Go For Grandmaster opent initiatief in het MAS in Antwerpen

Aandachtige schakers hebben tijdens het Belgisch Jeugdkampioenschap gemerkt dat er een nieuw initiatief in België op tilt stond. Onder impuls van Walter Tonoli en Joël Schols zal Go For Grandmaster een stevige, financiële ondersteuning toekennen aan de eerst volgende Belgische grootmeester, geboren in de 21ste eeuw, ter waarde van maar liefst 25 000 euro!

Go For Grandmaster start zijn project in het laatste weekend van oktober (29 en 30) in het prachtige, nieuwe museum het MAS in Antwerpen met een internationaal toernooi en een simultaan met Anish Giri…

Nieuw initiatief

“Ik heb als jeugdspeler enorm veel plezier beleefd aan de mooie schaaksport. Nu kan ik eindelijk vanuit het bedrijfsleven iets terugdoen voor de jeugd. Ik hoop van harte dat we een sneeuwbaleffect kunnen creëren vanuit een mentaliteit “willen winnen”, weliswaar gekoppeld aan een duidelijk ethisch charter”, vertelt Joël Schols, een van de initiatiefnemers van Go For Grandmaster. Samen met Walter Tonoli – voor hem nog niet zou kennen, lid van een van de meest enthousiaste schaakfamilies die ons land ooit gekend heeft – en bevriende bedrijfskennissen Charles De Ridder en Chris Willems had hij een tweetal jaar geleden het idee om te streven naar een nieuwe grootmeester in ons land.

De initiatiefnemers met Garry Kasparov

Dan is de vraag natuurlijk: hoe? Het drietal haalde daarvoor zijn mosterd in Engeland, waar in de jaren ’80 een stevige geldprijs werd uitgereikt voor de eerstvolgende Engelse grootmeester, geboren in een bepaald jaar. Hetzelfde idee waait nu dus over naar ons land onder de naam Go For Grandmaster. “Go For Grandmaster kent aan de eerstvolgende Belgische grootmeester, geboren in de 21ste eeuw, steun aan de schaakcarrière toe voor een waarde van 25 000 euro”, meldt Walter Tonoli trots. De organisatie hoopt dat Belgische talenten in deze prijs een extra stimulans hebben en wie weet kan een van hen ons land vertegenwoordigen in de wereldtop. “Ik wil wel benadrukken dat we dat niet zonder meer doen. We gaan in tussentijd ook projecten steunen, die dit doel kunnen helpen verwezenlijken.”

Een ambitieus en uniek project, dat op 29 oktober van start zal gaan in het MAS in Antwerpen. “Daar wordt een internationaal jeugdtoernooi gespeeld, waarin vijf landgenoten het zullen opnemen tegen spelers uit drie buurlanden”, legt Tonoli uit. “Het is een interessante ervaring op een prachtige locatie.”

Om dat toernooi zo vlot mogelijk te laten verlopen, doet het een oproep aan schaakliefhebbers (en eventueel anderen): “Wij zijn nog op zoek naar kandidaten, die een of meer van de buitenlandse schakertjes logement zouden willen aanbieden. Wij zijn dus op zoek naar gastgezinnen. Uiteraard gaat onze voorkeur daarbij uit naar families, die een band hebben met het schaken en die eventueel zelf ook een schaker hebben thuis. Kandidaten mogen altijd een voorkeur opgeven (bijvoorbeeld leeftijd), dan proberen we daarmee rekening te houden.”

Alle informatie over het project kan je vinden op de website http://www.goforgrandmaster.be. Hier kunnen geïnteresseerde sponsors evenzeer terecht. Zij kunnen ook altijd contact opnemen met de initiatiefnemers.