Kasparov pleit bij EU voor schaken op school

Vorige week nog wierp Garry Kasparov nog hoge ogen met een duidelijke zege tegen niemand minder dan Maxime Vachier-Lagrave in een exhibitie-blitzmatch (1,5-0,5). Vandaag was hij, niet voor de eerste keer dit jaar, opnieuw in ons land, meer bepaald in het Europees Parlement. Daar stelde hij zijn ‘Kasparov Chess Foundation’ voor aan enkele politici en geïnteresseerde genodigden. Noodzakelijk, want zijn organisatie rekent op steun van de Europese Unie. Zijn lezing werd gekoppeld aan een simultaan en een persconferentie.

De hamvraag: is het project haalbaar of niet? En als uitsmijter: wat vindt Kasparov van de recente politieke outing van zijn oude rivaal Anatoly Karpov? …

“Chess helps to broaden the vision”

Toen Garry Kasparov begin juni samen met Silvio Danailov en de Belg Jan Callewaert (over wie u deze week nog een artikel kan lezen op deze site) de Chess Foundation Europe aankondigde, gingen flink wat wenkbrauwen de hoogte in. Niet alleen interessant, maar vooral ook razend ambitieus, want de organisatie wil niets meer of minder dan het schaken in het Europese onderwijspakket introduceren. De Foundation die Kasparov opricht, heeft als missie om mensen op te leiden tot volwaardige schaakleerkrachten. Om dergelijke ambitie te realiseren, zijn er natuurlijk grote middelen nodig.

Daarom was de Kasparovgroep vandaag in het Europese Parlement te gast om, in samenwerking met de Bulgaarse politicus Slavi Blinev (de link met Danailov is duidelijk), het project voor te stellen aan enkele parlementsleden en genodigden, zoals Malcolm Pein, Judith Polgar en anderen. In zijn speech verwees Kasparov naar het internationale, maar vooral ook Europese karakter van het spel om zo de link te leggen met de EU en het onderwijs in onze multigouvernementele organisatie. “Onderwijs heeft nieuwe ideeën nodig en het schaken is een erg originele manier om de algemene vaardigheden van onze kinderen te verbeteren”, aldus Kasparov. “Kinderen moeten een systematiek vinden in hun gedachten en dat kan hen niet zomaar opgelegd worden, maar leren ze al doende. De skills die je nodig hebt om te schaken, zoals visualiseren en conceptualiseren van ideeën, zijn ook van toepassing in heel het onderwijs en andere aspecten in onze maatschappij. Daarom is schaken precies zo invloedrijk. Chess helps to broaden the vision!”

Judith Polgar is lid van "the board" van de ECU en verzorgde samen met Kasparov de simultaan. De man in het zwart pak is, u raadt het nooit, Luc Cornet.

Na een uitgebreid pleidooi voor het schaken en het nut ervan in het onderwijs, zorgde Kasparov voor een simultaan en een persconferentie, aan de zijde van Judith Polgar trouwens, die blijkbaar een functie heeft opgenomen in het bestuur van de European Chess Union, maar die eveneens deelnam aan de simultaan (tot spijt van enkele kleine schakertjes, die duidelijk hadden uitgekeken naar een ontmoeting met Kasparov en niet met Polgar). Desalniettemin gaf de vriendelijke Hongaarse waar voor haar geld: ze toonde haar moederhart met een oprechte glimlach nadat een jong schakertje haar op remise wist te houden en blonk van trots. Over haar rol in de ECU: “Ik heb nog niet zo lang zelf kinderen, en de stap naar dit idee was snel gezet. Ik hou heel erg van kinderen en ik denk dat het schaken een goede vorm van educatie is en niet alleen dat. Het is ook sociaal erg nuttig. Ik hoop dat ouders het zullen stimuleren.”

Wat er van het project zal worden, is momenteel niet echt duidelijk. Geen enkele aanwezige en enigszins ‘neutrale’ politicus liet in zijn kaarten krijgen over de haalbaarheid van het project, maar wat zonder meer een feit is, is dat dit de eerste keer is dat het onderwerp op dergelijk niveau besproken wordt.

Wel geven we graag nog één reactie van Kasparov mee: op onze vraag wat hij van de recente politieke outing van zijn aartsrivaal Anatoly Karpov vindt (Karpov komt op voor de partij van Putin, Kasparovs aartsrivaal op politiek vlak), antwoordde hij subtiel het volgende: “We hebben samengewerkt tegen Illyumzhinov en daar sta ik nog steeds achter, maar net als vroeger blijven we ook onze verschillen hebben. Er is blijkbaar niet veel veranderd sinds de jaren ’80. Ik hoop dat hij het schaken zal promoten en ik wens hem veel succes met de legale kansen die hij zal krijgen als lid van de partij van Putin.”

Judith Polgar en Garry Kasparov in een duo-simultaan, ergens hoog in de prachtige gebouwen van het Europees Parlement.

De simultaan werd druk bezocht door pers, politici en genodigden.

Een verrassende en vriendelijke gast: Judith Polgar.

De lezing van Kasparov voor een vrij goed gevulde aula in het Europees Parlement.

Silvio Danailov, Slavi Binev, Garry Kasparov en Jan Callewaert