“Look at them! They drink 10.000 beers and they win the tournament”

PiceuTom Piceu en Thibaut Maenhout hebben voor een Belgische triomftocht gezorgd tijdens het internationale toernooi van Condom. Samen eindigden ze eerste in de sterke A-reeks, samen met IM Vincent David. Ze scoorden een knappe 7/9.

Het resultaat is des te opvallender omdat de Belgische delegatie (vooral de Brugse) het toernooi vooral opvat als een week vakantie, waar het schaken alles behalve op de eerste plaats komt. Maar concentratie en “gretigheid”, zoals Tom Piceu het zelf stelt, zijn misschien wel belangrijker dan een nauwkeurige voorbereiding…

“Energie was cruciaal in dit toernooi”

Het afgelopen jaar zakte FM Tom Piceu een berg elopunten en dreigde hij zelfs onder de 2300 te gaan. Dat gebeurde niet en na een lange pauze besloot de voorzitter van de VSF opnieuw de stukken op te nemen en mee te doen in Condom, een toernooi dat de afgelopen jaren al dikwijls door een heuse Belgische – in het bijzonder Brugse – delegatie wordt gefrequenteerd. “Ik was na een lange pauze voor erg gretig om te spelen. Ik was ook erg fris en had veel energie, wat met mijn speelstijl een absolute troef is”, aldus Piceu.

Het resultaat van die gretigheid was snel zichtbaar: na zes rondes stond de VSF-topman alleen aan kop na een zege tegen IM Wohl en FM Saucy. “Rondes 7, 8 en 9 heb ik in het totaal nog 19 zetten gespeeld om uit te bollen naar de overwinning. Ideaal, want het “ontspanningselement” was sterk aanwezig. Ik heb me 0 minuten voorbereid, ik heb mijn laptop nooit boven gehaald en normaal slaat de voermoeidheid toe in de laatste rondes. Nu weet ik dus hoe die vodka-zuipende GM’s dat doen”, grapte de Bruggeling.

Thibaut Maenhout: "De nadruk lag eigenlijk op het plezier na de partijen, maar een salonremise tegen Steven Geirnaert zorgde ervoor dat ik mijn slaap kon inhalen."

De derde remise in de laatste ronde was er een tegen een clubgenoot. Thibaut Maenhout was net als Piceu bezig aan een uitstekend toernooi. “De eerste twee rondes waren leuke hakpartijen met veel (schijn)offers. In ronde 3 kon ik de muur van mijn tegenstander jammer genoeg niet kraken en in ronde 4 had ik echt veel geluk dat ik een compleet verloren eindspel (stuk en pion achter) nog remise heb kunnen houden tegen Tieme Verlinde. Vanaf dan begon ik weer deftig te spelen: in ronde 5 moest ik een dame-eindspel heel lang uitmelken en in ronde 6 had ik een rustdag tegen Steven Geirnaert waardoor ik de volgende rondes een stuk frisser zat.” Die frisheid was ook voor Maenhout cruciaal, want net als Piceu klopte hij IM Wohl en een ronde later de jonge Oekraïner Kurayan. Net als Piceu klokte Maenhout af op 7/9, want hem met de scheidingspunten een eerste plaats in de rangschikking opleverde.

Ook de Franse IM Vincent David scoorde 7/9, waardoor het toernooi drie winnaars had. Achter hen hokten enkele IM’s en FM’s samen met 6,5/9. Onder hen de Roemeense IM Ciaora, die zijn ogen niet kon geloven. “”Look at them! They drink 10.000 beers and they win the tournament. look at them!” Alle resultaten en standen kan je vinden op de officiële site van het toernooi (klik hier).

 1. RM
  RM19-07-2011

  YEEEEEEEEEEEEEEEEES

 2. Henk
  Henk19-07-2011

  Slechts 10.000 ? Was er iemand ziek ?
  Schitterend resultaat !
  Proficiat !

 3. Thibaut Maenhout
  Thibaut Maenhout19-07-2011

  Ik weet er amper nog iets van met m’n muhhenheheuhen…

 4. Brul
  Brul19-07-2011

  Dat verdient een vlaggenmast!

 5. Wouter G
  Wouter G19-07-2011

  Schitterend!
  België wordt met beperkte middelen toch een klein beetje op de internationale schaakkaart gezet 🙂

 6. Arno
  Arno20-07-2011

  Het grote geheim van de topschakers!

 7. Dooievriend
  Dooievriend22-07-2011

  @Wouter: 10.000 noem ik nu niet meteen beperkt :p

 8. Adrian
  Adrian22-07-2011

  It’s over 9000!!!!

  Knap gedaan daar! Proficiat!

 9. Arnaud
  Arnaud26-07-2011

  en dan nog weten dat Rob blijkbaar de laatste ronde verloor in een poging een beter eindspel te winnen… nog een beetje en er was naast Steven Geirnaert nog eentje hoog in het klassement geëindigd 🙂
  Schandalig gedaan en dus alle respect!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.