Belgische bond distantieert zich van bezoek Khadaffi

Carlsen De Belgische schaakbond heeft zich in een communiqué, dat ook verschenen is op de website van onze bond, uitgesproken tegen het bezoek van Illyumzhinov aan Khadaffi. Het veelbesproken bezoek ging als een lopend vuurtje de wereld rond, maar de Belgische bond geeft nu aan niets te maken te willen hebben met dergelijke visitaties.

Net als vorig jaar heeft Magnus Carlsen het super GM-toernooi in het Roemeense Bazna op zijn naam geschreven. De viking verloor geen enkele partij en toonde enkele sterke staaltjes eindspeltechniek. Toch was de zege van Carlsen niet vergelijkbaar met die van vorig jaar, toen hij iedereen vernederde. Dit jaar kreeg hij namelijk te maken met een ander wonderkind: Sergey Karjakin! Beide spelers schuiven dankzij hun toernooi een plaatsje op in de wereldranglijst…

Belgische schaakbond distantieert zich van bezoek Khadaffi

Terwijl het internationale schaaktheater zich opnieuw op gang brengt, laat de Belgische Schaakbond nog eens van zich horen. In navolging van een discussie op deze website heeft het zich gedistantieerd van het recente bezoek van FIDE-president Illyumzhinov aan de Libische dictator Moammar Khadaffi (die tegenwoordig door velen “Gadafi” wordt genoemd).

De site schrijft:

“Op zondag 12 juni 2011 heeft de voorzitter van de Wereldschaakbond, Kirsan Ilyumzhinov, een bezoek gebracht aan Libië. Hij had er onder meer een ontmoeting met de Libische leider Gaddafi, met wie hij ook een schaakpartij speelde. Met het oog op de huidige situatie in Libië beoordeelt de Koninklijke Belgische Schaakbond dit bezoek als ongepast, onverantwoord en potentieel schadelijk voor het imago van de schaaksport. De K.B.S.B. wenst zich dan ook uitdrukkelijk te distantiëren van dit betreurenswaardige initiatief.”

Carlsen wipt over Anand

Vorig jaar ramde Carlsen zo goed als alle tegenstand van het bord. Enkel tegen Boris Gelfand won hij toen géén partij. Vijf zeges en een verpletterende 7,5/10 was genoeg om de volle twee punten voor de tweede, toen Teimour Radjabov, te blijven.

Het behoeft geen betoog dat Carlsen dit jaar opnieuw de grote favoriet was, al leek de concurrentie iets sterker te zijn. Nakamura draait op volle toeren, Karjakin werkt traag maar zeker aan zijn stap naar de top 3 en Ivanchuk is sowieso een speler om rekening mee te houden. Maar de eerste ronde zette al meteen de trend: Carlsen won van Nakamura en bestendigde die goede start in de volgende rondes om in ronde vijf opnieuw toe te slaan. In een ogenschijnlijk ongevaarlijke stelling lag thuisspeler Nisipeanu in no time over de Noorse knie.

De concurrentie maakte tot op dat moment weinig aanstalten om Carlsen iets in de weg te leggen. De eveneens goed gestarte Ivanchuk verloor in de derde ronde en de andere spelers bleven steken op vrij inspiratieloze remises. Maar precies in die vijfde ronde verscheen Sergey Karjakin aan het oppervlak. De Oekraïnse Rus speelde tot dan toe povertjes – aldus Karjakin zelf – maar won in die ronde van een stilaan ineenstortende Ivanchuk. Met een zege in ronde 6 sprong Karjakin zelfs naast Carlsen. Er was een strijd!

Sergey Karjakin maakte in Bazna de sprong naar de top vier op de wereldranglijst!

In de finale rondes van het toernooi viel vooral de onherkenbare Ivanchuk op. Het is dan ook geen toeval dat zowel Carlsen als Karjakin elk een punt scoorden tegen Chucky. Carlsen toonde het betere vlechtwerk, maar Karjakin had amper 22 zetjes nodig om zijn oud-landgenoot vliegensvlug neer te halen. Chucky gaf op na amper 17 minuten te hebben nagedacht!

En zo werd het toernooi beslist in de laatste ronde, in een onderling duel tussen Carlsen en Karjakin. Voor de Noor was een remise genoeg en zonder veel problemen verscheen die uitslag op het bord. Twee winnaars, maar Carlsen scoorde het beste in het tiebreaksysteem. Met deze prestatie wipt de Mozart van het schaakspel opnieuw over Anand naar de eerste plaats op de ranking. Karjakin doet eveneens een prima zaak en haalt Kramnik in. Met 2788 is Karjakin nu de nieuwe nummer 4. Hij blijft bijzonder constant en niets lijkt de 2800 in de weg te staan. De naam van Carlsen overschaduwt die van Karjakin een beetje, maar de toekomst zou wel eens dikwijls een tweestrijd tussen de twee kunnen zien.

De eindstand na 10 rondes:
1-2. Carlsen, Karjakin 6,5/10
3-4. Radjabov, Nakamura 4,5/10
5-6. Nisipeanu, Ivanchuk 4/10

In Oekraïne is Ruslan Ponomariov overtuigend nationaal kampioen geworden. Met 8,5/11 bleef hij kleppers als Eljanov, Efimenko, Moiseenko en Volokitin voor.

 1. Patrick
  Patrick22-06-2011

  Daar heeft de Kirsan niet van terug zenne ! 🙂

 2. Yen
  Yen22-06-2011

  Illyumzhinov laat weten dat hij enorm geschrokken is van de reactie van de Belgische bond en hij heeft beloofd het nooit meer te doen

 3. Theo
  Theo22-06-2011

  Kirsan denkt dat België ergens in Amerika ligt.

 4. bonnero
  bonnero23-06-2011

  Toch maar mooi (en een beetje onverwacht) van de KBSB dat ze dit communqiué verspreiden. Bravo!

 5. brabo
  brabo23-06-2011

  Een mooie en verstandige beslissing van de KBSB. Politiek kon de Belgische reactie moeilijk nog langer uitblijven daar o.a. de Nederlandse, Franse, Engelse en Duitse bond zich reeds eerder hadden gedistantieerd.

  http://www.schaakbond.nl/2011/knsb-keurt-bezoek-fide-president-aan-gaddafi-af

  http://www.schachbund.de/news/article.html?article_file=1307981933.txt

 6. Chessmaster
  Chessmaster26-06-2011

  Dat is een logische reactie! Mooi zo!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.