Internationale toppers schieten weer in gang

Terwijl er in het 11 november-weekend heel wat geschaakt is in ons land, is het topschaak in het buitenland ook terug van start gegaan. Vorige week won het verrassende Duitsland het Europees landenkampioenschap. Zonder België trouwens, ondanks het feit dat er vijf kandidaten uitgenodigd waren.

Vandaag is in Moskou de Tal Memorial gestart en sinds gisteren spelen twee sterke vrouwen om de wereldtitel…

Duitsland stunt, België niet

Vorige week was het economisch noodlijdende Griekenland gastheer voor een van de sterkste landentoernooien ter wereld: het Europees landenkampioenschap. De favorieten zijn niet nieuw: Rusland, Armenië, Oekraïne en Azerbeidjan behoorden tot de voornaamste kanshebbers.

Het toernooi verliep op zijn minst chaotisch met een hoop verrassingen van begin tot einde. Uiteindelijk bleven Armenië en Duitsland over als titelkandidaten. In een onderling duel waren de Armenen favoriet, maar zorgden de Duitsers voor een verrassing. Zij wonnen de match en het toernooi.

Jelle Sarrau was een van de vijf gegadigden om België te vertegenwoordigen op het EK voor landenteams.

België was opvallend genoeg niet aanwezig op het toernooi. Opmerkelijk, want de bond had uitnodigingen verstuurd naar enkele spelers, waarvan er vijf maar wat graag wilden meespelen. Jelle Sarrau was een van hen. “Ik kreeg eerst een mail waarin ik werd uitgenodigd. Ik heb daar meteen op gereageerd. Zo’n kans krijg je niet ieder jaar.” Ook Thibaut Vandenbussche, Roel Hamblok, Andy Marechal en Stef Soors wilden meespelen. “We voldeden niet allemaal aan de KBSB-reglementen dus mochten we niet gaan. Jelle en ikzelf hebben namelijk beiden net geen 2250 fide, een minimum opgesteld door de KBSB”, legt Roel Hamblok uit. “Ik vind dat vreemd. Eerst worden we uitgenodigd en geven ze ons hoop dat we aan zo’n topevenement kunnen meedoen en dan besluiten ze plots dat we niet in aanmerking komen”, vult Sarrau aan.

Wereldtop herinnert Tal

Vandaag zijn tien topspelers in Moskou aangekomen voor de Tal Memorial, het sterkste toernooi van 2011. Zowel Carlsen, Anand, Aronian, Kramnik, Karjakin, Nakamura, Svidler, Ivanchuk, Gelfand én Nepomniachtchi spelen mee, een uitzonderlijk sterk gezelschap met bijna alle topspelers van het moment. De beste start was voor Ivanchuk en Nepomniachtcho. Chucky klopte Svidler, terwijl Nepo stuntte tegen Kramnik.

Enkele landen verder, in Albanië, spelen Koneru Humpy en regerend wereldkampioene Hou Yifan een tweekamp om de wereldtitel. In tien partijen moet duidelijk worden of de Chinese zichzelf opvolgt of Koneru de nieuwe wereldkroon kan dragen. Na twee partijen is het 1-1.

De links naar de betreffende evenementen vind je rechts in de Actueel-balk.

 1. brabo
  brabo17-11-2011

  Behalve de 5 vermelde spelers in dit artikel, vernam ik dat er nog andere +2250 spelers geinteresseerd waren.
  De communicatie was op zich heel vreemd. Een email sturen naar mijn werkadres tijdens volle vakantieperiode (midden augustus) vind ik niet de juiste methode. Toevallig controleerde ik 1 dag voor de deadline mijn email omdat ik toch enkele dagen later uit verlof zou komen zodat ik toch nog mijn antwoord kon geven maar ik ben er zeker van dat er potentiele kandidaten op die wijze gemist zijn. Ik zou verwachten dat de communciatie ook telefonisch zou gebeuren met de kandidaten of de clubs en dat enkele maanden eerder zodat kandidaten, budget (de bond beloofde maar een gedeeltelijke onkostenvergoeding en geen enkele prijs of speelvergoeding) en verlof kunnen plannen.

  Dat spelers zoals Roel en Jelle uit de boot vallen omwille van de +2250 regel vind ik geen toonbeeld van visie noch promotie voor het schaken bij de jeugd. Zowel Jelle als Roel hebben recent meerdere malen aangetoond dat hun rating achterop hinkt op hun werkelijke sterkte.

  Mij lijkt het eerder op een bezuiniging van de bond. Wij betalen allemaal lidgeld (zelfs dit jaar vroeger dan normaal) en dus mogen hiervoor toch een bepaalde service verwachten. Misschien wordt straks ook het Belgisch kampioenschap afgeschaft?

  Tja sommigen zullen dit (om het met de plastische woorden van Theo uit de drukken) opnieuw een scheet in de fles vinden. Nu ik denk dat die fles ondertussen al serieus onder druk staat. Mij lijkt het dan ook dat de toestand bij onze bond er vrij hopeloos uitziet maar gelukkig niet ernstig.

 2. Goendi
  Goendi17-11-2011

  @brabo: als je communicatie van de KBSB op je privé email adres wenst te krijgen, kun je best aan je kring vragen of ze de gegevens in player manager willen updaten met je privé email adres. De KBSB kan enkel de gegevens die zij voor handen heeft aanwenden om derden te contacteren. Het is vaak zo dat er helemaal geen gegevens staan, of foutieve, of gegevens die niet up to date zijn. Hetzelfde geldt overigens voor telefonische contactgegevens. Daarnaast is dezelfde mededeling gepubliceerd op de website van de KBSB.

  Tot slot, de 2250 elo grens is opgelegd door het KBSB wedstrijdreglement. Een gelijkaardige grens van 2000 elo is er bij de vrouwen.

 3. Goendi
  Goendi17-11-2011

  @brabo: nog één zaak: het was absoluut niet om budget te besparen dat de ploeg niet werd uitgestuurd. Budgettaire posten binnen een vzw dienen om gebruikt te worden, en de kerntaken van de vzw in te vullen.

 4. brabo
  brabo17-11-2011

  @Goendi:
  Dankzij jouw post weet ik nu dat er de mogelijkheid bestaat om in de player manager emailgegevens en dergelijke van iemand up te daten. Niemand heeft mij dit eerder vermeld dat zoiets mogelijk was en ik denk niet dat het ergens vermeld staat op de officiele bondssite.

  Nu ik weet niet of de clubverantwoordelijke wel zomaar die gegevens mag invullen zonder schriftelijke toestemming van de betrokken spelers. Ik veronderstel dat niet iedereen alle email/telefoon/…gegevens zomaar in die database wil deponeren.

  In elk geval zou ik bij zulke communicaties tevens de clubverantwoordelijke contacteren. Hiermee bereik je ook de mensen die niet graag hun gegevens met iedereen delen en creer je tevens een 2de kanaal met mogelijkheid op succes.

  Tenslotte de Bondswebsite is niet iets wat ik elke week controleer. Het is geen site (zoals Schaakfabriek) waar je elke dag iets nieuws ziet verschijnen zodus vind ik ook dat je niet mag verwachten dat spelers nieuws op tijd daar zullen oppikken.

 5. Goendi
  Goendi17-11-2011

  @brabo: een vzw is verplicht een ledenregister bij te houden met adresgegevens. Het spreekt voor zich dat hier voorzichtig mee omgegaan wordt. Het is oa een vd taken van het bestuur om dit te waarborgen. Voorts is het idd een optie om ook clubverantwoordelijken te contacteren. Tot slot was de site bedoeld als aanvulling op de correspondentie zelf, niet als enig medium. Ik verwacht heus niet dat mensen daar dagelijks kijken, eerder als ze specifieke informatie zoeken.

 6. brabo
  brabo17-11-2011

  @Goendi:
  Het is mij niet helemaal duidelijk of de Bond een verzameling is van clubs/federaties of individuele spelers. Ik dacht dat elke club/federatie 1 of meerdere stemmen had onafhankelijk het aantal leden wat gezien de fluctuerende aantallen het meest logische lijkt. Indien het een verzameling is van clubs/federaties dan zou het normaal moeten volstaan om de adresgegevens van de clubs/federaties bij te houden en niet de adresgevens van de individuele spelers.

 7. brabo
  brabo17-11-2011

  Ik snap dat het intern reglement zegt tot 2250 elo. Zelf ben ik grote voorstander om reglementen strict op te volgen zodat een competitie correct kan verlopen. Echter hier zie ik geen competitie tussen kandidaten. Bovendien is 1 van de kerntaken van de bond om het schaakspel te propaganderen. Mijns inziens is het blindelings opvolgen van de regel in tegenspraak met die kerntaak en gewoon een vorm van regelneverij.

 8. Ruben
  Ruben17-11-2011

  @Goendi. de KBSB heeft slechts 10 leden, zijnde de VSF, de FRBE de SVDB en de overige leden van de RvB. Dus jouw argument klopt niet

 9. brabo
  brabo17-11-2011

  Ik wil tevens eens de attentie leggen op het artikel vorig jaar verschenen op Jean-Michells excellente blog:
  http://echecs68.blogspot.com/2010/10/nos-ambitions-olympiques-lettre-ouverte.html#links
  Schaakfabriek heeft de Nederlandse versie hiervan gekregen maar ik heb bij mijn weten hiervan geen publicatie gezien. Spijtig want een gemiste kans en nu duidelijk heel actueel uiteraard. Ik hoop omwille van het belang van een Belgisch team dat het nu wel mag/ kan.

 10. Tom V
  Tom V17-11-2011

  Als het reglement zegt: geen spelers onder 2250 elo (wat ik al eigenaardig vind) waarom werden er dan spelers gecontracteerd die niet aan die voorwaarde voldoen?

  Ik stel voor dat de KBSB dit reglement wijzigt: 2250 is een compleet arbitraire grens. Zelfs met onze 4 hoogste fide rating zouden we in de 2de helft van team vallen qua rating. In de prijzen vallen zullen we dus nooit (of toch niet de eerste 10-20 jaar en dan nog).

  Het wordt tijd dat de KBSB terug naar de basics gaat: zorgen dat België wordt vertegenwoordigd op landenwedstrijden, zowel bij mannen als de vrouwen.

 11. Chessmaster
  Chessmaster17-11-2011

  Deze grenzen slaan echt nergens op.

  Eerst en vooral leg je mensen een grens op die compleet achterop hinkt op hun echte waarde door het gebrek aan FIDE partijen te spelen in Belgïe(FIDE tov Belgisch).

  Maar leg je nog eens een vrouwengrens op
  niet zomaar kan aan voldaan worden.

  Als ik de belgische vrouwenlijst bekijk:

  1 Zozulia, Anna 2381
  2 Baekelant, Eva 2163
  3 Goossens, Hanne 2060
  4 Barbier, Wiebke 1935

  Ons land kent niet eens 4 vrouwelijke spelers die +2000 elo hebben.

  Wat is eigenlijk de bedoeling van de belgische schaakbond? Elke keer komen er nieuwe discussies op gang. Hoe zit het eigenlijk met het Belgisch jeugdkampioenschappen want ook daar bleken onduidelijkheden over?

 12. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck18-11-2011

  De waarheid is over het Belgisch Jeugdkampioenschap, dat de groep vrije medewerkers van verschillende verenigingen die het aantal jaren met groot succes organiseren, door bepaalde mensen in ons bestuur gewoon op zij geschoven zijn, met reden dat we geen goede organisatoren zijn. UIT.Maar ze hadden geen alternatief, nu moet Marc Clevers het proberen in te richten in Brugge. Wordt vervolgd. Sorry voor mijn negatieve reactie, maar doe zo zeer aan mijn schaakhart.

 13. BugsBunny
  BugsBunny18-11-2011

  @Luc Ik zie met regelmaat dat je je gal spuwt op onze bestuurslieden.. maar we zien slechts flarden van het verhaal hier..wat is er nu werkelijk gebeurd?

 14. gert
  gert18-11-2011

  Lijkt me eerder voor de Story dan voor Schaakfabriek, niet ?

 15. BugsBunny
  BugsBunny18-11-2011

  Voor de Story moet je betalen Gert..voor de schaakfabriek gelukkig nog niet 🙂

 16. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck18-11-2011

  BugsBunny: meer voor dag allemaal, je kan men altijd mailen of bellen voor meer uitleg

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.