Volg de Antwerp Winter Open

Wegens een weekje vakantie zal Schaakfabriek geen verslag kunnen uitbrengen op de Antwerp Winter Open. Geen nood, want we zenden de live-partijen wél iedere ronde uit, telkens om 13u en 19u. Het deelnemersveld is niet mals, met enkele stevige grootmeesters en Belgisch Kampioen Mher Hovhanisian als ‘headliners’.

Voorts kan je alle uitslagen en resultaten volgen op de officiële website: klik hier.

 1. Hugo VS
  Hugo VS30-12-2011

  Rare wedstrijd op bord 3.

 2. Karl
  Karl30-12-2011

  Vermoedelijk hebben ze de recente discussies op Schaakfabriek niet gevolgd.

 3. Valery
  Valery30-12-2011

  Jammer dat er zo gedraald wordt met alle uitslagen en nu de eindstand, aan publicatie van partijen werd deze week niet eens gedacht en ook spijtig van de slordige website.
  Met zijn mooie toernooizaal, gezellige
  bar en bekwame medewerkers kan dit toernooi nochtans een klassieker worden.

 4. brabo
  brabo31-12-2011

  Wat is er gebeurd op bord 3? Is de internetconnectie uitgevallen, telefoon gerinkeld of heeft zwart gewoon opgegeven op zet 5 om met de tegenstander de hogere prijs te kunnen delen?

  Ook vreemde partij op bord 2. Een afgrijselijke blunder op zet 9 en de rest van de partij werd afgewerkt in een ongelooflijk hoog tempo door beide spelers want de live-uitzending was al afgelopen na een paar uurtjes. Bovendien past Pgf6 helemaal niet in dit systeem want zwart ontwikkelt normaal het paard naar h6 in deze variant. Le7 werd in alle eerdere partijen gespeeld op zet 9 net omwille van Pxe6. Dit stinkt maar harde bewijzen zijn er niet. Het doet mij denken aan een ander verhaal dat ik onlangs las: http://schaaksite.nl/page.php?id=3437 waarin de tegenstrever ook had afgesproken om met opzet te verliezen maar het zo sluw speelde dat er achteraf geen twijfel mogelijk was bij de collega-grootmeesters (echter wel bij de organisatoren) van de opzet in het verlies.

 5. Franck Steenbekkers
  Franck Steenbekkers31-12-2011

  Nog ernstiger als de beschreven opmerkelijke gebeurtenissen op een aantal borden in de laatste ronde is het schandalige gedrag van Dhr.Gorshkov. Dit heerschap vond het nodig om zijn jeugdige sympathieke tegenstander een klap te verkopen.Levenslange schorsing voor deze gevaarlijke idioot!!!!

 6. LH
  LH31-12-2011

  brabo

  Gsm ging af maar maar omdat het een GM betrof moest er eerst nog een half uur gediscussieerd worden.

  en over afspraken: als organisatoren de prijzen zodanig hoog leggen dan werk je zoiets in de hand.
  de 4 leiders in Burcht hebben ca 3500 verdeeld.
  Als 1 vd 4 deelt heeft hij nog steeds ca 400 daar waar hij, na eerlijk spel, misschien maar 200 had gehad. Als dat bedrag (400) dan bijna een maandloon is in het thuisland dan hoef je niet op te kijken dat dergelijke zaken gebeuren.

 7. David Roos
  David Roos31-12-2011

  Dit is trouwens niet de 1e keer dat Gorshkov dit doet. Hij heeft ook de alomgekende Marc Bils nog een slag durven verkopen op het Taminco gent dit jaar. Ook voor nogal onduidelijke redenen (lees: geen).

 8. Peter N
  Peter N31-12-2011

  Ik was gewoon op zoek naar de eindstand van het toernooi. Om een of andere duistere reden wordt die niet gepubliceerd op de officiële website. Nu ik de commentaren hier gelezen heb begin ik te begrijpen waarom! Dit is beslist geen aanmoediging om een volgende keer deel te nemen. Jammer.

 9. Oscar
  Oscar31-12-2011

  Marc kan toch soms wel met de voeten van de mensen spelen (lol)
  Maar dat is nog geen reden om hem een veeg te geven.

 10. brabo
  brabo31-12-2011

  Een Bulgaarse GM die een telefoontje ontvangt in het begin van de laatste ronde is erg vreemd. De roamingtarieven zijn erg duur en wie in Belgie gaat hem net bellen op dat uur (tenzij op voorhand afgesproken)? In Antwerpen kan je trouwens erg goedkoop bellen in 1 van de vele internetshops naar het buiteland. Bovendien weet een schaakprofessional zoals Todorov heel goed het reglement betreffende Gsms dus lijkt mij het half uur discussieren achteraf eerder theater.

  Maandlonen in sommige Oostbloklanden zijn inderdaad nog erg laag maar dit betekent niet dat we dit allemaal moeten toelaten. Ofwel hanteer je een nultolerantie tegen om het even welke verdachte handeling ofwel pas je het prijzengeld zo aan dat valsspelen niet meer kan.

 11. brabo
  brabo31-12-2011

  Zolang er niet de gewoonte wordt gecreeerd om onmiddellijk een officiele klacht in te dienen bij een dubieuze handeling (slag verkopen, resultaat op voorhand afspreken), zal er niets veranderen.
  In Belgie speelt de meerderheid puur voor een potje plezier en is men totaal apathisch voor de vervelende nevenverschijnselen. Wellicht (zoals vaak in Belgie) moet er eerst iemand naar een ziekenhuis worden gebracht vooraleer er actie zal worden ondernomen.

 12. David Roos
  David Roos31-12-2011

  Brabo, de politie is er direct bijgeroepen… 🙂 Bijgevolg, klacht!!

 13. Oscar
  Oscar31-12-2011

  @Brabo. Dat begrijp ik niet. Waarom zou die gsm-oproep afgesproken zijn ? Toch niet om bedrog te plegen ?
  Zeg niet dat het je nooit zal overkomen. Tijdens een partij deze week in Bethune heeft mijn tegenstander zijn gsm plots afgezet. Hij was het vergeten.
  Daarom is schaken in Frankrijk ook een sport. Gm of niet de p

 14. Oscar
  Oscar31-12-2011

  …Gm of niet de partij is onmiddellijk verloren. De regels gelden voor iedereen.

 15. brabo
  brabo31-12-2011

  @Oscar:
  Wel het is financieel gunstiger om je tegenstander te laten winnen met het idee het globale prijzengeld te delen dan remise te spelen en het bijhorende prijzengeld te krijgen. Je kan verliezen op het bord door een blunder te veinzen (wat ik vermoed van bord 3) of door je GSM te laten rinkelen (wat ik vermoed op bord 2). Op beide borden is het globaal financieel gunstiger om remise te vermijden. Het is ook logisch om de hoogst gekwoteerde te laten winnen omdat hierdoor het effect van een opzettelijke verliespartij op de rating minimaal is bij beide spelers.

  Iedereen vergeet wel eens iets en alhoewel dit mij nog niet is voorgevallen, zal ik zeker niet stellen dat een GSM vergeten af te zetten mij niet kan overkomen. Je kan echter niet ontkennen dat de oproep erg verdacht is, rekening houdend met het tijdstip, hij een professional is en hij als buitenlander normaal erg weinig oproepen zal ontvangen op een GSM hier in Belgie. Uiteraard dit zijn allemaal maar indirecte bewijzen maar volgens mij voldoende om verder onderzoek te plegen naar wie de oproep maakte naar de Bulgaarse GM en waarom. Ook kan in de zaal gevraagd worden naar ooggetuigen van een eventuele afspraak tussen de 2 spelers.

 16. Jan Vanhercke
  Jan Vanhercke31-12-2011

  @iedereen: Ik was hulparbiter op dit toernooi en wil even reageren om de feiten duidelijk weer te geven, zodat er niet nodeloos gespeculeerd moet worden.

  Bij het afgaan van de GSM van Todorov is er onmiddelijk de partij gewonnen verklaard voor Drazic. Ook voor een GM is artikel 12.3.b van toepassing. Ook in de achste ronde is er op een van de borden een GSM incident geweest met hetzelfde effect.

  Of een GSM incident berust of toeval, of een afspraak tussen spelers onderling, kan niet worden aangetoond. Er zijn ook geen meldingen geweest bij het arbiter team van dergelijke feiten.

  Wat de klap door Gorshov aan zijn tegenstander aangaat zijn volgende acties ondernomen: Gorshov is onmiddelijk gediskwalificeerd en er is klacht neergelegd bij de politie (die ter plaatse is geweest). Het incident wordt ook opgenomen in het verslag van het toernooi door de hoofdarbiter. Mij lijkt alvast dat de nodige stappen hier genomen zijn om verdere behandeling van het incident te verzekeren.

 17. Erik
  Erik31-12-2011

  Reactie op commentaar 6: Direct nadat de speler die belde de speelzaal weer wilde betreden werd hem meegedeeld dat hij een reglementaire nul had gekregen. Daar is geen uitgebreide discussie aan vooraf gegaan, wel een zoektocht naar een franse tolk aangezien zijn engels op dat moment niet zo goed was.

 18. Arno
  Arno31-12-2011

  Ik speel zelf de variant met zwart die op bord drie op het bord kwam. Ik was verrast (waarschijnlijk even verrast als de zwartspeler) door het ‘offer’ en ging het meteen opzoeken in mijn repertoire.

  Blijkbaar moet je eerst Le7 spelen voor Pf6… Iets dat je wel kan vergeten in de openingsfase (door bijvoorbeeld snel te spelen). Dat de zwart-speler dit niet kent/gemist heeft vind ik dus niet zo onlogisch. Na het offer is de stelling helemaal kapot. De rest van de partij is dus kinderspel voor iemand van het kaliber van Dgebuadze lijkt me.

 19. Goendi
  Goendi31-12-2011

  @Jan: ging de GSM van die persoon af voor of nadat de partij op bord 1 was afgelopen? Want het is effectief wel een merkwaardige samenloop van omstandigheden.

 20. Jan Vanhercke
  Jan Vanhercke31-12-2011

  @Goendi: de GSM ging af enkele minuten na het einde van de partij op bord 1.

 21. Oscar
  Oscar31-12-2011

  @Brabo. Uw uitleg is inderdaad plausibel. Omgekeerd kan men ook een loer draaien aan iemand. Je belt hem tijdens de partij en zijn tegenstander wint.
  De kans is miniem maar toch.
  Je moet wel zijn nummer kennen maar dat kan als het drie vrienden zijn.
  Of hoe men de GSM als wapen kan gebruiken.
  En vergeet niet : in het Frans zegt men dat de stropers de beste boswachters (arbiters) zijn (lol)
  De

 22. Oscar
  Oscar31-12-2011

  En had die arme jongen (Benjamin Decrop ?)werkelijk niets gedaan (om een veeg te krijgen) ? Alleen Gorshkov geklopt ?

 23. David Roos
  David Roos31-12-2011

  Quinten Ducarmon was de gedupeerde… 🙁

 24. Oscar
  Oscar31-12-2011

  Ik had het zojuist geraden, aangezien Gorshkov nog de 9e ronde heeft gespeeld en verloren tegen het jonge geweld Quinten Ducarmon. Deze laatste is altijd zeer beleefd.
  Gorshkov heeft het wel erg te verduren gehad tegen de jonge spelers. Maar men moet zijn handen thuishouden.

 25. Patrick
  Patrick31-12-2011

  had Gorshkov dat graag bi mij weten doen …. zou dan wel iemand in het ziekenhuis beland zin , en misschien wat meer opkuis in de zal achteraf hehehehe :p

  wat heeft Quinten gedaan ?

 26. oscar
  oscar31-12-2011

  Gorshkov staat nog in het eindklassement.
  Het zal weer niet zo simpel zijn geweest als wordt verteld.

 27. Valery
  Valery01-01-2012

  Op de site van de hoofd-arbiter stond het veel sneller als op de toernooisite als volgt, zie

  http://www.microchess.nl/burcht.html

 28. brabo
  brabo01-01-2012

  @Arno:
  De Bulgaarse IM Bodiroga is erg ervaren en zal zeker wel weten dat hij in een laatste ronde tegen een sterke GM erg geconcentreerd zal moeten spelen om een halfje of meer te kunnen halen.
  De variant met Dh4 zal zeker op voorhand bestudeerd zijn geweest want dit soort zetten speel je niet zonder enige voorkennis in een kritieke laatste ronde partij.
  Pgf6 wordt niet gespeeld in combinatie met Pd7. Als zwart echt een vingerfout had gemaakt dan had hij Ph6 gespeeld en niet Pgf6 in deze variant.
  Wits 8.Dd2 schreeuwt om het grapje met Lg5. Iedere ervaren speler zal zeker kijken naar dit grapje.
  De rest van de partij getuigt evenmin van veel inzet. Een groot aantal zetten lijken mij bijzonder slap van zwart, zie bv 13…h6.

  Het kan allemaal toeval zijn maar ik acht de kans bijzonder klein.

  In elk geval moet ik toegeven dat er zonder bijkomende bewijzen, naar alle waarschijnlijkheid onvoldoende materiaal aanwezig is om iemand te straffen.

 29. brabo
  brabo01-01-2012

  @Oscar:
  Als de GSM afstaat of je brengt de GSM niet de zaal binnen dan zie ik niet in hoe iemand je een loer kan draaien. Uiteindelijk beslis je zelf over dit soort zaken.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.