“Mijn traag plan was net een zetje sneller dan zijn traag plan”

Het spektakel in de Mastersgroep houdt maar niet op, met gisteren twee sterren: Steven Geirnaert en Nils De Vos. Geirnaert speelde Michel De Wit van het bord na een knap opgebouwde partij. “Ik ben echt trots op hoe ik dit gespeeld heb”, aldus Geirnaert, die zijn enthousiasme tijdens de analyse niet onder stoelen of banken kon steken.

Ook voor Nils De Vos was het een memorabele dag. Hij won niet alleen zijn eerste partij, maar deed dat ook nog eens op bijzonder mooie wijze. “Een partij om van na te genieten”. Op de andere borden ontsnapte Hovhanisian aan een eerste nederlaag en eindigde Docx-De Schampheleire op remise…

“Mijn traag plan was net iets sneller dan zijn traag plan.”

Steven Geirnaert is aan een toptoernooi bezig. Voorlopig verloor hij nog geen enkele partij en boekte hij enkele overwinningen. Zijn zege van gisteren tegen Michel De Wit was, voor Geirnaert zelf, de mooiste tot nu toe. “Op een bepaald moment sluit ik zelf de stelling met g4, met een subtiel plan: g4 √ľberdekken, h4 spelen en de zwakte op g5 uitbuiten.” Maar de stelling vergde uiteindelijk iets meer inzicht dan dat alleen.

“Ik heb echt geraffineerd gespeeld”, glunderde de Bruggeling, terwijl hij vrolijk de stukken liet ronddansen tijdens de analyse na de partij. “Kijk naar mijn stukken, ze hebben allemaal een functie. Het was alleen nog een kwestie van de juiste opstelling te vinden. Ik had een heel traag plan in mijn hoofd, maar zijn plan om de stelling te verdedigen was ook traag. Mijn plan bleek net dat zetje minder traag. Op een bepaald moment offer ik mijn toren en ik denk dat de stelling dan helemaal uit is.” 1-0, Geirnaert nadert tot op een half punt van Izsak, die vandaag een dagje vrijaf had.

Nils De Vos speelde een heerlijke partij, goed voor zijn eerste overwinning.

Terwijl Geirnaert een mooi potje had gespeeld, was Nils De Vos eveneens bezig aan een indrukwekkende partij. Tegen Arben Dardha profiteerde hij alvast van een betere theoretische kennis om een tijdsvoorsprong uit te bouwen, maar het kwaliteitsoffer dat De Vos op het bord toverde was thematisch, maar wel nieuw. “Mijn lopers controleren heel het bord en de aanval die ik krijg, lijkt me meer dan voldoende compensatie voor de kwaliteit. Toen ik ook nog kon winnen met enkele leuke tactische motiefjes, was ik echt blij. Eindelijk een zege en dan nog op een manier die ik leuk vind. Genieten dus!”, aldus De Vos.

Terwijl de Vos zijn eerste winstpartij boekte, was Wim Maes op weg om hetzelfde te doen. Hovhanisian was duidelijk vermoeid na zijn twee marathonpartijen van de laatste rondes. “Gisteren zat ik om 4u in mijn bed en ik moest om 7u alweer op om te werken.” Het zou een flauw excuus kunnen zijn, maar de blunder die de Armeen na amper vijf zetjes deed, was er een die hij niet vaak eerder zal gemaakt hebben. Met een toren en een pion tegen twee sterke stukken leek de verdediging aartsmoeilijk, maar hij bleef proberen en in de tijdnoodfase vond hij een trucje dat de remise uit de hoed toverde. Een ontsnapping zonder meer. Jammer voor Maes, die het vandaag tegen Nils De Vos zal proberen.

In Docx-De Schampheleire leek de zwartspeler een miniem voordeeltje te hebben in het eindspel, maar na een fout, waarvoor de Zottegemnaar zichzelf vervloekte, was het vet helemaal van de soep. Remise.

In de open reeks blijft Dgebuadze oppermachtig. Nu won hij een technisch eindspel tegen Gorik Cools. Het lijkt er sterk op dat niemand de Geörgische schaakbelg nog kan tegenhouden.