Machtsovername in eerste nationale in de maak

Zelden is een situatie na drie rondes zo duidelijk geweest: De hegemonie van Eynatten lijkt definitief voorbij. Rochade Eupen en CREC Charleroi werpen zich op als nieuwe titelfavorieten, al is ook Ans mee met de groteren op een half puntje.

Het verhaal van Eynatten is simpel: na een totaal onverwachte nederlaag tegen Eynatten 2 in de eerste ronde, gingen ook de tweede en derde rondes de mist in. Eynatten speelde een keer gelijk en verloor gisteren zelfs. De strijd dit jaar zal dus niet langer enkel tussen Duitstalige clubs gaan, al staat er in tweede nationale eentje ongeduldig te trappelen…

Eynatten 2 volgt Eynatten 1

De openingsfase van onze Nationale Interclubs is een genot om naar de kijken. Waar de laatste jaren – ondanks enige spanning – toch vooral voorspelbaar waren, strooit God dit jaar met cadeautjes voor de liefhebbers van onverwachte ontknopingen. Het feestje begon in de eerste ronde, waar Eynatten 1 totaal onverwacht verloor van zijn kleine broertje Eynatten 2.

De ploegkapitein van Eynatten moet even door zijn haar hebben gekrabd, maar besloot dan maar om Eynatten 2 als sterk achttal naar voren te schuiven. Met een vrij sterke ploeg botste het de vorige ronde echter op een op papier nog sterker Ans, al eindigde de match op 16-16. Gisteren kregen de Eynattenaars een nieuwe koude douche. Ondanks een gemiddelde van 2411 verloor het de topper tegen Fontaine met vrij zware 19-13-cijfers. Daardoor telt de sterkste der Eynattens na drie rondes amper 3 punten.

Is Eynatten dan gewoon wat zwakker geworden? Of hebben ze ongelooflijk veel pech? Of zijn die andere ploegen simpelweg beter en beter aan het worden? Het antwoord is waarschijnlijk een combinatie van de drie, want het is duidelijk dat CREC, Rochade Eupen en misschien ook Ans dit jaar voor de titel zullen strijden.

CREC Charleroi stelt tot nog toe telkens ijzersterke eerste borden op: Tigran Gharamian was er een van in de vorige rondes, Predrag Nikolic had dit weekend die eer.

Waar CREC vorig jaar nog grossierde in nu eens een matige tot zwakke ploeg en dan weer een ploeg die zijn evenknie niet kende in eerste, lijkt het dit jaar resoluut voor het laatste te willen kiezen. Met een gemiddelde van 2453 heeft het momenteel de sterkste ploeg in eerste en dat werd gisteren achter het bord bevestigd met een klinkende 11-21 zege bij nieuwkomer Anderlecht. Predrag Nikolic, het eerste bord van CREC, was tevens de hoogste elo in onze competitie. De vorige ronde was die eer weggelegd voor Tigran Gharamian, ook al voor CREC uitkomend.

Rochade Eupen is eveneens goed weg met 6/6, alleen blijft bij de Eupense ploeg de vraag nog open in welke mate ze versterkingen zullen opstellen in topduels. Momenteel winnen ze overtuigend duel na duel, maar hebben ze ook een gemiddelde dat zelfs niet bij de beste drie ploegen uit eerste was dit weekend. De eerste vijf borden zorgden tegen Brugge wel voor een afgetekende overwinning. Ook bij hen 21-11.

Het zou lang geleden zijn dat een niet Duitstalige club de titel mag vieren. Voor volgend jaar lijkt de opvolging echter al klaar te staan, want Wirtzfeld is na de uitstap van enkele jaren geleden volledig terug (lees meer hier). In tweede leidt het de dans met een ploeg die zelfs in eerste al een concurrent voor het kampioenschap zou zijn.

Achteraan de stand begint het warm te worden onder de voeten van Brugge en Eynatten 1. Zij staan nog op 0.

De uitslagen: Klik hier

De stand: Klik hier

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.