Go For Grandmaster zondag officieel gelanceerd

De voorbije weken heeft de aandachtige Schaakfabrieklezer via reclameberichten kennis gemaakt met Go For Grandmaster. Zondag is dit initiatief in het prachtige MAS in Antwerpen officieel gelanceerd met een interland en een simultaan met Anish Giri.

Het was een groot succes, met als winnaars Nederland én Tom Furstenberg, die zijn simultaanpartij tegen Giri wist te winnen. Een kort verslag met véél foto’s…

Go For Grandmaster van start

Uw dienaar zit tijdelijk (godzijdank tijdelijk) in het koude Finland, maar David Roos was zo vriendelijk om de honneurs waar te nemen:

“Het 4-landentornooi werd gewonnen door Nederlandse ploeg die 5 matchpunten wisten te behalen uit 6 ontmoetingen, enkel in de laatste ronde werd een match verloren van het Belgische team. Tweede werd Engeland met 4 matchpunten. België eindigde op een derde plaats met 3 matchpunten en laatste werd de Duitse ploeg die geen enkele match kon winnen met 0 punten.

De beste individuele scores per bord, beloond met een geldprijs van 50€, waren voor:

Lars Vereggen (NL)
Lars Swijsen (B)
Nathan De Strycker (B)
Tycho Dijkhuis (NL)
Joseph McPhillips (UK)
Barnaby Graff (UK)
Robby Kevlishvili (NL)
Catheleijne Sanders (NL)
Ankit Makjl (NL)
Vadim Jamar (B)

Anish Giri behaalde in de simultaanvoorstelling net niet de perfecte score, 29 overwinningen en één nederlaag tegen Tom Furstenberg.”

Een bijzonder uitgebreide fotoreportage kan u vinden op http://www.flickr.com/photos/29166071@N05/sets/72157627894208421/.

Bezoek ook de officiële site.

 1. Gonzo
  Gonzo02-11-2011

  Volgens mij klopt er iets niet met die site.

 2. Marcel
  Marcel02-11-2011

  die site is inderdaad voor verbetering vatbaar om het eufemistisch uit te drukken

 3. brabo
  brabo04-11-2011

  Het project ‘Go For Grandmaster’ lijkt mij toch een doodgeboren kind als je ziet dat we vandaag er nog niet eens inslagen om een team samen te stellen voor het Europees landenkampioenschap. Tenminste ik zie geen ploeg geafficheerd die de Belgische driekleur draagt en dat is schrijnend als je weet dat landen zoals Luxemburg en Cyprus met spelers die een relatief lage rating hebben hierin wel slagen.

  Nu ik moet toegeven dat ik zelf een uitnodiging afgewimpeld heb wegens priveredenen. Echter er zijn wel minstens 100 andere kandidaten om de 4 plaatsen op te vullen zodat ik niet snap dat we er niet aanwezig zijn.

  Mij lijkt het trouwens ook interessant om in een project zoals ‘Go For Grandmaster’ net dit soort evenementen te ondersteunen want het is een ideale wijze om ervaring tegen sterke tegenstanders te verwerven.

 4. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck04-11-2011

  Dag Brabo, de Belgische bond geeft geldproblemen en misschien kom het beter uit dat ze niet deelnemen.
  Sponsoren geven geld op vrijwillige basis, hun verplichten voor iets anders te doen, dat werkt nefast. Dat weet ik uit ervaring van vroeger.

 5. brabo
  brabo04-11-2011

  Ik begreep dat de bond voor 600 euro/persoon zou tussenkomen wat mij een mooie geste leek. Sommige Belgische topspelers zullen dit zeker onvoldoende vinden maar ik kan moeilijk geloven dat iedereen die mening deelt. Mijns inziens zijn er nog andere redenen voor de Belgische afwezigheid. Ik denk aan laattijdige en gebrekkige communicatie.

  Sponsors kan je inderdaad niet verplichten iets te doen want dan haken ze snel af. Je kan wel er op inpraten en trachten aan te tonen dat een bepaald idee in hun concept past. Hier zie ik voor ‘Go For Grandmaster’ wel een rol door jonge talentvolle en normaal financieel zwakkere spelers te ondersteunen om aan dit soort evenementen deel te nemen zodat die spelers verder kunnen groeien.

 6. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck04-11-2011

  Dag Brabo, ik ben het helemaal eens met uw standpunt. Thx.

 7. Roel H
  Roel H04-11-2011

  Brabo

  Er waren 5 kandidaten: Stef Soors, Thibaut Vandenbussche, Andy Marechal, Jelle Sarrau en ikzelf. Echter, we voldeden niet allemaal aan de KBSB-reglementen dus we mochten niet gaan. Jelle en ikzelf hebben namelijk beiden net geen 2250 fide, een minimum opgesteld door de KBSB.

 8. brabo
  brabo04-11-2011

  @Roel,

  Ronduit belachelijk om zulke regelneverij toe te passen. Zowel jij als Jelle hebben al enige tijd aangetoond dat je perfect met de + 2250 fides kunt meedraaien of beter zelfs.

  Als we het niveau van het Belgische schaak willen optillen en propaganderen dan kan dat het best gebeuren bij de spelers die nog marge hebben (zoals jij en Jelle) dus ik vind het een jammerlijke en onbegrijpelijke beslissing. Een project zoals ‘Go For Grandmaster’ had de bond hier mijns inziens kunnen benaderen en helpen.

 9. Tom V
  Tom V04-11-2011

  Moesten we nu een ambitieuze schaaknatie met zicht op prijzen zijn kan ik me nog inbeelden dat je strikte ratingvereisten hebt. Maar bon 5×600 euro uitgespaard zeker?

  In principe vind ik het soort VZW’s alla “Go For Grandmaster” niet de juiste manier om het schaken in België vooruit te helpen. Maar de KBSB heeft ook al lang duidelijk gemaakt dat het van hun niet zal komen.

 10. brabo
  brabo04-11-2011

  De Belgische GM Chuchelov is de coach van de Nederlandse ploeg. Zo kunnen we toch stellen dat er een Belg op het EK is. Voor de Belgische schaakliefhebber smaakt het uiteraard wrang.

 11. Niels G.
  Niels G.04-11-2011

  Wat ziet die Giri er toch opgewekt uit op al die foto’s 🙂
  Nuja, ik zou het waarschijnlijk ook wel beu zijn na de tigste foto…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.