Kasparov en Short bekampen elkaar in Leuven (winnaars)

Photo © Omar Oskarsson

Het initiatief Your Next Move bestaat intussen vijf jaar en om dat te vieren, zorgt het zondagavond voor een primeur: Garry Kasparov en Nigel Short zullen in het stadhuis in Leuven een blitzduel uitvechten. De twee voormalige wereldtitelconcurrenten spelen acht partijen aan een tempo van 5 minuten + 3 seconden increments. De blitz is een inleiding op de simultaan, die dinsdag gespeeld wordt.

Update: geen plaatsen meer vrij voor de match. De winnaars staan onderaan dit artikel.

Short vs. Kasparov Press release

De redactie van Schaakfabriek.be kreeg gisteren het volgende persbericht in de bus:

“Your Next Move™, the annual chess andbusiness event, is proud to announce that chess grandmasters Garry Kasparov and Nigel Short will do battle once again, in a blitz match, 18 years after their World title contest. The match is part of Your Next Move’s 5th anniversary celebrations.

The contest will begin in the early evening of Sunday 9 October 2011. There will be 8 blitz games in which the players have just a few minutes to make their moves. High-level blitz produces fast and exciting games, a format that will fascinate everyone. The games can be viewed in the auditorium or on a 3D TV
screen. The event will also be live streamed on the Internet via www.exqisport.be and Genna Sosonko, a former Soviet grandmaster and Dutch international, will commentate live.

The organizers of this unique chess event comment: “For the fifth anniversary of Your Next Move we wanted to do something different that really promotes chess. We are grateful that both Garry and Nigel have accepted our invitation to play against each other. We are looking forward to some great games.”

Program

17.30h: Arrival of guests and media
18.00h: Welcome by organizers
18.30h – 18.45h: Introduction of chess grandmasters, explanation of the match
19.00h: Start of blitz chess between Garry Kasparov en Nigel Short
19.15h: Buffet dinner for guests and media. The games can be viewed in the auditorium or on a 3D TV screen
22.00h: End of blitz chess, comments from Garry Kasparov and Nigel Short before live audience, interviews.”

Mooi nieuws en er is meer: de eerste lezers die reageren op dit bericht via een email aan onze redactie (het emailadres vind je bij “contact”), die winnen tickets om als gast dit evenement bij te wonen. Intussen zijn er tien uitverkorenen:

Tony Oerlemans en zoon, Kristof Steyls, Wessel Van Kessel, Patrick Verrijssen, Benny Todts, Ward Van Eetvelde, Peter Verschueren, Marc Blommaert en zoon. Deze personen krijgen een mailtje om zich aan te melden voor zondag.

 1. Bart De Vogelaere
  Bart De Vogelaere05-10-2011

  Your Next move heeft er blijkbaar niet aan gedacht dat op zondag 9 oktober de interclubs opnieuw van start gaan en de meeste Belgische schakers hierdoor deze promowedstrijd niet zullen kunnen volgen.

 2. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck05-10-2011

  Dag Bart, een correcte opmerking, maar dit zit in één pakket, your next move voor de jeugd simultaan tegen Nigel Short op zaterdag en de simultaan tegen Gary Kasparov op dinsdag.

 3. Peter
  Peter05-10-2011

  Beste Bart, wat maakt het uit? Net zoals het recente grootmeestertoernooi is dit gewoon een event voor de happy few. Met schaakpromotie heeft het allemaal weinig te maken. Het is gewoon de bedrijfswereld die een chique embleem gevonden heeft in het schaken (zoals in bepaalde culinaire of pseudo-artistieke hypes) en op die manier aan business-to-business doet. Vergelijk het met de champagne overgoten loges in sommige voetbaltempels, waar de sport gewoon een alibi is om contacten te leggen en deals te sluiten.

  Naar een voetbalmatch kan de gewone man evenwel ook nog gaan kijken als hij dat wil, terwijl dat hier zo goed als of (zie het GM-toernooi) helemaal onmogelijk is. En dat ze niet afkomen met ‘het is online te volgen’ want voetbal kun je ook op tv bekijken en toch wil de supporter naar het stadion.

  Zulke events laten de schaaksport wel even in de media komen, maar dragen tot de promotie ervan zo goed als niks bij, in tegenstelling tot een event dat zou opengesteld worden voor de vele kijklustigen, de échte schaakafficionado’s.
  Eigenlijk laat de schaaksport – c.q. bepaalde schaakspelers – zich hier gebruiken gelijk de eerste de beste – ik druk me beleefd uit – straatmeid.

 4. brabo
  brabo06-10-2011

  Nu ik ben van mening dat er beter iets gebeurt (zoals nu) dan helemaal niets. Onze schaaksport zit diep in de vergeethoek en dan is om het even welke publiciteit welkom. Tenslotte komt het geld voor dit initiatief niet van onze bond (voor zover ik weet) dus hebben we geen recht om te klagen over hoe de organisatoren het geld besteden.

 5. Peter
  Peter06-10-2011

  @mijn naamgenoot: waarom in godsnaam zou er een evenement moeten komen voor de “échte” schaakafficionado’s?? Die schaken toch al graag. Daar lok je geen nieuwe schakers mee, hoor.

  Dit evenement bereikt veel meer niet-schakers en dat is net de waarde ervan. De selecties verlopen via scholen, tkomt eens int nieuws etc. Betere reclame kan ik me toch niet voorstellen. Wat versta jij dus eigenlijk onder “promotie”?

  Ik vind bovenstaande typisch een bekrompen mening van de schaker die vindt dat schaken voor hem of haar alleen is (wat zou het dat wij gebruikt worden?).

 6. Yen
  Yen06-10-2011

  Ik ga akkoord met Peter…. en mocht er iemand aan durven twijfelen: de onderste Peter (5) natuurlijk ! Uitstekende zaak dat schaken gepromoot wordt, triestig dat sommige negativistische zuurpruimen ook hier weer kritiek op hebben

 7. Joris
  Joris06-10-2011

  Weet er overigens iemand wat er precies gebeurde toen deze foto genomen werd? Speelde Short een blunder, zoja welke?

 8. Gonzo
  Gonzo06-10-2011

  Ik ben het volledig met Peter eens, de eerste Peter uiteraard.Dit evenement is alleen bedoeld voor de happy few. Echte schaakevenementen zijn er voor iedereen, maar het “gewone schaakvolk” is hier niet welkom. Geen wonder dat het nooit wat wordt met het schaken in Belgie. Dit zou in Nederland nooit mogelijk zijn, men is er trots op als er veel volk op af komt.

 9. hasanovich
  hasanovich06-10-2011

  ik volledig eens met peter dit is een prive schaakparty

 10. Betweter
  Betweter07-10-2011

  Je moet gewoon een onderscheid maken tussen de motieven voor het event en de waarde ervan. Hoogstwaarschijnlijk hebben de motieven helemaal niets met schaakpromotie te maken en enkel met business. Maar het kan best zijn dat het desondanks een goede zaak is voor de schaakwereld.
  Diegenen die betere ideeën hebben kunnen alleen maar profiteren van een opleving van de aandacht voor schaken.

 11. Johan Christiaen
  Johan Christiaen07-10-2011

  Wie aanwezig was vorige week op de preselecties in Antwerpen en Brugge en gisteren in het Vlaams Parlement zal niet twijfelen aan de meerwaarde van een event als Your Next Move.
  En als voor deze jubileum editie een extra evenement als Short vs. Kasparov kan plaatsvinden in een mooi decor als het Stadhuis van Leuven dan moeten we daar allen achter staan en toejuichen dat de initiatiefnemers dit duel naar Vlaanderen hebben kunnen brengen!

 12. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck07-10-2011

  Het team van Your next move sta helemaal achter het standpunt van Johan, ik hoop met dit team nog vele mooie momenten te kunnen beleven, thx aan alle mensen die in dit project geloven, tot morgen in Leuven en veel succes voor de 90 jongeren die morgen een mooie dag kunnen beleven in OPTION in Leuven.

 13. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez10-10-2011

  Waar zijn er veel photos van deze event ?

 14. Niels G.
  Niels G.10-10-2011

  @Peter2: Wat versta jij dus eigenlijk onder “promotie”?
  Wel, als een pion de laatste rij bereikt, mag je hem inruilen voor een stuk naar keuze: Paard, Loper, Toren of Dame.
  Dat versta IK onder promotie 😆

 15. Peter Verschueren
  Peter Verschueren10-10-2011

  En ik mocht er als één van de tien winnaars bij zijn. Het was een zeer goed event dat perfect in elkaar zat. Nogmaals bedankt aan schaakfabriek dat ik dit heb mogen bijwonen.

  Enkele foto’s kan je vinden op de website van schaakclub Reti op http://www.reti.be.

  Peter

 16. brabo
  brabo11-10-2011

  Foto’s kunnen worden bezichtigd op http://www.yournextmove.be/
  en
  http://www.flickr.com/photos/suspeeters/sets/72157627859736514/

  Ik vind het grappig dat Kasparov een kussentje nodig had om te spelen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.