Blinkt Carlsen opnieuw uit in Londen?

Foto@Chessvibes

Vorige week nog voegde Magnus Carlsen opnieuw een toptoernooi toe aan zijn nu al indrukwekkende palmares: de Tal Memorial. En net als eerder dit jaar hield de Noor het spannend tot in de laatste ronde. Hij won van Nakamura en haalde zo Aronian bij. De Tal Memorial was het sterkste toernooi van 2011.

Nu zaterdag spelen dezelfde big four (Carlsen, Anand, Aronian en Kramnik) opnieuw tegen elkaar. De London Chess Classic wordt echter vooral de moeite vanwege het format, een unicum in onze schaakwereld…

Hou Yifan verlengt wereldtitel

Terwijl de beste schakers ter wereld in Moskou verzamelden, speelden Hou Yifan en Koneru Humpy in Turkije een match om de wereldtitel. Humpy was, ondanks haar hogere elo, lichtjes de underdog, maar kreeg uiteindelijk enkele fikse klappen te verwerken. Ze verloor maar liefst drie partijen en kon na de achtste partij al de biezen pakken.

Yifan verlengt op die manier haar wereldtitel. Speciaal, want in tegenstelling tot de mannencompetitie, waar WK-uitdagers meestal niet te veel in de kaarten laten kijken in aanloop naar een match, had ze bijzonder veel gespeeld de afgelopen maanden. De Chinese verklaarde dan ook vooral rust te hebben genomen als voorbereiding op deze match. Met succes dus, want met +3 kan haar zege moeilijk duidelijker zijn.

Terwijl Yifan zich opnieuw tot koningin kroonde, bevestigde Magnus Carlsen in Moskou nog maar eens zijn status als nummer één van de wereld. In de ijzersterke Tal Memorial troefde hij in de laatste ronde Nakamura af om concurrent en de nieuwe nummer twee van de wereld Aronian bij te benen. Dankzij een zwartpartij extra mag Carlsen ook deze trofee toevoegen aan zijn prijzenkast.

Zaterdag speelt mijnheer Mozart opnieuw enkele symfonieën, nu in Londen. Vorig jaar trok de London Chess Classic duizenden toeschouwers dankzij een indrukwekkende live-uitzending, een huzarenstukje dat sindsdien als voorbeeld geldt voor andere toernooien. Dit jaar belooft dezelfde nog interessanter te worden. In London spelen immers negen spelers mee. Negen? Ja, negen. De speler die een bye heeft, zal immers mee het commentaar verzorgen dit jaar. Een unieke gelegenheid voor schaakliefhebbers om bijvoorbeeld Aronian live aan het werk te zien over de partijen van zijn rechtstreekse concurrenten. De Classic belooft dus opnieuw bijzonder boeiend te worden!

 1. volgjeneus
  volgjeneus02-12-2011

  Zalig concept! En waar kan je dat ergens volgen, die live-uitzending?

 2. Wouter G
  Wouter G02-12-2011

  Op de site http://www.londonchessclassic.com/

  Alles staat duidelijk in de kolom 🙂

  Ik vind het persoonlijk wel grappig dat mensen als Kramnik, Aronian het accent van hun moedertaal maar niet uit hun Engels krijgen 😛

  En ik wil hier géén discussie over starten!

 3. brabo
  brabo02-12-2011

  Wij hebben ook een accent op ons Engels maar uiteraard horen we dat niet van onszelf. Ik heb zelf jaren met Engelsen gewerkt en zij konden onmiddellijk aangeven wie uit Vlaanderen kwam. Dus niet te snel glimlachen met het Engels van andere landen want tenslotte doen we het zelf ook niet perfect.

 4. xiaan
  xiaan02-12-2011

  Hou Yifan en Koneru Humpy speelden bij mijn weten in Tirana, Albanië. Een detail, ik weet het, maar juist is juist :-).

 5. achiel
  achiel02-12-2011

  Ook de Tal-memorial was op dezelfde leest geschoeid als London, met live beelden,rechtstreekse commentaar en houdini 2.0 voor partijanalyse.
  Helaas voor de meesten onder ons enkel in het russisch.
  En ja Wouter, ik spreek russisch met een heel zwaar accent 😉

 6. Dieter De Witte
  Dieter De Witte02-12-2011

  http://livechess.chessdom.com/site/

  Op deze site worden bijna alle grote tornooien live uitgezonden voorzien van Houdini als engine en vaak ook nog vrij goede commentator, zij het getypt.

 7. Wouter G
  Wouter G03-12-2011

  Leuke site Dieter, die ga ik onthouden 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.