John Van Der Wiel stapt uit toernooi in Brasschaat

Bijzonder slecht nieuws opende de vierde speeldag: de vader van GM John Van Der Wiel is gisteren onverwacht overleden. De Nederlander heeft dan ook besloten om het toernooi niet meer verder te spelen. De redactie van Schaakfabriek.be wenst bij deze zijn medeleven te betuigen aan John en zijn familie.

Na een minuut stilte werd de rest van het toernooi verdergezet, nu overigens niet langer voor een IM-norm. Stefan Docx, Gulya Izsak en Glen de Schampheleire haalden het volle punt binnen…

Domper op feestvreugde

De gebruikelijke vrolijkheid en schaaknervositeit voor een ronde van schaakfestival in Brasschaat verdween gisteren al snel naar de achtergrond door bijzonder slecht nieuws. GM John Van Der Wiel zag zich genoodzaakt het toernooi te verlaten door het plotse overlijden van zijn vader, eerder die dag. Al bij aanvang van het toernooi had Van Der Wiel laten weten dat het niet zo goed ging met zijn vader, maar het overlijden was toch onverwacht. De ronde begon dan ook met een minuut stilte, waarbij iedereen ging rechtstaan om zijn medeleven te betuigen met de grootmeester.

Door het terugtrekken van Van Der Wiel zal er nu niet langer voor een norm gespeeld worden in de Mastersgroep. De uitslagen zijn ook dusdanig aangepast. Jammer voor de deelnemers, maar uiteraard was er niemand die geen begrip kon opbrengen voor dergelijk onverwacht en slecht nieuws.

Gulya Izsak is de nieuwe leider in de nieuwe stand.

De Masters wordt dus vanaf nu met 9 spelers afgewerkt. Steven Geirnaert zou gisteren normaal tegen de Nederlandse GM moeten spelen, maar kwam dus niet in actie. In de andere partijen werd er desalniettemin gewoon gespeeld voor iedere morzel schaakoppervlakte. Stefan Docx was de eerste die het volle punt kon meepakken. Docx klopte Arben Dardha en is eigenlijk aan een erg sterk toernooi bezig. Zonder de slechte afwerking in de eerste twee rondes, zou hij al 4/4 hebben gescoord.

Ook Glen De Schampheleire blijft het goed doen. Na drie remises op rij knoopte hij vandaag aan met de overwinning. Nils De Vos was zijn slachtoffer, na een interessante partij waarin de Zottegemnaar binnenkwam op de zevende rij en het volle punt incasseerde. Leider Mher Hovhanisian leek op weg naar een nieuwe zege tegen Michel De Wit. De twee spelen samen voor Charlois Europoort in Rotterdam, maar kozen niet voor een vriendschapsverdrag. De Armeen won een kwaliteit, maar in de verkeerde zettenreeks. Zelf foeterde hij op het feit dat hij Dd1 in de eindfase niet gezien had. Een zet die De Wit het eeuwig schaak opleverde. Wim Maes ten slotte zag twee stukken verdwijnen voor zijn toren. In wederzijdse tijdnood hield hij helaas geen stand. Gulya Izsak neemt de leiding over van Hovhanisian, nu wel met een partij meer gespeeld.

De stand na ronde 4:

1. Izsak 3/4
2-3. De Schampheleire, Docx 2,5/4
4-5. Hovhanisian, Geirnaert 2/3
6. De Wit 1,5/3
7-8. Maes, Dardha 1/4
9. De Vos 0,5/3

In de open reeks zijn de ratingfavorieten duidelijk aan het maken waarom zijn de ratingfavorieten zijn. Dgebuadze en Gergacz hebben het maximum en worden enkel nog vergezeld door Werner Van Den Brande.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.