Gorik Cools verrast in Charleroi

Antwerpenaar Gorik Cools, hier in het midden op de archieffoto heeft voor een verrassing gezorgd in het Open toernooi van Charleroi. In de laatste ronde versloeg hij in een onderling duel voor de titel favoriet Pascal Vandevoort.

Omdat coleiders Laurent en Rooze remiseerden, is Cools alleen winnaar van het toernooi. Le Quang en Van Uytven werden, samen met Laurent en Rooze, tweede…

Cools toont oude niveau in Charleroi

In een nog niet zo ver verleden was Cools een sterke FM met een elo die boven de 2350 kwam. Zijn recente daling naar ongeveer 2250 heeft dan ook meer te maken met professionele en privéredenen dan het afleren van het ons zo geliefde spelletje. Toernooien speelde hij wel nog, met als meest recente het Vlaams en Belgisch Kampioenschap, waar hij met 4/7 en 6,5/9 eerder wisselvallig presteerde.

Maar een oude vos – hoewel dat op zijn 47ste wat overdreven is – verleert zijn streken niet. In Charleroi werd de beste Gorik Cools opnieuw getoond. Dat was vanaf de eerste rondes al duidelijk. Cools schoot snel uit de startblokken met 4/4 en hield dan een van de twee grote favorieten, IM Bruno Laurent, op remise. In ronde 6 leek de toernooizege echter ver weg, toen Kim Le Quang de Antwerpenaar (Cools speelt voor Hoboken) aftroefde. In dergelijke open toernooien kan één nederlaag in die fase van het toernooi cruciaal zijn.

Pascal Vandevoort herpakte zich goed na een nederlaag tegen Wim Maes, maar sneuvelde toch nog in de laatste ronde.

Maar Cools herpakte zich en pikte opnieuw aan met een stevige 2/2 tegen De Villers en Lacroix. Bij het ingaan van de laatste ronde stond hij opnieuw mee aan de leiding met 6,5/8. Ook de drie elofavorieten, Pascal Vandevoort, Bruno Laurent en Jan Rooze, hadden die score. Een mooie laatste ronde met twee onderlinge duels zou uitmaken wie van de vier de eerste plaats zou opeisen. Laurent en Rooze knokten in een Siciliaanse Alapin, maar Rooze verdedigde gretig en ondanks het pionnetje minder werd er toch remise overeengekomen.

Alles hing dus af van Cools-Vandevoort en dat was een duel om duimen en vingers van af te likken. Vandevoort koos voor de scherpe Sveshnikov en de gebruikelijke theoretische paden werden al snel verlaten. Cools kreeg een pion, Vandevoort het centrum en sterk stukkenspel. In het ingewikkelde kluwen slaagde de Hobokenaar erin de koningsvleugel van zijn tegenstander open te gooien en uiteindelijk won hij een stuk en een pion, genoeg voor de winst én de toernooizege.

De top 10 na 9 rondes:
1. Cools 7,5
2-5. Laurent, Rooze, Le Quang, Van Uytven 7
6-10. Vandevoort, Maes, Van Mechelen, Lacroix, Schuermans … 6,5

Je kan de partijen naspelen op Schaakfabriek Live. De uitslagen en eindstand vind je op de site van TIPC.

 1. Alain
  Alain06-08-2011

  Hup Antwerpen hup! Proficat Gorik!

 2. Valery
  Valery06-08-2011

  Gorik is natuurlijk lang een + 2300 speler geweest maar zoals velen afgeremd door beroep en privé. Zeer objectieve speler en aangename persoonlijkeid, van harte gefeliciteerd.

 3. Marcel
  Marcel06-08-2011

  Ook voor mij een zeer aangename verrassing.
  Van harte gefeliciteerd Gorik!

 4. David Roos
  David Roos06-08-2011

  En ook prachtig schaak getoond die laatste ronde. Er volledig voor gegaan!
  Proficiat Gorik!!!!

 5. Roel H
  Roel H07-08-2011

  Fantastische partij die laatste ronde! Zeker een verdiende overwinning, proficiat!

 6. brabo
  brabo07-08-2011

  Gorik heeft in een nog niet zo ver verleden 2365 fide gehad. Met zijn 2230 lijkt het een verrassing maar Gorik is intrinsiek veel sterker en dat heeft hij hier op een prachtige wijze getoond. Proficiat.

 7. wimB
  wimB07-08-2011

  Schitterend gespeeld, Gorik!

  Ondertussen kunnen jullie je misschien druk maken over volgend bericht op de site van de bond:

  Belgisch Jeugdkampioenschap 2012
  De raad van bestuur vraagt kandidaturen voor de organisatie van het Belgisch Jeugdkampioenschap in 2012. Deze kandidaturen dienen aangemeld te worden bij clevers.marc@skynet.be voor 20 augustus 2011.

 8. Arno
  Arno07-08-2011

  Proficiat Gorik!

 9. Twootarrr
  Twootarrr07-08-2011

  Jeeeeuj, nog eens een speler van Hoboken die een toernooitje shipt, proficiat Gorik! 😀

 10. Kyra
  Kyra16-03-2012

  Hey papa, nog eens een dikke proficiat! x

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.