BK Jeugd gaat door in Brugge

Er was lange tijd veel onduidelijkheid over het Belgisch jeugdkampioenschap. Even leek er zelfs überhaupt geen georganiseerd te zullen worden, maar die geruchten bleken uiteindelijk (gelukkig maar) onjuist. Het BK Jeugd 2012 vindt in Brugge plaats, van 8 tot en met 14 april. De organisatie is echter niet meer in handen van Jeugdschaak.be, de groep die het BK Jeugd sedert enkele jaren organiseerde. De Brugse vervangorganisatie onder leiding van Marc Clevers, die het toernooi letterlijk redde van zijn ondergang, benadrukt in de infobrochure dat het gaat om een “noodoplossing” en een “zo minimaal mogelijke uitvoering van het BK jeugd” dat niet te vergelijken zal zijn met de vorige edities. “Het was dit of helemaal geen kampioenschap.”

Vanaf nu kan iedere deelnemer zich inschrijven via de site van de bond. Meer informatie volgt later.

 1. Valery
  Valery16-12-2011

  In de brochure klopt de samenstelling van de wedstrijdleiding niet. Precies teveel tekst overgenomen van dit jaar ?!

 2. Frederic Ingelaere
  Frederic Ingelaere16-12-2011

  Ferm dat Marc nog voor een noodoplossing zorgde. Ons gezin zal echter passen voor deze afgeslankte versie. Veel succes en plezier toegewenst aan organisatie en deelnemers.

 3. Adrian
  Adrian16-12-2011

  Goed nieuws voor alle jeugdelingen onder ons!

  Prachtig om Google streetview hier aan het werk te zien op de website van de frbe!

 4. Hyves
  Hyves16-12-2011

  Proficiat aan Marc om dit te organiseren. In ware nood kent men zijn vrienden.

 5. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck16-12-2011

  Zijn echte vrienden laten hem zeker niet in de steek, na de domme beslissing van de bond!!!

 6. Valery
  Valery16-12-2011

  “Domme beslissing van de bond” tja, er zit natuurlijk meer achter.

 7. Ludo
  Ludo18-12-2011

  Natuurlijk zit er meer achter.
  Anderzijds een spijtige zaak dat de organisatoren het niet meer in Ol Fosse d’Outh wilden laten doorgaan. Lijkt me toch een betere keuze.

 8. Jan Vanhercke
  Jan Vanhercke18-12-2011

  @Ludo: We hebben voor de Raad van Bestuur nooit de kans gekregen om een dossier voor 2012-2013-2014 voor te stellen. Ik weet dus niet waar je het van haalt dat wij het niet in Ol Fosse d’Outh wilden organiseren.

  Wat zeker is dat Ludo Martens en een paar andere bestuurder kost wat kost wilden hebben dat een club het zou kunnen organiseren, ook als was duidelijk aangegeven door Marc Clevers dat jeugdschaak.be een snellere beslissing wilde om de timing niet in gevaar te brengen.

  Dat niet iedereen binnen het bestuur rekening hield met de tevredenheid van de deelnemers is een zeer jammerlijk zaak die ze dan ook maar op hun eigen palmares mogen schrijven.

  Wat ons betreft nemen we met veel inzet de draad terug op voor 2013 en verder.

 9. Ludo
  Ludo18-12-2011

  @Jan: Ter gelegenheid van de algemene vergadering had ik de vraag gesteld aan Marc waarom Ol Fosse d’Outh uit de boot viel (Ol Fosse d’Outh had me gecontacteerd omdat ze sinds het einde van vorig toernooi niets meer hadden gehoord over de organisatie in 2012). Van Marc kreeg ik het antwoord dat de medewerkers van jeugdschaak dat niet wilden. Van Rudi kreeg ik nadien het argument dat sponsoring in Houffalize moeilijker te verkrijgen was.
  Overigens had ik al enkele keren gehoord dat organiseren in Oostende of Brugge onderzocht werd (Ol Fosse d’Outh dus niet ?, terwijl ze toch korting gaven op het verblijf).
  En van Ol Fosse d’Outh waren de deelnemers bij mijn weten heel tevreden.

  Dat ik van mening ben (en andere bestuurders hebben uiteraard hun mening) dat clubs steeds de mogelijkheid moeten krijgen om zich kandidaat te stellen is inderdaad zo, dit is trouwens in overeenstemming met het wedstrijdreglement art 47 en met de vzw-wetgeving.

 10. Jan Vanhercke
  Jan Vanhercke18-12-2011

  @Ludo: Als we het dan toch niet kunnen organiseren, waarom dan afspraken maken Ludo ? We organiseren het gewoon niet, zo simpel is het. En als we het in de toekomst terug organiseren komt OFD zeker in de picture net zoals nog andere locaties.

  De essentie is echter niet de Algemene Vergadering van eind november, maar de bestuursvergadering van begin juli. Toen heeft Marc Clevers voorgesteld aan de raad van bestuur om jeugdschaak.be als inrichter voor het BJK 2012-2013-2014 aan te duiden, conform artikel 47. Voor jeugdschaak.be was deze timing essentieel om in goede omstandigheden de voorbereidingen te kunnen starten. Dit is ook zo door Marc gecommuniceerd.

  Echter, onder jouw invloed is daar een procedure doorgevoerd die alleen maar tot vertragingen heeft geleid en met zero resultaat. Je wekt nu de schijn dat je Ol Fosse d’Outh verdedigt, terwijl je een van de redenen bent waarom het BJK 2012 nu in mineur verloopt. Een doorzichtig afleidingsmaneuver en erg cynisch.

 11. Hugo VS
  Hugo VS18-12-2011

  Wie is jeugdschaak.be eigenlijk? Ik kan deze vzw nergens terug vinden in het Belgische staatsblad.

 12. Ludo
  Ludo18-12-2011

  Voor dat “niet kunnen organiseren” laat ik de verantwoordelijkheid aan diegenen die u dat zo uitgelegd hebben.

  Art 47 voorziet als inrichter : “een federatie, een liga, een club, een organisatiecomité of een privépersoon”
  Als deze nooit informatie krijgen (of te laat..) dat ze een kandidatuur kunnen doen en wat de vereisten zijn kan je inderdaad zero resultaat verwachten. Eigenlijk worden ze op deze manier van te voren uitgesloten..

  Over de optie Ol Fosse d’Outh ging eigenlijk commentaar nr 7.
  Ol Fosse d’Outh is geen afleidingsmaneuver, als je de verhalen hoort hoe moeilijk het nu zal zijn dan stelt zich de vraag vanzelf waarom Ol Fosse d’Outh niet in aanmerking kwam (voor 2012 in de eerste week van de paasvakantie vermits de tweede week niet kon). Tot nog toe heeft er nog niemand een duidelijk antwoord op gegeven terwijl er drie andere mogelijkheden onderzocht werden.

  Nu ga ik stoppen want het evolueert naar een persoonlijke mail in plaats van een forum. Wel positief dat je terug met me spreekt sinds begin juli.

 13. Jan Vanhercke
  Jan Vanhercke19-12-2011

  @Ludo: Je probeert er toch heel goedkoop mee weg te komen. Voor ons was een positieve bevestiging van de KBSB dat jeugdschaak.be kon organiseren begin juli noodzakelijk.

  In plaats hiervan besluit het bestuur de kandidatuur open te stellen, wat een duidelijke afwijzing is van ons voorstel. Vanaf dat ogenblik zijn we afgehaakt voor de organisatie van het BK 2012 omdat de timing niet langer realistisch was. Wat de concrete invulling van het BJK 2012 aangaat zijn we dus in tegenstelling tot jouw beweringen nooit begonnen.

  De bottom-line is dat binnen het bestuur van KBSB er duidelijk een strekking was die liever niet had dat jeugdschaak de organisatie op zich zou nemen (zonder dat ze zelf een alternatief hadden). Dat is de echte toedracht. En zijn genoeg mensen hiervan op de hoogte die dit kunnen bevestigen.

  Voorts steken we geen energie in dit soort van shaduwgevechten. We hebben ons dan voluit kunnen richten op onze schaaklessen, Your Next Move, Kasparov Chess Foundation Europe en Go For Grandmaster.

  Het is jammer dat door de houding van die enkelen binnen het bestuur uiteindelijk de kinderen en schaakgezinnen het slachtoffer worden. Dat stemt mij triest, maar ook wie het goed meent met het schaken en de jeugd heeft recht op respect en duidelijkheid.

 14. Dirk Cotman
  Dirk Cotman19-12-2011

  Wat mij als ouder van jong schaakspelertje het meest stoort is dat “volwassenen” -sic -hier op de kap van de jeugdspelers een privé-vendetta voeren. En de verliezers zijn uiteindelijk … diezelfde jeugdspelers

  Als er in juli 2011 geen alternatief is om in april 2012 een jeugdkampioenschap te organiseren, dan zijn er toch enkelen die blijkbaar graag met vuur spelen om toch het risico te nemen om da maar GEEN BK te organiseren. En dat allemaal ter glorie van het grote “eigen gelijk”.

  Onder het motto “ikke, ikke en de Belgische schaakjeugd kan stikken” plaatsen deze personen hun “ego” boven het belang van kinderen tussen 6 en 18 jaar. PROFICIAT daarvoor … echt iets om fier op te zijn.

 15. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck19-12-2011

  Dag Dirk,
  Ik ben iemand al jaren vrijwillig inzet voor de belangen van onze brave goedmenende jeugdschakers, maar ben al veel geblokeerd geweest door deze ego’s. ik loop al een hele tijd gefrusteerd rond omdat sommige ego’s over mijn kwaliteiten beslissen zonder dat ze iets in de plaats zetten.

 16. Chessmaster
  Chessmaster19-12-2011

  Groot gelijk aan mensen zoals Luc, Jan en Dirk.
  Het is me steeds meer duidelijk dat persoonlijke belangen en flauwe speculaties lijden tot beslissingen waarbij niemand belang bij heeft.
  Het is ronduit schandalig dat mensen, vrijwilliger die al jaren prachtig werk verrichten aan de kant worden geschoven. Dit duidelijk ten nadele van het schaakwelzijn.

 17. Goendi
  Goendi19-12-2011

  @Allen: Ik ga hier een dezer dagen nu eens officieel op reageren, want ik ben die insinuaties nu echt wel beu. Wat her en der wordt beweerd ligt ver weg van een correcte weergave, laat staan dat sommigen die hier moord en brand schreeuwen aanwezig waren op die bewuste raad van bestuur en afgaan op een eenzijdig gekleurde berichtgeving. Bovendien stemmen een hele hoop zaken niet overeen met wat aan de raad van bestuur indertijd is meegedeeld.

 18. Ruben
  Ruben19-12-2011

  ivm met de inschrijving. Ik ben volop bezig een website voor het BJK 2012 op punt te zetten. Die zal normaal gezien rond de kerst life gaan. Vanaf begin januari (met de nieuwe elo) zal het mogelijk zijn om via de website in te schrijven aan de hand van je stamnummer

 19. Ludo
  Ludo20-12-2011

  @Jan : als er een kandidatuur van jeugdschaak komt (tijdens de vergadering) dient deze onmiddellijk goedgekeurd en de mogelijkheid voor kandidaturen afgesloten zonder dat deze zelfs gepubliceerd werd ?
  Als de raad van bestuur voor juli een andere kandidatuur dan jeugdschaak goedgekeurd had, hadden jullie misschien moord en brand geschreeuwd dat de kandidatuur niet eens opengesteld werd…
  De clubs van KBSB bewust niet informeren over een mogelijke kandidatuur lijkt me pervers.

 20. Jan Vanhercke
  Jan Vanhercke20-12-2011

  @Ludo: Eerst en vooral sta me toe nog even te wijzen op het netto effect van jouw initiatief, en dat is ZERO. Dit is gewoon slecht besturen zonder voeling voor wat aan de basis bij de talrijke jeugdschakers leeft. Het kan geen kwaad om jezelf eens te confronteren met de consequenties van je initiatieven.

  Ten tweede, wat wij aangegeven hebben was dat 9 maanden voor het BJK 2012 het dringend werd om een beslissing te nemen om de verdere timing niet in het gedrang te brengen. Voor een organisatie als een BJK met hotelreservaties e.a., is dat zeker geen overbodige luxe. Toen we voor het eerst het BJK organiseerden in Houffalize in 2009 zijn we EIND 2007 begonnen de voorbereidingen.

  Ten derde, andere kandidaturen kunnen en mogen zeker, maar dan moet je er op tijd mee beginnen. De toewijzing van het BK 2012 ligt al 13 tot 14 maanden voor het toernooi vast. Maar je vond het blijkbaar wel relevant om 9 maand voor het BJK 2012 een initiatief op te starten dat geleid heeft tot meer vertraging en ZERO resultaat. Da’s spelen met vuur. Je mag voor mijn part op de blaren gaan zitten.

  Ja slechte en foute beslissingen gebeuren. En je hebt daar recht op. Maar weten dat je een foute beslissing neemt waarmee je een goed werkend initiatief keldert en dat blijven verdedigen da’s pas pervers.

 21. Dirk Cotman
  Dirk Cotman20-12-2011

  @Goendi: voor mijn part schrijf je een gans boek over die vergadering. Dit zal niks veranderen aan de feiten zoals ze zijn: de Belgische schaakjeugd is het kind van de rekening.

  En ik trek hier voor niemand partij … maar stel als ouder van een schakertje enkel vast wat er vast te stellen valt. En als ik in jullie plaats was zou ik me diep beschaamd voelen.

  Bij deze ook nog m’n hoed af voor de persoon die in zeer moeilijke omstandigheden het B.K. nog in Brugge organiseert.

 22. Ludo
  Ludo20-12-2011

  @Luc : Geblokkeerd ? Als er twee kandidaturen zijn en het bestuur aan de andere kandidaat de voorkeur geeft voor die functie, maar u dan tegelijkertijd toch een gelijkaandige functie voorstelt die je niet wil omdat je pertinent weigert met een bestuurder (niet mezelf) samen te werken ? Dat is volgens mij grotendeels uw eigen verantwoordelijkheid.
  En dit heeft niets met het BJK in Brugge te maken.

 23. Dirk Cotman
  Dirk Cotman20-12-2011

  Zou ik a.u.b. IEDEREEN hier mogen vragen om in het belang van de JEUGDSPELERS te zorgen dat de volgende BK’s op een deftige manier kunnen afgehandeld worden.
  Voor mijn part wordt het georganiseerd door het Vaticaan, maar doe a.u.b. niet aan “politiek” op de kap van de jonge spelertjes.

 24. Jan Lagrain
  Jan Lagrain20-12-2011

  Heren, persoonlijke vetes horen hier niet thuis en dat zeg ik met respect voor de verschillende kanten van het verhaal.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.