Carlsen en Kramnik verwennen schaakfans in Biel en Dortmund

Met topschaak in Biel, Dortmund en China kwamen de liefhebbers van het internationale topschaak de afgelopen weken opnieuw flink aan hun trekken. In Biel was Carlsen heer en meester, in Dortmund overtuigde Kramnik op al even indrukwekkende wijze en in China toonde Armenië nogmaals dat nationale ploegentoernooien op hun lijven geschreven zijn.

Magnus Carlsen verstevigt zijn nummer één-positie op de wereldranglijst, terwijl Kramnik de 2800 opnieuw nadert…

Carlsen en Kramnik spelers van het moment

Na een intermezzo vorig jaar, toen het toernooi in Biel een Young Masters editie organiseerde met enkel spelers uit de top van de -20, hervatte het Zwitserse schaakmekka zijn traditie met een ijzersterk toptoernooi met de meest agressieve spelers van de planeet. Alexander Morozevich en Alexei Shirov waren daarbij publiekstrekkers. De eerste speelt altijd goed in Biel, is sinds kort stilaan terug op niveau aan het komen na zijn recente comeback, en is natuurlijk altijd goed voor compromisloos schaak. De tweede staat bekend om zijn vurige speelstijl, met tal van offers. Dit moois kreeg een extra dimensie toen een speciale sponsor ervoor zorgde dat ook nummer één van de wereld, Magnus Carlsen, mee zou dingen naar de toernooizege. De andere deelnemers waren Vachier-Lagrave, Caruana en local hero Pelletier.

Carlsen had al een tijdje niet meer gespeeld en toonde vanaf dag 1 grote honger. Hij perste het maximum uit iedere stelling en won partij na partij. Een klein ongelukje tegen Maxime Vachier-Lagrave leek het toernooi terug spannend te maken, omdat Morozevich ook in topvorm was. De Noor toonde echter dat zijn nederlaag een toevalstreffer was en knoopte daarna weer aan met enkele zeges. Een ronde voor het einde was hij al zeker van zijn zoveelste toernooizege. Morozevich werd nog knap tweede en nadert stilaan terug de top 15.

Vladimir Kramnik speelde de pannen van het dak in Dortmund.

Meestal staat Biel garant voor spektakel, terwijl Dortmund meer een toernooi is voor de liefhebbers van droger, positioneler schaak (en dus ook meer remises). Dit jaar bleek daar niets van waar te zijn. Behalve Vladimir Kramnik, die het toernooi al negen (!) keer had gewonnen, werd gekozen voor Nakamura en Ponomariov, spelers met een fameuze fighting spirit. Het toernooi in Dortmund was dan ook om duimen en vingers van af te likken met bovenal een ronduit sublieme Kramnik. Hij verloor geen enkele partij, startte met 4,5/5 en bleef ook in de tweede toernooihelft maar winnen. De tegenstand werd op twee punten gespeeld tot de Rus in de laatste ronde een verrassende nederlaag leed tegen Nakamura. Een jammerlijk einde, maar nog steeds een overwinning met anderhalf punt voorsprong. Een fenomenale prestatie!

We geven ook nog graag mee dat Arno Bomans en Glen De Schampheleire de top bevolkten van het Open A-toernooi in Dortmund. Achter favoriet Zaitsev werden De Schampheleire en Bomans tweede en derde. Bekijk alle uitslagen hier.

Armenen meester in ploegentoernooien

Intussen waren enkele andere wereldtoppers, zoals Aronian, Ivanchuk, Kamsky, Radjabov, Grischuk en dies meer in China aan het bikkelen voor de wereldtitel voor landenteams. Uit enkele sterk aan elkaar gewaagde concurrenten bleek Armenië de meest consistente. China werd na een mooie comeback tweede.

Opvallend waren de prestaties van Gata Kamsky, die steeds dichter begint aan te leunen bij de top vijf, van Yasser Seirawan, die een comeback is begonnen en subliem speelde met onder andere zeges tegen Polgar en Mamedyarov, en van Wang Yue, die een geweldige persoonlijke score neerzette. Seirawan speelt momenteel overigens mee in het Nederlandse Vlissingen.

  1. Glen
    Glen01-08-2011

    “Look at them! They drink 10.000 beers and still they don’t win the tournament!”

  2. Theo
    Theo01-08-2011

    Maybe it was not Belgian beer?! 😉

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.