Jelle Sarrau wint spannende eerste luik van Limburgse zomerblitzen

Iedere zomer verzamelen tal van blitzliefhebbers zich in de laatste week van juli om een heuse blitzclash te spelen, verspreid over twee toernooien. Vrijdag begonnen de Limburgers in Hasselt, volgende vrijdag staat Lommel op het programma.

De editie in Hasselt was net als de vorige jaren een succes. Limburger Jelle Sarrau toonde zich, samen met Roel Hamblok, de beste in een toernooi dat een uitermate chaotisch verloop kende en waarin het wachten was tot de laatste ronde wie het heft in handen zou nemen. Benieuwd of Sarrau in Lommel dat kunstje kan herhalen, want de concurrentie daar is allesbehalve mals, met Maenhout en Hovhanisian als topfavorieten…

Sarrau wint waanzinnig Hasseltse zomerblitz

Tradities zijn er om in ere te houden en zo organiseren Hasselt en Lommel ieder jaar een sterk en gezellig zomertweeluik blitz. Afgelopen vrijdag deed Hasselt de aftrap met een blitzspektakel om duimen en vingers van af te likken. Jelle Sarrau was op papier de grote favoriet. Zijn blitzelo heeft de voor hem ongekende hoogte van 2380 bereikt, waardoor hij ver uitstak boven de andere deelnemers. Toch moet die elosuprematie in het juiste kader geplaatst worden, want met concurrenten als Roel Hamblok, Roy Schoemans, de sterke Nederlander Rob Caessens en Ruud Jansen was spanning verzekerd.

Dat bleek ook als je het toernooiverloop in acht neemt. De beste starters waren namelijk Roy Schoemans en Rob Caessens, die met 6/7 de andere favorieten op achtervolgen zetten. Maar de kentering kwam in ronde 8, waarin beide leiders verloren en toen het toernooi als een rollercoaster naar de laatste rondes reed. Dan weer Sarrau, dan plots Ruud Jansen, daarna terug een minder gestarte Roel Hamblok, dan opnieuw Caessens: iedere ronde bracht weer een nieuwe verrassing. Zo werd Jelle Sarrau in de dertiende ronde nog gevloerd door het jeugdtalent Wessel Van Kessel en kreeg Roel Hamblok een nederlaag te incasseren tegen Benjamin Nachbar.

Ruud Jansen speelde een sterk toernooi, maar liet de toernooizege in de laatste ronde nog wegglippen. Foto @ Jef De Puydt

Uiteindelijk bleven er voor de laatste ronde vier leiders over: Sarrau, Hamblok, Jansen en Caessens, allen met 10,5/14. De finale tien minuten weken niet af van hoe het hele toernooi al verlopen was: Jansen en Caessens verloren verrassend en moesten nog vrede nemen met de tweede plak. Sarrau en Hamblok wonnen wel, waarna die eerste profiteerde van het gewonnen onderlinge duel en dus een betere scheidingsscore.

Volgende vrijdag worden de protagonisten van de Hasseltse blitz vergezeld door enkele grote kanonnen. Thibaut Maenhout won het toernooi al enkele keren en ook grootmeesternorm Mher Hovhanisian maakt zijn opwachting. Alle informatie vind je op lommelschaakt.be. Je kan je ook inschrijven door te mailen naar nlslommel@gmail.com. Het toernooi heeft goed geluisterd naar de discussie op deze website over prijzen en beloont behalve de top 3 op basis van tpr! De vijf spelers die hun eigen elo het meeste overstijgen, krijgen een prijs.

Meer foto’s van Jef De Puydt vind je hier.

  1. Twootarrr
    Twootarrr25-07-2011

    De Jelluhhh heeft gescheurd tot en met! good game sir 😀

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.