer het laatste woord te hebben, zet uw opinie op lange termijn geen kracht bij hoor (integendeel).

 12. brabo
  brabo22-04-2011

  @Tom V.
  Ik stel voor dat je mijn 2de opmerking herleest. Je zal zien dat ik nergers over een verplichting spreek.

  Ik vind het een dubieuze beslissing om mee te spelen voor universitairen. Niet dat ik denk dat ze hierdoor perse minder studieresultaten zullen halen (bv. Martijn is erg begaafd dus dat zal wel loslopen) maar wel dat het erg moeilijk is om je 100% op te laden voor een schaaktornooi net voor de blok.

  Voor de gemiddelde student is de paasvakantie de periode om met de blok te starten. Wachten tot de officiele blok is volgens mij een ticketje voor de 2de zit boeken want tussen Pasen en de officiele blok wordt vaak nog heel wat materiaal gezien (proffen die plots beseffen dat ze wat achterstand in te halen hebben).

 13. brabo
  brabo22-04-2011

  @Goendi:
  Is dit een gesloten forum waar enkel officiele opinies tellen of mag Jan met de pet ook zijn verhaal kwijt?
  Ik ga niet vertellen dat mijn opinie over de ziekte correct is want zoals Valery zelf zegt is die gebaseerd op geringe informatie. Dankzij het werpen van een bommetje hier op het forum, ben ik wel als nieuwsgierig persoon al enkele details te weten gekomen en dat was precies mijn bedoeling.

 14. Goendi
  Goendi23-04-2011

  @brabo: Jan met de pet mag zeker zijn mening kwijt, en ik snoer ook niemand de mond. Maar tel eens het aantal posts dat je zo al op SF hebt gezet? En maak er eens een statistische interpretatie van aantal posts per artikel bvb? Vrije mening is een recht en een goede zaak. Telkenmale kort op de bal spelen om toch maar het laatste woord te hebben valt daar echter mijn inziens niet mee te rijmen. En dat is nu MIJN mening 🙂

 15. brabo
  brabo23-04-2011

  @Goendi:
  Ik begrijp dat sommige mensen een lange forumdiscussie snel zien als een soort ruzie (waarbij steeds het laatste woord moet worden gehaald) en dat is hun volste recht. Voor mij is het eerder een sport waarin ik mij amuseer (wat ook mijn grote aantal posts verklaart).

 16. Bas Noorman
  Bas Noorman23-04-2011

  Blij dat ge u amuseert brabo, maar is het al eens in u opgekomen dat ge de rest van ons alleen maar irriteert?
  Dit gezegd zijnde, laat ons gewoon allen naar de laatste ronde kijken zonder over vanalles en nog wat onnozel te doen.

 17. brabo
  brabo23-04-2011

  Als iets je irriteert dan negeer je het toch (perfect mogelijk hier want ik gebruik slechts brabo als gebruikersnaam)? Dat is wat ik tenminste doe en werkt veel beter dan vragen dat de andere zich aanpast.

 18. Tom V
  Tom V23-04-2011

  Brabo, je komt vooral over als een azijnpisser zoals ze al eens zeggen. Je moet het toch maar doen, in 1 post suggereren dat de organisatie incompetent is en dat alle universitaire deelnemers het niet echt serieus menen met hun studies. Wellicht zal je reageren dat je het zo niet hebt bedoeld, maar je hebt het toch maar weer gezegd.

  Was er iets mis met gewoon te vragen welke maatregelen er werden genomen? Dan had je exact dezelfde informatie verkregen zonder weer een polemiek te starten.

 19. mathias
  mathias23-04-2011

  Ik vind het ook schandalig dat universitairen al in de paasvakantie beginnen te blokken en het BK links laten liggen. Zo gaan ze er nooit geraken!

 20. brabo
  brabo23-04-2011

  @Tom V.
  Ik hanteer een aggressieve stijl om reacties uit te lokken. Met een brave vragende stijl krijg je veel minder reacties dat is ten minste mijn kijk op bijna 15 jaar forumervaring.

  B.t.w ik stel voor dat je mijn commentaar op 12 herleest dan zal je zien dat ik heel wat anders schrijf dan de woorden die jij in mijn mond tracht te leggen.

 21. Dooievriend
  Dooievriend23-04-2011

  @Bas: spreek voor jezelf, ik vind dat Brabo vaker de rede aan zijn kant heeft dan zijn medeargumenteerders, dus hij irriteert me niet.

  Wat betreft studies & BK: zelfs al zou er een negatieve invloed zijn van het BK, dan nog is er niets mis met een “ticketje tweede zit”. Je graden houden er geen rekening mee, meer nog, je hebt meer tijd in de grote vakantie, dus zouden ze beter kunnen zijn.
  Het is allemaal een kwestie van prioriteiten: én 3 maand vakantie, én mooie punten, én een succesvol BK zijn niet gemakkelijk, maar als een succesvol BK belangrijker is dan 3 maand vakantie hoeven je punten er niet per se onder te lijden.

 22. LH
  LH23-04-2011

  brabo

  bij Valery krijg je ALTIJD antwoord als je het vraagt. daarvoor heb je geen agressieve, beschuldigende, verwijtende, provocerende toon of allerlei misplaatste opmerkingen nodig.

  universitairen zijn grote mensen en kunnen zelf wel beslissen wat ze wel/niet doen en hoe ze hun prioriteiten leggen. dat jij andere keuzes zou maken is eigenlijk irrelevant aangezien elkeen in een andere situatie zit.

  de gezondheidsinspectie/organisatie zullen wel alle nodige stappen en maatregelen nemen om de kleine ziekte-epidemie onder controle te houden.
  hen vanalles verwijten en zelfs beschuldigen, niet gehinderd door enige kennis van zaken, dat ze te weinig zouden doen is bijzonder gevaarlijke stemmingmakerij

  tot slot: ga met je kindjes naar de speeltuin. veel leuker dan hier te liggen zagen.

 23. brabo
  brabo23-04-2011

  Ik ken enkele mensen die elk jaar een 2de zit hadden en nu hogere functies uitoefenen dan mijzelf (steeds 1ste zit gehad). Ik vond het zelf erg leuk om steeds 1ste zit te halen want zo kon ik naar hartelust zomertornooien spelen en tevens een cent verdienen via een vankantiejob (waarmee ik uiteindelijk mijn eerste PC kon van kopen).

 24. Chessmaster
  Chessmaster23-04-2011

  @Brabo

  Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid als het op plannen gaan. Sowieso, men blijft geen jeugd. Werken en studeren dat kan altijd nog. Maar een BKJ meespelen. Dat kan maar tot uw 20ste.

 25. Chessmaster
  Chessmaster23-04-2011

  Fora zijn er om te discussiëren. Niets mis mee Pe Cee.
  Als het je niet interesseert, lees het dan niet.

 26. brabo
  brabo23-04-2011

  @Chessmaster:
  Klopt. Feit is dat de data van het BJK wat ongelukkig vallen voor de universitairen. Sommige spelers in de elite hebben afgezegd net om te kunnen studeren. Anderen zoals Glen, geven zelf aan dat ze niet in hun normale spel zitten. Zijn dit geen goede redenen om volgend jaar de data van het bjk (al is het maar enkel voor de elite) minstens open te bespreken?

 27. Tom V
  Tom V23-04-2011

  Brabo, welk tijdstip dan? Kerstvakantie? Ligt nog dichter bij een examenperiode voor unief.
  Juli? Begin juli BK
  Einde juli en augustus: 2de zit om dan maar te zwijgen over vakantiewerk en reizen.
  De rest van het jaar heb je les.

  En dan moet je dit nog afstemmen met de secundaire studenten aangezien zelfs met een sterker veld er wellicht nog een aantal van die spelers nog niet in het hoger onderwijs zullen zitten.

  Zie jij ergens een gaatje?

 28. Chessmaster
  Chessmaster23-04-2011

  Ik vind de Paasvakantie geschikt voor elke jeugdspeler. Een goede student kan gerust 1 week missen om op het einde nog te slagen. Wederom een goede time management kan hiervoor geen problemen met zich meebrengen.

  Er zijn genoeg mensen die studeren en toch deelnemen aan het BKJ zonder veel problemen. Ik heb nog niemand horen buizen omdat ze het BKJ meespeelden.

  Als sommigen dan andere prioriteiten prefereren, dat is dan jammer.

  Jaren wordt het BKJ al georganiseerd in deze periode. Al jaren spelen de sterkste spelers mee. Het is enkel dit jaar dat we een generatie hebben die misschien minder goed aan Time management doen.

 29. brabo
  brabo23-04-2011

  Een ander tijdstip vinden is inderdaad geen gemakkelijke opdracht. Misschien moet gedacht worden om de leeftijdsgroepen te laten spelen op verschillende lokaties met hun eigen schema. Misschien moet gedacht worden om de wedstrijden te laten spreiden over enkele vakanties of weekends. Misschien moet gedacht worden om de kwalificatie voor het bk slechts voor volgend jaar te laten gelden i.p.v. hetzelfde jaar zodat bjk niet perse voor het bk gespeeld moet worden. Ik bedoel er zijn heel wat pistes mogelijk om eens te bekijken. In elk geval heeft dit jaar het bjk getoond dat de data voor sommige mensen niet optimaal waren.

 30. Goe bezig manne
  Goe bezig manne23-04-2011

  Tamelijk amusante discussie: brabo die 12 van de 29 posts voor zijn rekening neemt (en er blijkbaar op gebrand is om telkens het laatste woord te hebben :-))

  Wat die ziekte aanvallen betreft: zolang er geen ouders van de betrokkenen hun beklag doen denk ik dat het nog wel zal meevallen en dat wij, buitenstaanders, er niks mee te maken hebben (wat niet belet dat we uiteraard wel onze subjectieve mening mogen ventileren ;-))

 31. Wouter G
  Wouter G23-04-2011

  In Internet slang, a troll is someone who posts inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community, such as an online discussion forum, chat room, or blog, with the primary intent of provoking other users into a desired emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.

  bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internet)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.