Fridman en Barsov winnen ijzersterke Tonoli Memorial

Met een indrukwekkende 161 deelnemers kroont de Tonoli Memorial zich zonder twijfel tot een van dé rapidevenementen van het jaar. Maar behalve kwantiteit was ook de kwaliteit opmerkelijk. De uitstekende grootmeesters Fridman en Barsov wonnen met 8/9.

In Bulgarije is een Belgische jeugddelegatie begonnen aan het Europees Kampioenschap. Bij de -14 valt Maarten De Vleeschauwer op met 2/2…

Grootmeesters domineren in Anderlecht

De Tonoli Memorial is een van de rapidhoogtepunten van het jaar in schaakminnend België. Veel prijzen, veel deelnemers en ieder jaar goed voor enkele kleppers op de lijst. Dit jaar ging die eer naar Daniel Fridman (2659). Hij stak er op papier bovenuit. Enkel collega-grootmeesters Erik Van Den Doel (2574) en Alexei Barsov (2534) kwamen enigszins in de buurt. De concurrentie zou voor het overige moeten komen van sterke Belgische IM’s als Hautot, Ringoir en Alienkin.

Die verhoudingen kwamen perfect naar voor in het toernooiverloop. Fridman won zomaar even zijn eerste zeven rondes en haalde onderweg Ringoir én Van Den Doel onderuit. Toen was het al duidelijk dat hij moeilijk te kloppen zou zijn. Zijn concurrenten hadden het namelijk wat moeilijker. Barsov moest aan halfje afstaan aan het Nederlandse jeugdtalent Julian Van Overdam. Van Den Doel volgde wel, maar ging voor de bijl in het onderlinge duel. In de finale twee rondes schakelde Fridman over in consolidatiemodus. Hij remiseerde tegen Barsov en Hautot om al zeker te zijn van de 8/9. Net achter hem slaagde Barsov er wel nog in om de heerser bij te treden, onder andere door Van Den Doel te verslaan.

Stéphane Hautot werd knap derde. Hij herstelde goed van een vroege nederlaag tegen Peter Tonoli door elke partij te winnen tot het onderlinge duel tegen Fridman in de laatste ronde. Voorts speelden Ringoir, De Schampheleire, Ponnet en Soors een opvallende rol.

Klik hier voor de eindstand!

Maarten De Vleesschauwer start met 2/2

Maarten De Vleeschauwer is uitstekend gestart met 2/2

Intussen is een Belgische jeugddelegatie afgezakt naar Bulgarije voor het Europees Kampioenschap. “Het is hier nogal hectisch, met heel veel volk en gebarentaal lijkt de voornaamste manier van communiceren”, vertelt de delegatie via een email aan Schaakfabriek. Over de prestaties wordt voorlopig niet veel gemeld, maar vooral Maarten De Vleeschauwer is als een pijl gestart. Hij klopte in de tweede ronde een stevige 2100+-speler en speelt vandaag voor de knikkers op de topborden.

De andere Belgische spelers zijn Nathaniel Faybish (-8), Nicola Capone en Thomas Demarré (-12), Ben Tuerlinckx, Lennert Lenaerts en Quinten Ramacker bij de -14 (beiden 1/2), Thibault Real, Lars Swijsen, Yannick Dorr en Natacha Mabille bij de -16 (1/2, 0,5/2 en 0/2), Godart, Vandevenne en Gijsen bij de -18 (1,5/2 en 0,5/2). Je kan het toernooi volgen via de officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.