Marcel Van Herck oploswereldkampioen bij de senioren

Het 35e oploswereldkampioenschap in het Italiaanse Jesi (bij Ancona) heeft Vlaams succes opgeleverd. Terwijl Eddy van Beers opnieuw als 5e eindigde wist Marcel van Herck de allereerste officiële wereldtitel bij de senioren te bemachtigen.

Aan het hoofdtoernooi (WCSC) deden 83 individuele oplossers en 20 landenteams mee. Zoals gebruikelijk ging het daarin
om het binnen de tijdslimiet oplossen van composities uit zes soorten (tweezetten, driezetten, studies, helpmats, meerzetten en zelfmats) en werd op basis van de individuele resultaten tevens het landenklassement opgemaakt. Verslag van Dolf Wissman…

Van Beers opnieuw bij ’s werelds besten

Eddy Van Beers behoort al enkele jaren tot de top en lijkt zijn niveau steeds weer een stukje op te krikken. Dat resulteerde vorig jaar in een derde plek op het EK maar op het allerbelangrijkste toernooi wist hij nog niet in de medailles te geraken.

De drie ronden op de eerste dag in Italië brachten geen grote verschillen in de top en na een sterke vierde ronde (helpmats) wist Van Beers op 55 punten (op 60) te komen en zich in de kopgroep te nestelen. Op basis van de snelste tijd stond hij zelfs helemaal bovenaan, maar met bijvoorbeeld John Nunn (GBR, wereldkampioen 2004/2007/2010) en Piotr Murdzia (POL, wereldkampioen 2005/2006/2008/2009) nog in de buurt was nog niets beslist. De vijfde ronde (meerzetten) verliep voor Van Beers niet naar wens en daarna bleek het prijsgegeven terrein, ondanks een sterke laatste ronde, niet meer teruggewonnen te kunnen worden. De 76 punten (op een maximum 90) bleken in de eindstand goed voor de vijfde plek, dezelfde eindklassering als vorig jaar. De kloof met de winnaar was nu wel kleiner: 9,5 punt in 2010 tegen
7 punten in 2011.

Die winnaar bleek dit jaar overigens niet Nunn of Murdzia, die met hetzelfde puntenaantal (80) respectievelijk tweede en derde werden, maar de jonge Pool Kacper Piorun (19) die 83 punten scoorde en met de overwinning tevens de GM-titel
bemachtigde.

Eddy Van Beers opnieuw bij de wereldtop, archieffoto

Ook in de bijtoernooien haalde Van Beers ereplaatsen. Dat hij na 4e plekken in zowel Open toernooi als de zogenaamde ‘Machine Gun’ juist in de voor publiek toegankelijke en live op internet te volgen Solving Show in de prijzen vallen zou was een kleine verrassing. In de ‘show’ had hij in het verleden namelijk zelfs nog nooit een klein potje kunnen breken, maar met die ‘vloek’ werd met het bereiken van de finale in Italië stevig afgerekend. Ondanks dat hij daarna in die finale in Nunn wel zijn meerdere moest erkennen.

Eddy’s overall resultaat in de vier oplostoernooien in Jesi werd overigens noch door Nunn, noch door Murdzia, noch door Piorun, noch door wie dan ook geëvenaard.

Omdat het deelnemersveld in het WCSC het vereiste aantal 60-plussers kende, kon er dit jaar voor het eerst ook een
seniorenkampioen worden gekroond. Marcel Van Herck was hiervoor niet de grootste favoriet maar na een sterk toernooi
en een 35e plek in de totaalstand bleek hij alle andere 60- plussers, waaronder erkende cracks als Harri Hurme (FIN),
Marcus Roland (BRA) en Marko Klasinc (SLO) achter zich te hebben gelaten. En daarmee is hij dus de eerste officiële
seniorenoploswereldkampioen geworden!

Andy Ooms werd in de WCSC teleurstellend 49e, maar droeg bij aan een verdienstelijke 8e plek voor België in de landenwedstrijd.

De individuele medailles voor Piorun en Murdzia vormden de basis voor de derde achtereenvolgende Poolse overwinning in het landenklassement. Groot-Brittannië werd tweede, Servië derde.

Voor details:
Uitslag Open: http://www.sci.fi/~stniekat/pccc/open2011.htm.
Uitslagen hoofdtoernooien: http://www.wccc2011.com/results/WCSCFinal.pdf .
Voor een sfeerimpressie met wat foto’s is de site van de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden
http:// www.probleemblad.nl/Jesi%202011.html wellicht geschikt.