Van der Wiel herpakt zich, Docx laat opnieuw winst liggen

“Ik zie gewoon bepaalde zetten niet, punt.” De ontgoocheling op het gezicht van Stefan Docx sprak boekdelen. Een openingsverrassing leverde hem na een knotsgek begin een waarschijnlijk gewonnen stelling op, maar in de eindfase liep het toch nog mis en Docx verloor zelfs nog.

Een uurtje eerder had John Van der Wiel zijn revange voor de nederlaag gisteren beet. Hij klopte Michel De Wit en spoelde de kater van tegen Hovhanisian door. Gulya Izsak won van Nils De Vos…

Geirnaert grijpt eerste zege op een diefje

De vreemde eerste ronde van gisteren zinderde nog na in de minuten voor de aftrap van de belangrijke tweede partij. Zowel Geirnaert als Docx en De Vos merkten op dat de enige beslissende partij net degene was waarin de stelling het meest in evenwicht was (die van Hovhanisian tegen Van der Wiel). Na nog wat extra uitleg over verschillende koningswandels en het psychologische effect daarvan (getekend Steven Geirnaert) begonnen vooral Docx en de Bruggeling aan een partij om duimen en vingers van af te likken.

Het romantische schaak van de oude glorietijden leefde even weer op. “Ik heb zelf met zwart ooit de gespeelde variant op het bord gehad”, vertelde Docx. “Steven kende het nog wel even, maar het kwaliteitsoffer biedt uitstekende kansen voor wit.” Die uitstekende kansen leken de Antwerpenaar het volle punt op te leveren, maar het liep alsnog mis in de slotfase, toen Geirnaert een promotie uitlokte. “Het probleem is dat ik gewoon bepaalde zetten niét zie”, foeterde Docx.

John Van der Wiel herpakte zich onder het geïnteresseerde oog van Valery en Stefan Maes.

Ook John Van der Wiel kwam net voor zijn partij tegen Michel De Wit nog even terug op het debacle van een ronde eerder. “Het ging grotendeels gelijkopgaand, maar in de tijdnoodfase gebeurden er enkele rare dingen. Ik denk zelfs dat ik ergens had kunnen winnen. Daarna ging het in de tweede tijdnoodfase nog eens mis. Een partij die ik nooit had mogen verliezen.” Zijn landgenoot Michel De Wit wist dus wat hij mocht verwachten: een gemotiveerde grootmeester. De Scandinaviër van De Wit werd met een vroege b4 op de proef gesteld en traag maar zeker haalde Van der Wiel de bovenhand. “Of ik het ergens kon redden? Tja, dat hangt af van het moment in de partij”, aldus De Wit, die zijn nederlaag sportief erkende.

Tussen Glen De Schampheleire en Mher Hovhanisian gebeurde er weinig (remise) en ook Arben Dardha en Wim Maes hielden het evenwicht, maar Nils De Vos kon zijn ontsnapping van gisteren niet herhalen. Tegen IM Izsak onderging hij voor het grootste deel een positioneel minnetje, dat professioneel werd uitgebuit. 1-0.

De stand na twee rondes:

1-3. Hovhanisian, Geirnaert, Izsak 1,5
4-7. Van der Wiel, De Schampheleire, Maes, Dardha 1
8-10. De Vos, De Wit, Docx 0,5

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.