Het BJK 2012: “Er was geen volwaardige kandidatuur” vs. “Wij hebben nooit anders gewerkt en plots zou er een probleem zijn”

De kogel is door de kerk: het Belgisch Jeugdkampioenschap 2012 wordt in Brugge georganiseerd door jeugdleider Marc Clevers.

De toewijzing van dit BJK verliep echter niet van een leien dakje. Het team van Jeugdschaak.be, dat al jaren instond voor de organisatie, kreeg naar eigen zeggen te laat de toewijzing van de Raad Van Bestuur voor een nieuwe organisatie en trok zich uiteindelijk terug, waardoor een alternatief gezocht (en niet gevonden) werd. De discussie in een notendop, uitgelegd door de betrokkenen zelf…

BJK in Brugge

De vorige jaren werd het BK Jeugd eerst in Oostende en daarna in Houffalize georganiseerd. Telkens door het team van Jeugdschaak.be, eerst onder leiding van Peter Van Praet en daarna Jan Vanhercke.

Over het BK Jeugd 2012 ontstond er echter veel onduidelijkheid. Even leek er zelfs überhaupt geen georganiseerd te zullen worden, maar die geruchten bleken uiteindelijk (gelukkig maar) onjuist. Het BK Jeugd 2012 vindt in Brugge plaats, van 8 tot en met 14 april. De organisatie is echter niet meer in handen van Jeugdschaak.be, maar wordt nu overgenomen door de jeugdleider Marc Clevers, die het toernooi letterlijk redde van zijn ondergang. In de inleidende brief van de infobrochure schreef hij het volgende: “Door een samenloop van omstandigheden, het hotel in Oostende dat nog niet klaar was, Houffalize dat uit de boot viel door enerzijds klachten van de Raad van Bestuur en anderzijds het te laat bestellen van het verblijf … heeft Brugge de organisatie op zicg genomen.” Clevers benadrukt in de infobrochure dat het gaat om een “noodoplossing” en een “zo minimaal mogelijke uitvoering van het BK jeugd” dat niet te vergelijken zal zijn met de vorige edities. “Het was dit of helemaal geen kampioenschap.”

Vanaf nu kan iedere deelnemer zich inschrijven via de site van de bond. Meer informatie volgt later.

Deze brief en dit verhaal riep heel wat vragen op bij schaakminnend België. Veel informatie over wat er nu precies aan de hand was, is er echter niet. Schaakfabriek vond de betrokkenen bereid om wat meer uitleg te geven over de discussie.

Dimitri Logie: “Er lagen in juli enkel gissingen op tafel.”

Dimitri Logie: "Er was geen volwaardige kandidatuur."

Volgens Dimitri Logie, als klassementsverantwoordelijke lid van de Raad Van Bestuur, is er nooit sprake geweest van een officiële kandidatuur. “Nooit is er een concreet voorstel gekomen voor een organisatie, buiten een mondeling en mogelijk per email via de toenmalige voorzitter schriftelijk dat Promotie Jeugdschaak Vlaanderen vzw de organisatie voor 3 opeenvolgende jaren wenste. De redenering in deze was dat er op die wijze makkelijker sponsors konden worden gevonden. Echter, concrete sponsors waren er toen niet. Ook werd ons meegedeeld dat Houffalize niet beschikbaar was, en datzelfde gold voor Oostende. Er werd dus aangegeven dat er in sé geen locatie voor handen was voor het komende jaar, en dat men die nog diende te zoeken”, legt hij uit.

“Er is in die bewuste raad van bestuur vervolgens beslist om een oproep te plaatsen op de website om eenieder een kans te geven alsnog met kandidaturen te komen, waaronder dus ook Jeugdschaak. Op die wijze konden we dan beslissen op basis van een volwaardige kandidatuur (of kandidaturen), waar we tenminste op voorhand de locatie van kenden. Ik snap dus niet goed dat her en der wordt beweerd dat Houffaize een optie was, want dat is ons geenzins als dusdanig gecommuniceerd. Vervolgens is er een roddel ontstaan dat bepaalde leden van de raad van bestuur spraken van ‘slechte organisatoren’, iets wat nooit is vermeld, waarna Jeugdschaak zijn kandidatuur introk.”

Jeugdschaak: “Gediscussieer heeft de organisatie belemmerd!”

“Onze benadering voor 2012 is niet anders geweest dan in andere jaren”, reageert Jan Vanhercke van Jeugdschaak.be. “Dat net nu bepaalde leden van de Raad van Bestuur afwijkende verwachtingen hebben, is zeer vreemd. Er is trouwens door het bestuur nooit een dossier opgesteld met elementen waarop wij dit jaar een antwoord moesten geven. Op welke grond wordt dit aanbod dan wel afgewezen? Op de bewuste vergadering in juli (tijdens het BK), was ik twee zalen verder actief als arbiter. Moeilijk was het toch niet om mij er dan even bij te vragen, als er dan toch zoveel vragen waren? Wie echt hoopt dergelijk project een slaagkans te geven, zou dat toch doen, niet?”

Jan Vanhercke: "Onze benadering voor het BJK is iedere keer hetzelfde geweest en nu plots is er een probleem."

“We zijn clubonafhankelijk en organiseren het toernooi voor de bond. In ruil willen we de garantie dat we meerdere jaren na elkaar kunnen instaan voor de organisatie, zodat we tijdig de accommodatie kunnen regelen, net als de sponsoring. Dat is een werk waar echt veel tijd inkruipt. Dit jaar wilden we opnieuw de garantie voor twee of drie jaar en daar werd plots over gediscussieerd in de Raad van Bestuur. Het klopt dat wij nog geen locatie hadden, maar dat is een schijnprobleem: wij zijn er altijd al in geslaagd een mooie locatie te vinden. Waarom zou dat nu anders zijn? en net daarom vind ik het zo vreemd dat men de toekenning van het BJK opnieuw heeft opengesteld, zeker omdat men geen alternatief had. Daardoor zijn cruciale maanden voor ons verloren gegaan met het gekende gevolg.”

Vanhercke gaf wel nog mee niet naar het verleden te willen kijken en wilt volgend jaar, als het mandaat gegeven wordt, de draad weer oppikken. “Als we de tijd krijgen om ons werk te doen, willen wij ons zeker opnieuw kandidaat stellen om het toernooi te organiseren.”

Jeugdschaak.be heeft de redenen om zich geen kandidaat te stellen online gepubliceerd in een open brief. Deze kan je hier lezen: http://www.jeugdschaak.be/articles/2011/12/20/bjk-2012

Woord van de redactie: wij danken de betrokkenen om meer uitleg te verschaffen bij het gebeurde om zo tenminste een basis aan informatie aan de buitenwereld en de betrokken schakers te voorzien. Wij benadrukken dat we de reacties op dit artikel streng gaan beoordelen. Het is niét de bedoeling om bij meningsverschillen interne discussies voort te zetten en uiteraard ook niet om persoonlijke aanvallen rond dit thema aan te kaarten.

 1. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck24-12-2011

  Dag Jan,ik geloof in het project en zal het in de toekomst blijven steunen. Nu moeten we de meubels redden dit jaar en ik hoop op zoveel mogelijk medewerking van alle goedmenende jeud schaak liefhebbers in België. Na de vergadering in Brugge zal ik een rondschrijven doen aan de vrijwilligers die er willen iets moois van maken dit jaar in Brugge. Men mag nu al contact opnemen met Marc Clevers of met Luc Oosterlinck

 2. Frederic Ingelaere
  Frederic Ingelaere24-12-2011

  Probeer allemaal constructief te denken en de strijdbijl te begraven. Niemand is gebaat met discussies zoals bij het vorige artikel. Reageer liefst niet publiek en vermijd mail. Tussen pot en pint wordt veel opgelost.
  Veel succes aan alle betrokken partijen!

 3. françois vandamme
  françois vandamme27-12-2011

  Als gewezen bondsvoorzitter kan ik beamen dat er een aantal leden van de raad van bestuur in hun professioneel leven geen leidende functie hebben.Het is voor deze mensen dan soms ook moeilijk,alhoewel ze van goede wil zijn,goede beslissingen te nemen, en zorgen ze voor veel moeilijkheden bij de mensen die het wel goed menen.
  Jan Vanhercke en zijn hele ploeg waarbij ik ook Marc Clevers en Luc Oosterlinck reken,zijn de stuwende krachten voor het jeugdschaak en we moeten ze dan ook alle mogelijkheden geven om verder te doen.
  Officiële kandidaturen vragen voor een liefhebbers vereniging is van het goede te veel.Ik vraag dan ook schaakminnende Belgen,dat ze Jan Vanhercke en zijn ploeg steunen;
  Hopelijk slaagt de huidige voorzitter er in de brokken te lijmen,zoniet zitten we in 2013 zonder BJK.

 4. BugsBunny
  BugsBunny29-12-2011

  @François Het is niet omdat iemand een leidingevende functie heeft , dat die automatisch goede beslissingen neemt; daar kan ik gerust een boekje over schrijven.

 5. Dirk Cotman
  Dirk Cotman30-12-2011

  @Mr. Vandamme: Beslissingen nemen en/of verstandige keuzes maken heeft NIETS met een “leidende functie in het professioneel leven” te maken. Onze politici zijn daar het levende bewijs van.

  Gezond verstand, empathie en inzicht zijn veel belangrijker troeven.

  Is weer typisch voor een ex-bondsvoorzitter; zichzelf intelligenter achten en denken boven de arbeider en bediende staan … man man man …

  De tijden dat jullie de gewone man (en vrouw)naar jullie pijpen konden laten dansen zijn reeds lang voorbij. Daal neer op aarde en stop a.u.b. met onzin uit te kramen. Er zijn er in dit land al genoeg van d&at soort.

 6. françois vandamme
  françois vandamme30-12-2011

  @bugs bunny,dirk cotman
  met leidinggevende functie bedoel ik bestuurders van maatschappijen,zeker geen politiekers,maar personen die bewezen hebben een organisatie te kunnen leiden.
  het kan dat zij ook zware fouten begaan maar die worden er onmiddellijk uitgegooid.
  Zie maar Fortis en Dexia.
  Zelf ben ik de zoon van een visser dus een werkman en ben zeer sociaal voelend.
  ik steun financieel enkel instellingen van arme kinderen in de hoop dat zij zich kunnen opwerken.
  Uw reactie is er een van een misnoegd mens.

 7. Dirk Cotman
  Dirk Cotman30-12-2011

  Zie Fortis en Dexia? Er uit gegooid?
  Buitengegooid als het kalf verdronken was, om te doen alsof.

  Maar daar gaat het hier niet over.

  Waar ik inderdaad zwaar misnoegd over ben is over het feit dat er op de kap van de Belgische schaakjeugd aan “politiek” wordt gedaan.
  Gisteren vernomen dat men voor het jeugd BK 2012 opnieuw op zoek kan gaan naar een zaal, vermits de school die in Brugge voorzien was nu toch NIET vrij is.
  En dat 4 maanden VOOR wat de voor de jongeren het hoogtepunt van het schaakjaar zou moeten zijn.

  En dat zou dan zogezegd de fout zijn van mensen die geen leidende functie in het dagelijkse leven hebben. Sorry hoor, maar dit is wat men bekomt als een bende collectief “volwassen” bondsleiders -sic- zich als kleine kinderen gedragen.

  Ik wens meneer Clevers veel geluk bij de organisatie … de brave mens zal het nodig hebben.

 8. BugsBunny
  BugsBunny30-12-2011

  @ François

  Zelf maak ik deel uit van het lokale management team van van een grote multinational. Laten we zeggen dat we al veel geld verloren hebben door zogenaamde goede beslissingen van bestuurders LOL.
  Een aantal van die mensen worden in het zadel gehouden wegens goede connecties met de europese raad van bestuur, niks te maken met een degelijke bestuurder te zijn.

 9. LH
  LH31-12-2011

  Dirk

  Welkom in het schaakwereldje. Het zal niet de 1e en zeker niet de laatste keer zijn dat je dit soort kafka tegenkomt. Afgunst, jaloersheid, tegenwerking, mekaar ambeteren, totale incompetentie zijn klassiekers die elke schaker wel eens tegenkomt.

  get used to it of zoek een andere sport voor je zoontje.

  kan ik het beter? ik zorg ervoor dat mijn papieren inorde zijn als ik naar het buitenland moet. da’s toch al iets denk ik.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.