Belgisch Kampioenschap 2012 in Lommel

Voor de editie van 2011 was het een tijdje wachten wie de uiteindelijke organisatie in de wacht zou slepen, maar voor 2012 is de kogel nu al door de kerk: het Belgische Kampioenschap zal gespeeld worden in het Noordlimburgse Lommel, waar de plaatselijke club NLS zijn vijftigjarig bestaan viert. Lommel ligt in in het noordoosten van België en grenst aan Nederland en de provincie Antwerpen.

Om de toewijzing te vieren, staat de jaarlijkse zomerblitz morgenavond in het teken van het BK 2012. Speel zeker mee en bekijk alle informatie hier…

Limburg rijft BK binnen

Lommel is een stad met om en bij de 35 000 inwoners en is qua oppervlakte een van de grootste gemeentes van België. De stad is vooral bekend door zijn burgemeester Peter Vanvelthoven en de wielrenner Johan Vansummeren, die dit jaar Parijs-Roubaix op zijn naam schreef. Daarnaast zijn er tal van wandel- en fietsgelegenheden en de mooie natuur zorgt jaarlijks, samen met enkele bekende vakantieparken (zoals Vossemeren, Center Parks …), voor vrij veel toeristen. Grenzend aan Nederland lijkt Lommel eerder afgelegen, maar dat valt behoorlijk goed mee. Vanuit (de stad) Antwerpen is het ongeveer drie kwartier rijden, vanuit Brussel en Luik een dik uur. Vanuit Antwerpen is er een rechtstreekse treinverbinding, die er ongeveer een uur over doet. Vanuit Hasselt zijn er rechtstreekse snelbussen.

Lommel ligt op de grens met Nederland en de provincie Antwerpen (Lommel is een buur van Mol en Balen).

Het is al een hele poos geleden dat het Belgisch Kampioenschap schaken nog eens in Limburg heeft plaatsgevonden. Volgens onze research is het van 1974 geleden, toen het BK in Hasselt gehouden werd en gewonnen werd door ene Moeyersons. Desalniettemin zitten er enkele hiaten in de gegevens die we bekeken hebben, dus misschien kan een lezer ons bij deze corrigeren.

Het schaken in Lommel wordt al sinds jaar en dag georganiseerd door de Lommelse schaakclub NLS. NLS is een middelgrote club met een veertigtal leden en twee ploegen in de nationale interclubs, eentje in tweede en eentje in vierde nationale. De bekendste speler van NLS is, toch nog voor enkele weken, Mher Hovhanisian, die zijn Belgische schaakloopbaan in Lommel begon. Local Roy Schoemans is een andere “bekende” speler, die een tiental jaar geleden in de jeugdreeksen enkele Vlaamse titels op zijn naam schreef. Andere spelers die voor NLS uitkomen in de NIC zijn Jelle Sarrau, Nils Nijs, Robin Leenaerts, Ruud Jansen en Yordi Schaeken. Ook de oprichter van deze website speelt voor NLS.

In 2012 bestaat NLS 50 jaar en dat was de ideale trigger voor de club om zijn kandidatuur in te dienen, een kandidatuur die enkele weken geleden aanvaard werd door de Belgische Schaakbond. Het toernooi zal doorgaan in Cultureel Centrum De Adelberg. De Adelberg is een groot complex met een bioscoop, een polyvalente theaterzaal (waar het toernooi gespeeld zal worden), een tentoonstellingsruimte, een grote parking en dies meer. De organisatie is in samenwerking met de Schaakliga Limburg en de stad Lommel, die het toernooi koppelt aan de jaarlijkse Lommel Leeft-festiviteiten in het centrum van de stad (op 200m van de Adelberg).

De jaarlijkse zomerblitz van NLS gaat morgenavond door, om 20u, in De Volksmacht in Lommel (tegenover de kerk, adres kerkplein 15). De vorige jaren won Thibaut Maenhout, die zijn titel dit jaar helaas niet zal verdedigen. Topfavorieten morgen zijn Mher Hovhanisian, Jelle Sarrau, Roy Schoemans, Roel Hamblok en Ruud Jansen. Natuurlijk kunnen hier nog spelers bijkomen.

Informatie:

Paring laatste ronde 23.30u. Pair two
Start: 20.00u
Inschrijving 3€ ter plaatse te betalen
Prijzengeld = volledige inschrijvingsgeld wordt besteed aan prijzen voor de top 3 en de top 5 spelers bij wie de tpr het verste boven de eigen elo ligt.
Contact: nlslommel@gmail.com

Voor meer informatie, kan je de volgende links raadplegen:
1) Website van NLS
2) Website van CC De Adelberg

 1. Cowboy Henk
  Cowboy Henk29-07-2011

  Tijd om de Wikipedia pagina van Lommel te updaten 🙂

 2. Ruben
  Ruben29-07-2011

  nog nooit zoveel reclame gezien die niet onder de rubriek reclame valt. Hoe zou dat komen?

 3. Jan T
  Jan T29-07-2011

  Het is NLS en Lommel uiteraard van harte gegund dit BK te organiseren, maar het succes zal m.i. mee afhangen van de beschikbaarheid van goedkope/goede logies. Dagelijks pendelen zal er voor veel schakers niet inzitten. Typisch probleem als een kampioenschap minder centraal georganiseerd wordt.

 4. live
  live29-07-2011

  Als je de bereikbaarheid van de speelzaal in o.a. Westerlo of Namen bekijkt lijkt me de ligging van de stad niét zo bepalend voor het al of niet succes van een BK. Noteer bovendien dat Lommel op de 4° plaats staat qua overnachtingen,na Brussel,Antwerpen en Brugge. Met zo’n cijfer mag je dus ruim voldoende logeergelegenheid verwachten, in alle denkbare scenarios en naar ieders godsvrucht en vermogen !

 5. BugsBunny
  BugsBunny30-07-2011

  dat komt vooral omdat centerparks daar ligt.. ik denk niet dat dat een goedkope oplossing zal zijn lol

 6. Draw
  Draw30-07-2011

  Even off-topic:
  Ik moet zeggen dat de vernieuwing van de website van de Belgische schaakbond bij mij in de smaak vallen. Een dikke proficiat aan Daniel Halleux voor al het werk dat hij hierin heeft gestoken.

  Bij deze wil ik ook het team van schaakfabriek bedanken voor mij al een heel aantal jaar me up-to-date te houden van de schaakwereld. En dit met een fantastische service, die elk jaar nog verbeterd! Dit werk wordt door sommigen na een tijdje als normaal gezien maar elke keer verbaas ik me hoe regelmatig deze website wordt aangevuld.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.