NLS wint in Limburg, Jelle Sarrau demonstreert in Leopoldsburg

SarrauVorige week kleurde Limburg wit en zwart met twee boeiende en grote schaakevenementen. Op paasmaandag verraste Jelle Sarrau vriend en vijand door met groot overmacht het paasrapid in Leopoldsburg te winnen. Hij deed dat met een 7/7, wat des te indrukwekkender wordt als je de deelnemerslijst aanschouwt.

Vrijdagavond was er de laatste, gezamenlijke ronde van de Limburgse Interclubs. NLS 1 verdedigde zijn leidersplaats om na enkele jaren pauze opnieuw een titel op zijn naam te schrijven. Dat lukte ei zo na met een unicum in Limburg…

Sarrau klopt topfavorieten

Ondanks de tropische temperaturen in de warmste streek van Europa kozen 70 schakers ervoor om in Leopoldsburg te gaan voor de 200 euro topprijs en de traditionele verfpotten, wat het toernooi de bijnaam “verfpottentoernooi” opleverde. Het moge echter duidelijk zijn dat er veel meer op het spel stond dan verfpotten. Met Hovhanisian, Cekro, Renette, Sadkowski en Van Mechelen verschenen vijf titelhouders aan de aftrap. Die eerste drie hadden bovendien al ervaring in het winnen van dit toernooi, dat na een pauze van een jaar de draad opnieuw oppikte.

Maar al die mooie namen kregen te maken met een van de schaduwfavorieten: Jelle Sarrau. Bezig aan het laatste jaar van zijn studies heeft hij het afgelopen jaar wat minder geschaakt, maar de zin in het spelletje is er nog steeds. “En ik ben nog nooit zo goed in vorm geweest als vandaag”, vulde Sarrau aan. Zijn parcours mocht dan ook gezien worden. Na drie opwarmingsrondes raasde de Heusdenaar door de laatste vier rondes. Eerst Hovhanisian, dan Cekro, vervolgens Simenon en als kers op de taart nog eens Sadkowski. Alle vier gingen ze er zonder pardon aan. Met 7/7 een ronduit briljante prestatie, zelden gezien in Leopoldsburg. Hovhanisian en Cekro werden uiteindelijk tweede, Frank Steenbekkers derde.

Viertal van NLS 1 wint Limburgse titel

Ieder jaar verzamelen meer dan 100 schakers in Hasselt, voor de gezamenlijke laatste ronde van de LIC.

Enkele dagen later verzamelden meer dan honderd schakers zich in Hasselt voor de traditionele gezamenlijke laatste ronde van de Limburgse Interclubs. Jelle Sarrau had met zijn ploeg uit Heusden al de promotie naar eerste provinciale verzekerd, maar in de topreeks was de titel nog niet definitief beslist. NLS 1 had een grote voorsprong op titelverdediger Eisden en had nog één remise nodig uit het duel tegen Overpelt. Die remise kwam er al snel op bord 1, waar Roy Schoemans en Roel Hamblok de puntjes braaf verdeelden. NLS 1 vierde na twee jaar zo opnieuw een titel.

Het meest opmerkelijke aan die prijs is de ploeg waarmee dat gebeurde. Voor de laatste ronde speelden de NLS’ers élke ronde met exact dezelfde opstelling: Roy Schoemans, Ruud Jansen, Albert Schenning en Jimmy Geboers, goed voor een gemiddelde rating van 2104. Dit unieke gegeven werd helaas verstoord door een overlijdensgeval, waardoor Schenning de laatste ronde niet kon meespelen. Desalniettemin blijft het een opmerkelijk gegeven.

Alle uitslagen en standen, zowel van de LIC als van het toernooi in Leopoldsburg, zijn na te kijken op de website van de Limburgse Schaakliga.

  1. MarcvS
    MarcvS04-05-2011

    Hoi Jelle, nogmaals proficiat voor je knalprestatie en mijn excuses voor de voorbarige opmerking.
    Greetz
    Marc

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.