Gunther Delhaes is de nieuwe bondsvoorzitter

Zaterdag heeft de algemene vergadering van de KBSB een nieuwe voorzitter verkozen. Chris Ghysels treedt af en wordt vervangen door Günther Delhaes, die eerder al eens aan het hoofd stond van onze Schaakbond. Voorts is Dirk De Ridder niet herkozen als FIDE-afgevaardigde. Die functie wordt nu door Jan Rooze, een nieuwkomer in de bond, bekleed. Ook Damien André is een nieuw gezicht.

Ander opvallend nieuws is de regel dat er vanaf 2013-2014 nog maar één ploeg per club in eerste nationale zal mogen spelen. Dat staat allemaal te lezen in een korte release op de site van de KBSB. Later meer…

 1. brabo
  brabo03-12-2011

  En ja er is ook nog openbaar vervoer maar dat kunnen we uiteraard niet meer serieus nemen vandaag. 🙂

 2. Koen Heynen
  Koen Heynen03-12-2011

  @brabo Het gemak waarmee je zowat de volledige logistiek van de club inschakelde om het de eerste ploeg naar de zin te maken, verbaasde me nogal. Chauffeurs betalen, bussen huren, een uur vroeger vertrekken.. Uiteraard is een ploeg in eerste het vlaggeschip, maar je moet nu ook niet overdrijven. Een club bestaat uit méér dan alleen het eerste team en als je telkens drie clubspelers bereid kunt vinden om te rijden, dan is er hier en daar wel een club die een ploeg moet laten vallen. Clubs die niet bereid zijn om je voorgestelde inspanningen te doen, blijven met jouw voorstel nog erger in de kou staan. Als alle eerste-klasse clubs zich erachter scharen, zie ik wel geen bezwaar. Maar dat kan je beter zelf eens gaan vragen aan de betrokkenen.

 3. brabo
  brabo03-12-2011

  @Koen Heynen:
  De meesten 1ste klasse teams staan financieel vrij sterk. Als je profs kunt betalen dan kan je wel wat extra kosten maken voor bijvoorbeeld een chauffeur/ busje huren,… Voor de niet profclubs in 1ste klasse (die geen financiele of organisatorische ruimte hebben) kunnen we een rondvraag doen of ze bereid zijn om een uurtje vroeger te vertrekken. Tenslotte is het net voor die niet-profclubs dat het reglement gewijzigd zou worden. Ik heb het altijd een eer gevonden om in een eerste team te mogen spelen in 1ste nationale en daar was ik als amateur wel bereid voor om een extra inspanning te doen.
  Nu er zijn hier wel wat 1ste klassespelers die SF volgen dus een reactie kan hier al.

 4. LH
  LH03-12-2011

  brabo
  misschien een hint voor het bondsreglement
  elke ploeg in 1e is verplicht een chauffeur in dienst te nemen en dient haar 1e ploeg met minimaal 8 macbookairs te voorzien 🙂

 5. brabo
  brabo03-12-2011

  @LH
  Ik snap niet waarom je zit door te draven over de chauffeur. Als een extra chauffeur niet haalbaar is dan vertrek je toch een uurtje eerder. Ik ben meerdere malen met opzet een uur te vroeg aangekomen bij de speelzaal om daar in alle stilte in mijn auto nog op mijn portable wat voor te bereiden. Door te vroeg aanwezig te zijn, vermijd je bovendien een vertraging aan het bord.

 6. LH
  LH03-12-2011

  waarna die 2500 de doorsnee2300 wel ergens in het middenspel van het bord zal schuiven.
  sta ja daar een uur te vroeg met je chauffeur, laptop en bus.

 7. brabo
  brabo03-12-2011

  @LH
  Ach ik begrijp best dat je het allemaal te serieus vindt voor een potje schaken. Echter ik denk niet dat een 1ste klassespeler (waarvan ik sterk vermoed dat je het niet bent of geweest bent) de specifieke ongelijkheden in 1ste klasse ook zo irrelevant vindt.

 8. LH
  LH03-12-2011

  nu ja, als ik de bus van Real Madrid zie wil ik zo wel op verplaatsing. Morgen eens navragen bij mijn panningmeester

 9. MarcvS
  MarcvS04-12-2011

  ” Dan vertrek je maar een uurtje eerder ” . De meeste mensen hebben ook nog andere dingen te doen, hoor.

  By the way voorbereiding kan ook door alle vorige rondes te bekijken en kijken naar je potentiële tegenstanders, maar jammer genoeg bestaan er geen databanken over mensen van 1700 ELO, dus wordt gissen maar.

  Wat de speficieke ongelijkheden in 1e klasse betreft : wat zijn dat ?
  Rochade Eupen heeft meer geld dan Ans en wordt kampioen, Eynatten heeft wat minder geld dan ze vroeger hadden en zal binnenkort met een ploeg in 1e spelen ipv met twee. Volgend jaar is Wirtzfeld terug en speelt de rest van de ploegen in 1e weer voor de tweede plaats, etc.

  Persoonlijk denk ik niet dat de gemiddelde schaker in België wakker ligt van die 1e Nationale, dat is toch een niveau dat de merendeel van de spelers nooit halen, en nee ik zal mijn zondagspartijtje niet laten staan om voor een speler van 2300 chauffeur te spelen, zelfs niet al was het voor Kramnik.

  By the way : ik heb hier nog geen reactie gezien op je voorstellen van andere 2300 +.

  Maakt ook niet uit : dadelijk mogen we weer gaan schaken, succes allemaal 🙂

 10. MarcvS
  MarcvS04-12-2011

  Oeps slecht gekeken : Charleroi staat eerste, dus wie weet wordt Charleroi het wel :).

  Anyway tot de volgende 🙂

 11. brabo
  brabo04-12-2011

  @MarcvS:
  “Dadelijk mogen we weer gaan schaken”.
  De meeste mensen hebben ook nog andere dingen te doen dan een hele namiddag stukjes schuiven. 🙂

 12. MarcvS
  MarcvS04-12-2011

  @Brabo – daar heb je natuurlijk gelijk bij :).
  Trouwens niet-schakers begrijpen niet veel van de wereld waarin schakers leven – nou ja een slechte formulering, waar je weet wat ik bedoel.

  Verder was ik dat stuk aan ’t lezen in de Koning van Donner ” Schande ” blz . 113, want ik heb er weer niets van gebakken vandaag. In dat stuk staat perfect getypeert hoe een schaker zich voelt als hij verliest, ook al heb ik remise gespeeld tegen iemand met zo’n 160 punten minder.

 13. brabo
  brabo05-12-2011

  Op de KBSB-site kan je nu het uitgebreide verslag vinden onder de rapporten.
  1 nota viel mij op omdat het conflict tussen 1ste reeks en lagere reeksen hier goed tot uiting kwam in de discussie.

  “Bijlage 10. Verslag Luc Cornet
  6) NIC 2012-2013
  Op het einde van vorig seizoen werd een enquête gehouden. In enkele rubrieken viel op dat de antwoorden gegeven door de clubs dikwijls haaks op elkaar waren. Eén van de mogelijke verklaringen hiervan zou de professionaliteit in eerste afdeling versus het amateurisme in de andere afdelingen kunnen zijn. Op basis hiervan werd een piste gelanceerd om de eerste afdeling los te trekken van de andere afdelingen d.m.v. de speeldata in eerste afdeling te verspreiden over 6 weekends. Op de laatst gehouden RvB is beslist dat de VNT dit verder mocht uitwerken.”

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.