Hovhanisian en Geirnaert houden publiek 150 zetten lang wakker

Werken van 9u tot 17u, eten, schaken van 19u tot 1u of later: dat is voorlopig het dagschema van IM Mher Hovhanisian. In de topper met Steven Geirnaert probeerde hij opnieuw een voordeeltje uit te melken, deze keer 150 (!!) zetten lang. Winstmogelijkheden waren er misschien wel, maar de partij eindigde op remise. Daardoor heeft het toernooi een nieuwe leider: Gulya Izsak blijft maar winnen!

In de open reeks heeft Alexandre Dgebuadze de macht genomen…

De 150 zetten-regel

Omdat Gulya Izsak tegen Arben Dardha stilaan de bovenhand begon te halen, stond het mes op de keel voor Mher Hovhanisian en Steven Geirnaert. De twee zijn voorlopig de enige concurrenten van Izsak en stonden samen tweede. Een echt topduel dus! Net als in de vorige rondes vermeed Hovhanisian moeilijke theoretische varianten en bouwde aan een stabiel voordeeltje in het middenspel.

Het toreneindspel met ongelijke lopers dat op het bord verscheen, had zeker potentieel om iets op te leveren. Hovhanisian zelf was na de partij erg ontgoocheld dat hij niet had kunnen winnen in “een makkelijk gewonnen stelling”. De beoordelingen van de engines duiden inderdaad op een stevig en misschien zelfs winnend voordeel, maar door de aard van de stelling is het niet zeker of die beoordeling wel zo accuraat is.

Kan wit deze stelling winnen?

Volgens ons (maar we benadrukken dat dit een mening is en misschien bij deze niet correct) liep het mis rond de 53ste zet (zie stelling). Hier speelde Hovhanisian 54. Th7, wat ervoor zorgt dat Geirnaert met Tb4 en Td4 zijn toren op een veel actiever veld kon zetten en de weg naar de winst stukken moeilijker lijkt. Een typisch computerplan hier was om de loper op een of andere manier naar c8 te manoevreren, omdat de koning nooit kan slaan op d7 (wegens Txf6) en omdat de toren dat ook niet kan (wegens Lc8 penning). In ieder geval staan de zwarte stukken in die stelling gebonden en in de partij staan ze iets flexibeler.

Desalniettemin blijven de elektronische monsters winst aanduiden, alleen is de manier waarop niet zo heel duidelijk. Het kluwen ontaardde uiteindelijk in een toren en loper tegen toren-eindspel. Enigszins komisch, want Geirnaert heeft ieder jaar zijn mond vol van dit type eindspel. We herinneren ons een analyseprobeersel waarin hij met loper en toren zijn clubgenoot Tom Piceu probeerde af te troeven. Hovhanisian slaagde er niet in, dus eindigde de topper op remise. Na 150 zetten!

Dgebuadze lost concurrenten

Alexandre Dgebuadze heeft een halfje voorsprong op de concurrentie! Foto@Frans Peeters

Nog in de Masters wonnen De Schampheleire en De Wit hun partijen tegen de Maes en De Vos, maar na zes ronden is de tijd gekomen om eens dieper in te gaan op de open reeks. Daar werden de eerste rondes gedomineerd door drie spelers: Dgebuadze en Gergacz, de twee grote favorieten, en de sterk spelende Werner Van den Brande. Onder andere Sadkowski zat het drietal op de hielen, vergezeld door een hele resum spelers.

In de vorige ronde remiseerden Dgebuadze en Gergacz nog, maar in ronde 6 gisteren volgde de eerste afscheiding. De GM van het gezelschap klopte met zwart Sadkowski, terwijl zijn Hongaarse concurrent niet verder raakte dan remise tegen Van den Brande. Dgebuadze heeft nu een halfje voorsprong. Vandaag wacht Open Charleroi-winnaar Gorik Cools. Als Dgebuadze die partij ook tot een goed einde brengt, ligt de toernooizege voor het grijpen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.