De Vos houdt grootmeester op remise in dag der gemiste kansen

Terwijl Mher Hovhanisian er na een gekke partij in slaagde zich opnieuw naar 2,5/3 te spelen, werden op de andere borden stevige duels gespeeld. Stefan Docx was een van de gelukkigen. Hij maakte komaf met zijn twee gemiste kansen uit de eerste rondes. Ook Nils De Vos speelde vandaag uitstekend met een remise tegen Van der Wiel.

Maar gemiste kansen blijven de Masters teisteren. Vandaag was het de beurt aan Michel De Wit en Steven Geirnaert. Of om het anders te zeggen: “Die mastersreeks is soms k*t”…

Local Hero steelt de show

“Soms zou je als speler een papiertje willen hebben waarop stond: ‘Jouw tegenstander speelt niet op remise, hij speelt op winst'”. John Van der Wiel probeerde tegen Nils De Vos alles om een voordeeltje bij elkaar te spelen, maar moest af en toe rekening houden met herhaling van zetten. Bij het vermijden daarvan lukte het niet om het voordeel effectief te krijgen. Toen De Vos achteraf aangaf niet voor de herhaling van zetten te gaan, lagen er enkele andere opties open die in de partij niet aan bod kwamen. “In ieder geval, Nils heeft heel goed gespeeld. Meer kan ik er niet over zeggen.” De Vos toonde zich erg tevreden met zijn “eerste fatsoenlijke partij dit toernooi”.

De remise was de eerste partij die afgelopen was. De tweede kwam van Mher Hovhanisian, die zijn geliefde c3-Siciliaan vandaag met het zelden gespeelde g3!? aanpakte. “Ik ben overdag aan het werken, dus ik kan mijn theorie niet nakijken. Ik speel dus varianten die uit de grote theoretische lijnen gaan. Dan gewoon spelen en we zien wel.” De vreemd ogende opstelling van wit resulteerde al snel in enkele stukken die hingen te bengelen. Eentje daarvan ging verloren en Arben Dardha moest iets later de pijp aan Maarten geven.

Stefan Docx rekende af met het spook der gemiste kansen van de eerste rondes.

Wim Maes en Stefan Docx speelden vandaag een erg entertainend duel, waarbij Docx uiteindelijk een gewonnen stelling kreeg. En waar Docx die in de vorige rondes de mist in zag gaan, werd het volle punt nu wel binnengehaald. Dat gebeurde niet bij de twee laatste duels van de dag. De Schampheleire merkte voor de partij al op dat hij “niet de gebeten hond wilde zijn” voor de 0,5/2 die De Wit uit de eerste rondes puurde. Even leek het wel die kant op te gaan. De Nederlander forceerde een gladgewonnen stelling tegen Glen De Schmapheleire en had de winstvarianten maar voor het uitkiezen. Maar toen liep het helemaal mis en De Schampheleire weigerde zelfs nog een remiseaanbod, dat later wel aanvaard werd. De Wit kon er nog sportief mee lachen, maar moet tegelijkertijd diep ontgoocheld geweest zijn met het resultaat.

Hetzelfde gold voor Steven Geirnaert. Hij slaagde er niet in een toreneindspel met een pionnetje meer te winnen, maar vloekte vooral op het middenspel. “Het eindspel is volgens mij niet gewonnen, maar het middenspel zeker wel. Verdomme, masterstoernooien zijn soms toch kut.”

De stand na 3 rondes:

1. Hovhanisian 2,5
2-3. Izsak, Geirnaert 2
4-6. Docx, De Schampheleire, Van der Wiel 1,5
7-10. De Vos, Maes, De Wit, Dardha 1

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.