Vladimir Kramnik breekt hegemonie van Carlsen in Londen

De London Chess Classic was zonder twijfel een van de schaakhoogtepunten van het jaar: adembenemend schaak, spanning tot in de laatste ronde en een ongeëvenaarde liveuitzending.

Al dat moois werd gedomineerd door niemand minder dan Vladimir Kramnik. De Rus speelde een subliem toernooi. Hij rekende af met de vier laagste elo’s en remiseerde tegen de vier hoogste. Ook Carlsen, Nakamura en de “beste amateur ter wereld” Luke McShane speelden een opvallend toernooi. Dat ontging ook Viktor Korchnoi niet, die op zijn oude dag nog steeds de show kan stelen. Enkel zijn afnemende gehoor levert soms grappige situaties op…

Girlfriends?

Vorig jaar was de live-uitzending van de London Chess Classic al goed voor een golf van positieve reacties van schaakenthousiastelingen. Meer zelfs, het model dat de Classic lanceerde, werd gretig overgenomen door andere toernooiorganisatoren, zoals die van de World Cup in Khanty Mansiysk en die van de Tal Memorial in Moskou (die laatste weliswaar enkel in het Russisch). Dit jaar deed toernooiorganisator Malcolm Pein er nog een schepje bovenop: hij koos voor negen spelers, waardoor de speler die bye was, vrij kwam om de commentatoren te assisteren.

Viktor Korchnoi verstond Girlfriends in plaats van Gelfand… Photo@Ray Morris Hill

Dit zorgde voor enkele onvergetelijke momenten. Vooral de passages van Vladimir Kramnik en Levon Aronian waren om van te smullen. Daarnaast schoof ook Viktor Korchnoi aan, die op zijn gezegende 80 jaar nog steeds gepassioneerd is door het spelletje, maar die jammer genoeg de tand des tijds begint te voelen. Op de vraag hoe hij de WK-kansen van Boris Gelfand inschatte, antwoordde hij: “Girlfriends? I don’t know anything about girlfriends!”

Zijn luistervaardigheid mag dan wel enigszins achteruit gegaan zijn, scherp als een mes is de Zwitser nog altijd. Toen Nigel Short uitpakte met 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pd2 h6?! foeterde Korchnoi prompt: “Next game, please!”

Een ander voordeel van de geweldige livestream zijn de persconferenties van de spelers na hun partij. Vorig jaar maakte Carlsen nog indruk met een heldere analyse van zijn partij tegen Nigel Short, dit keer was het Kramnik die de show stal. De varianten die hij berekend had in zijn partij tegen David Howell, deden commentatoren, toeschouwers en David Howell zelf verstomd staan.

Kramnik op zijn best

Waar Kramnik zowel in de analyses als in de postmortems veruit de friste indruk liet, was hij ook achter het bord in topvorm. Kramnik heeft het afgelopen jaar een ware transformatie doorgaan en kiest meer en meer voor wild, agressief schaak in plaats van het voor hem typerende risicoloze maar technisch zo verfijnde spel. In Londen kwamen beide Kramniks aan de oppervlakte: tegen Adams en Short het betere technische werk en tegen McShane en vooral Howell toonde de Rus zijn uitmuntende rekencapaciteiten. Vier zeges tegen vier Britten brachten hem met één ronde te gaan aan kop. Een remise tegen Aronian in de laatste ronde volstond voor de toernooizege.

Het cruciale duel tussen McShane en Kramnik in ronde 8, Photo@Ray Morris-Hill

Behalve Kramnik waren ook Carlsen, Nakamura en McShane in uitstekende doen. Carlsen klopte Howell, Adams en Nakamura. Nakamura versloeg behalve Howell zomaar even Aronian en Anand. McShane klopte zijn landgenoten en maakte het zowel Carlsen als Nakamura aartsmoeilijk. Voor hem eindigde de tocht voor de eerste plaats in de voorlaatste ronde, toen hij zijn hand overspeelde tegen Kramnik.

De laatste ronde, die vanmiddag gespeeld werd, bevestigde het eerdere toernooiverloop. Kramnik hield Aronian op een solide remise en wint, dankzij de meeste zwartzeges, het toernooi. “Ik wilde eerst nog voluit voor de zege gaan, want als ik won, werd ik virtueel nummer 2 op de FIDE-ranglijst, maar na mijn slopende partij van gisteren tegen Luke McShane had ik voor mezelf uitgemaakt zo weinig mogelijk risico’s te nemen. En weet je, toernooiwinst en de derde plaats op de fide-ranking is ook niet slecht.” Die tiebreaker had hij uiteindelijk zelfs niet nodig, want Carlsen werd gedomineerd door Short in een partij die op remise eindigde.

 1. Dieter De Witte
  Dieter De Witte12-12-2011

  Behoorlijk indrukwekkend en tegelijkgrappig: (Kramnik – Howell analyse)

  http://www.youtube.com/watch?v=136j3VtzZWs

 2. mathias
  mathias12-12-2011

  ik heb me geamuseerd met dit tornooi. Laten we hopen dat dit de norm wordt voor tornooien in de toekomst!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.