Grootmeesters remiseren op eerste speeldag

SpeelzaalDe eerste ronde van het BK 2011 had alles om een mooi toernooi in te leiden. Want behalve de niet gewonnen gewonnen stelling voor Petar Popovic tegen top seed Malakhatko, raakte ook Alexandre Dgebuadze niet verder dan remise, met wit tegen Rudolf Meessen.

Het sein voor Hovhanisian en Michiels om een vroege leiding te nemen. Die eerste glunderde na “een flauwe truc”, terwijl de tweede vooral tevreden terugkeek op een behoorlijke zege…

“De grootmeesters blijven favoriet”

Om het sterkste BK in jaren te organiseren, heeft organisator Sylvin De Vet samen met Inventi in de geldbuidel getast om de Belgische top uit te nodigen voor de expertenreeks. Zowel Malakhatko (de beste Belgische elo momenteel) als Dgebuadze en Popovic zakten af naar het huis van de sport in Berchem om hun kunnen te tonen. De enige grote afwezige is Luc Winants. Hij verklaarde geen uitnodiging te hebben gekregen, een statement dat door de organisatie gecounterd werd met de mededeling dat Winants jaren geleden verklaard zou hebben geen toernooien van de Belgische schaakbond meer te spelen en dat dat de verklaring was van de niet-invitatie van de sterkste in Belgiƫ geboren grootmeester.

Wat er ook van zij, het deelnemersveld is ijzersterk en de eerste ronde had meteen een topaffiche: Popovic-Malakhatko. Wie een snelle remise verwachtte, kwam bedrogen uit, want Popovic wilde de voorspelling van onze gokchinees wat kracht bijzetten. Zonder veel moeite speelde hij de top seed op een hoopje, maar hij gebruikte daarvoor wel te veel tijd. In een overtuigende stelling bood Popovic remise, om geen risico’s met zijn slinkende tijd te lopen (Popovic had nog 1 minuut voor een tiental zetten). Een remise die wel eens belangrijk zou kunnen blijken.

Iets eerder was immers de eerste kleine verrassing van het toernooi opgetekend. Alexandre Dgebuadze raakte met wit niet verder dan een puntendeling tegen Rudolf Meessen, een tegenvaller voor de duidelijk ontgoochelde Dgebuadze.

Stefan Beukema speelde tegen Bart Michiels op net dezelfde manier als Beukema's coach Piet Peelen (hier rechts onder) zes jaar geleden speelde.

Dit was het sein voor de anderen om volop te gaan voor het volle punt. Bart Michiels kon als eerste vieren. Hij speelde een puike partij tegen Stefan Beukema. “Het was wel bijzonder, want Stefan speelde met zwart exact dezelfde variant die zijn trainer IM Piet Peelen een vijftal jaar geleden tegen mij gespeeld heeft. Helaas wist ik voor de match niet dat Piet zijn trainer is”, deed Michiels lachend zijn verhaal. “De partij zelf was in orde. Traag maar zeker zette ik mijn stukken beter en uiteindelijk stortte zijn stelling in. Ik vind dat ik behoorlijk gespeeld heb. Een goed begin dus!”

Enkele minuten later volgde Mher Hovhanisian, die voor de gelegenheid is omgedoopt tot Merh. Het fout spellen van zijn naam op de naamkaartjes wordt stilaan een handelsmerk. Een ander handelsmerk is trucjes en ook dat handelsmerk kwam vandaag aan bod. Hovhanisian speelde behoorlijk en won een kwaliteit, maar blunderde toen, met een ruwweg gelijk eindspel als gevolg. “Maar toen had ik een flauwe truc en liep het mat”, glunderde de titelverdediger, die overigens verrassend vaak de vraag kreeg of hij op tijd had gewonnen. “De toeschouwers beginnen mij te kennen, zeker?” lachte Hovhanisian.

En nadat Thibaut Vandenbussche en Geert Van der Stricht een eerste Gentse duel op een puntendeling deden eindigen – kon de balans van dag 1 worden opgemaakt: de schaduwfavorieten zijn goed begonnen, maar – zo eindigde Michiels zijn aanwezigheid in de toernooizaal – “de grootmeesters blijven zeker favoriet.”

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.