Hovhanisian bereikt 2500-grens in Brasschaat

De eerste ronde van de Masters in Brasschaat bracht, ondanks de vier remises, meteen heel wat strijd en spanning. Het koningsduel was de clash tussen Hovhanisian en titelverdediger Van der Wiel. De Armeen ging verder op zijn elan van het BK en won het duel na een erg zenuwslopende eindfase. “2500, nu ga ik stoppen met schaken”, lachte Hovhanisian.

De open reeks klokt uiteindelijk af op 134 deelnemers, mét de verrassende Alexandre Dgebuadze als de te kloppen man…

Hovhanisian in de voetsporen van Bacrot

Sinds het Belgisch Kampioenschap heeft Mher Hovhanisian een dikke maand niets gedaan. Niets wil zeggen: gewerkt, maar weinig geschaakt. Toen gaf de Armeen mee dat hij door de beperkte training eigenlijk meer ontspannen en vooral met meer zin achter het bord zit. Het halen van de grootmeesternorm was het hoogtepunt uit zijn carrière. Het was dan ook uitkijken naar zijn eersterondeduel met GM John Van der Wiel, de winnaar van vorig jaar. Toen won Van der Wiel het onderlinge duel.

Dit jaar verliep alles anders. Hovhanisian herhaalde een wit plan, dat twee jaar geleden door Etienne Bacrot werd gespeeld tijdens het Inventitoernooi, niet toevallig tegen Hovhanisians vriend Gabriel Sargissian. Die laatste kreeg toen een pak rammel. De partij vandaag ging meer gelijkopgaand, tot enkele afruiloperaties resulteerden in een boeiende toren en dame tegen toren en dame met één pionnetje meer voor wit. De ultieme winstpoging kwam er met 43. c6!? Net daarvoor hadden beide heren hun eerste zenuwen getest met een nerveuze tijdnoodfase, waarin beiden de tijd tot een tiental seconden lieten zakken om dan hun zet uit te voeren en de halve minuut increments te krijgen.

Stefan Docx liet de winst liggen tegen Nils De Vos

In tussentijd werd er op de andere borden duchtig gestreden. Michel De Wit was ontgoocheld met zijn remise tegen de Hongaarse IM Izsak. “Ik ben naar hier gekomen voor de norm en met dat doel voor ogen had ik de witpartij van vandaag beter gewonnen”, zei de vriendelijke Nederlander. “Ik geloof ook dat ik echt beter stond, maar goed, nu wacht morgen de moeilijke zwartpartij tegen Van der Wiel.” Op de andere borden viel vooral de weg naar de winst van Stefan Docx op. Hij leek vlotjes de bovenhand te nemen van thuisspeler Nils De Vos, tot hij de stukken te snel ruilde en het eindspel met ongelijke lopers remise werd. “Nu gebeurt dat weer, ongelooflijk”, zuchtte een teleurgestelde Docx. De Schampheleire en Geirnaert ploeterden lang voor de winst met een pionnetje extra, maar beiden moesten vrede nemen met remise.

En zo was Hovhanisian-Van der Wiel de allerlaatste partij die nog bezig was (inclusief de open reeks). In een vernieuwde tijdnoodfase had Hovhanisian een dame gefikst, maar kreeg de Nederlandse GM tegenspel met zijn toren, koning en vrijpion. In de ultieme slotfase offerde Hovhanisian zijn dame voor toren en pion en wandelde zelf naar een nieuwe dame met de allerlaatste witte pion op het bord. 1-0, Hovhanisian gaat verder op zijn elan van het BK. Bovendien overschrijdt de Armeen nu virtueel de 2500-elogrens, wat noodzakelijk is om de GM-titel te halen. Na Bart Michiels enkele weken geleden is Hovhanisian de tweede “Belg” die de 2500 haalt. “Nu kan ik stoppen met schaken”, lachte Hovhanisian. Van der Wiel blies zwaar ontgoocheld en verliet snel de speelzaal.

Beckers: “Tevreden man”

Alexandre Dgebuadze is een verrassende deelnemer in de open reeks.

In de Open reeks was de deelname van Alexandre Dgebuadze het meest opvallende nieuwsfeit van de dag. Hij meldde zich eergisteren, tot grote verbazing van de organisatoren, aan om deel te nemen aan de open reeks. Daardoor heeft IM Gergacz plots stevige concurrentie voor de eerste plak. Er zijn uiteindelijk 134 deelnemers. “Op zich hadden we gemikt op 150, maar het BK in het Antwerpse was voor veel spelers het toernooi van de zomer. Gezien de sterkte en de situatie ben ik tevreden met 134 spelers. Zo heeft iedereen wat meer ruimte”, aldus organisator Paul Beckers.

De twee wonnen overigens vlot hun partij. Enkele borden lager waren er enkele kleine verrassingen, zoals de nederlagen van Van de Wynkele en Apemiye tegen jeugdspelers Comhaire en Ramacker.

De uitslagen volgen later vanavond op de officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.