Short: “Frankly, my dear, I don’t give a damn!”

Met Kasparov-Short was er zondagavond nog eens een schaakmatch die de aandacht van de wereldpers trok. In het mooie stadhuis van Leuven trok Kasparov, die duidelijk vermoeid was, aan het langste eind.

Zijn zege liep echter niet van een leien dakje. Na ronde 5 leek de match beslist, maar Short kwam terug. De oude Kasparov, hoofdschuddend bij een blunder, deed de spanning stijgen. Beide spelers laakten vooral het grote aantal fouten. De match werd gekleurd door het kussentje van Louis Tobback, exotische openingen en een opvallend incidentje in de tweede ronde…

Veel blunders

Garry Kasparov was de te kloppen man, dat was duidelijk. Na zijn recente blitzzege tegen Vachier-Lagrave twijfelde eigenlijk niemand aan het feit dat de reus uit Baku de zege naar zich toe zou trekken. “Reus” was trouwens niet erg toepasselijk in deze tweekamp, want Kasparov had een kussentje nodig om goed te zitten. Niet zomaar een kussentje trouwens, maar wel hét kussentje van Louis Tobback himself. Tobback woonde de eerste twee rondes bij.

In die rondes gebeurde al heel wat. Zo liet Kasparov een mooie winst liggen in de eerste en koos hij in de tweede met zwart voor de Hippopotamus-opstelling, iets wat op dergelijk niveau zelden bovengehaald wordt, zelfs niet in blitz (enkel Mamedyarov gebruikt het wel eens). En ook in die partij liet Kasparov het volle punt liggen na een opmerkelijke eindfase. Nigel Short stootte in hevige tijdnood enkele stukken om en zette die, volgens Kasparov althans, niet op zijn eigen tijd terug recht. Uiteindelijk werd de stelling, die al lang niet meer gewonnen was voor de Rus, remise besloten.

Kasparov gaat zitten op een uniek meubelstuk: het kussentje van Louis Tobback. Foto@Frans Peeters

De eerste schifting kwam er in de rondes daarna. Short verloor in een gewonnen stelling na een Evans Gambiet en werd daarna keurig van het bord getikt in een eindspel. Kasparov zelf gaf aan dat zijn tweede zege hem het meeste voldoening schonk (en volgens hem ook de enige partij was waarin hij effectief enig niveau haalde). 3,5-1,5 en de match leek voorbij. Leek!

Want plots tapte Short uit een ander vaatje. Hij speelde veel sneller in partij 6 en won, iets wat hij herhaalde in partij 7, al had hij daar wel veel geluk voor nodig. Plots was de stand terug gelijk. Kasparov schuddebolde de zaal uit, Short stak zijn duim op naar het publiek, een gebaar dat op applaus onthaald werd. Helaas voor de Brit eindigde de laatste ronde in een fiasco. Van begin tot einde rammelde Kasparov met de voeten van zijn tegenstander. Een makkelijke zege en een goed einde.

In de persconferentie na de partij reageerde Short met zijn typische gevoel voor humor op zijn nederlaag en op de vele fouten die beide spelers produceerden. “Blunderen in blitz is normaal, dus mensen moeten deze partijen niet met een vergrootglas bestuderen. En meer: ‘Frankly, my dear, I don’t give a damn'”. Kasparov oogde zichtbaar vermoeid door een serieuze jetlag. Hij had de hele nacht daarvoor niet geslapen. Vanavond in de simultaan zal hij echter frisser voor de dag komen. Een verslag vanop de eerste rij krijgt u morgen, want Schaakfabriek neemt zelf deel aan de simultaan.

 1. YS
  YS11-10-2011

  Wij duimen voor Schaakfabriek vanavond 😉

 2. Peter Verschueren
  Peter Verschueren11-10-2011

  Succes schaakfabriek deze avond!

 3. Francis
  Francis11-10-2011

  Te volgen op TV ?

 4. Joris
  Joris11-10-2011

  Is Kasparov niet “het beest uit Baku”? Handig veranderd om in het verslag te passen? 🙂 Ik dacht overigens dat Kasparov enkel zijn laatste partij van enig niveau vond.

  In elk geval een heel leuk event! Bedankt voor de coverage, Jan! Ik had ter plaatse niet door wat er precies aan de hand was aan het eind vd 2e partij…

 5. Oscar
  Oscar12-10-2011

  Er is blijkbaar een probleem van auteursrechten. Niets te zien.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.