Jimmy Geboers wint B-reeks in Maastricht

Geboers Vorig weekend zakte schakend België af naar de Nederlandse grensstad Maastricht voor de ENCI Limburg Open. Het toernooi werd gespeeld met drie reeksen en een veteranengroep. De Belgische aandacht ging vooral uit naar IM Pascal Vandevoort en Belgisch kampioen IM Mher Hovhanisian. Zij eindigden net achter de topplaatsen.

In de schaduw van deze aan ons land gerelateerde topelo’s knokte een bescheiden Lommelaar zich naar de winst in de B-reeks, waar ook een sterke Lennert Lenaerts opviel. Een grote verrassing…

Alexander Fier sterkste in Maastricht

In de A-reeks draaiden Vandevoort en Hovhanisian mee vooraan, maar beiden verloren ze het contact met de eerste plaats door een nederlaag tegen GM Andrei Shchekachev. Voor Hovhanisian begon alles voorspoedig, onder andere met een remise tegen top seed Fedorchuk (2660). Maar de nederlaag tegen Shchekachev en een remise tegen de beduidend zwakkere Joost Offringa (2060) zorgden voor een penibele situatie. Hij redde zijn toernooi nog enigszins door de laatste twee rondes te winnen.

Pascal Vandevoort draaide lang mee vooraan, maar moest uiteindelijk de duimen leggen tegen GM Shchekachev, die eerder ook al van Hovhanisian had gewonnen.

Vandevoort startte met een bye, maar een remise tegen GM Alexander Fier en drie winstpartijen op rij (soms met een meevaller) brachten hem even op de eerste plaats. Helaas volgde ook voor Vandevoort Shchekachev. Met een zege in de laatste ronde kwam Vdv uit op 5/7. Samen met Hovhanisian goed voor een gedeelde derde plaats (respectievelijk zesde en tiende in de eindstand).

De overwinning in het toernooi was overigens niet voor Fedorchuk, maar wel voor de Braziliaan Fier. De climax was de laatste ronde, waarin hij het onderlinge duel met de topfavoriet won. Met 6/7 heeft Fier een halfje meer dan Shchekachev, Bok, L’Ami en Turov.

Geboers boekt succesje

Veel minder opvallend is de B-reeks, voor spelers onder de 2050 elo, waar Jimmy Lafosse en Jorg Cornelius tweede en derde geplaatst waren. Het toernooiverloop zou echter in het voordeel uitdraaien van een andere landgenoot. Jimmy Geboers verloor in de eerste ronde al tegen Shotaro De Niet, die met 1792 een eerder bescheiden rol leek te gaan spelen in het toernooi. Maar Geboers herpakte zich dan en won zomaar even zes partijen op rij.

Met 6/7 prijkt hij helemaal bovenaan de stand, samen met Philip Ramaeckers. Geboers speelt bij NLS Lommel en draait al jaren mee in toernooien als die in Maastricht, maar nooit eerder haalde hij zulk resultaat. Voorts werd Lafosse gedeeld tweede en is zeker de knappe prestatie van Lennert Lenaerts (gedeeld derde) het vermelden waard!

Alle informatie vind je op de toernooiwebsite.

 1. Belkov
  Belkov21-06-2011

  Proficiat, Jimmy. Wat een indrukwekkende remonte!

 2. David Roos
  David Roos21-06-2011

  Mooi zo Jimmy! Maar ook Lafosse (andere Jimmy :)) deed het wel mooi, waarvoor ook proficiat!! 🙂

  Jullie hebben de Belgen weer eens trots gemaakt 😉

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.