Schröer en Vandelacluze houden Vlaams Jeugdkampioenschap spannend

Zaterdag is in Mechelen het Vlaams Jeugdkampioenschap van start gegaan. In vier jeugdreeksen zijn er tal van Vlaamse titels te behalen. De -20/-18 leek op voorhand een kolfje naar de hand van Rein Verstraeten, maar de topfavoriet had het het eerste weekend niet onder de markt. Hij deelt de punten met een van de outsiders voor de titel, Ian Vandelacluze.

Boucquet Emile, Sterck Arno, Ismail Tamer, Huygebaert Batist, Hoop Rupert (die laatste 3 bij de -12) zijn de leiders in de andere reeksen…

Schroer schrikt -20/-18 op

Naar aloude traditie verzamelt de Vlaamse jeugd in het eerste weekend van februari in de Technische Scholen in Mechelen om daar – tussen het voetballen door – Vlaamse titels na te streven. Een traditie, dat zeker, maar één die de afgelopen jaren tal van veranderingen heeft doorstaan. De wijziging van het tempo is daar een goed voorbeld van. De -10 en de -8 verdelen de bekers in een zevenrondig dagtoernooi op de slotdag van het toernooi, in plaats van partijen over meerdere speeldagen te spelen, zoals dat vroeger het geval was.

Charlotte Schröer verraste vriend, vijand en Rein Verstraeten in de eerste ronde.

Het openingsweekend wordt dus enkel gekleurd door de reeksen tot en met -12. Bij de oudsten, de -20/-18, is er maar één uitgesproken favoriet en dat is Rein Verstraeten. Hij is niet alleen de hoogste elo, maar ook de speler die op dat vlak de grootste progressie heeft geboekt van alle topdeelnemers. Voor Verstraeten liep het in de eerste ronde echter al grondig mis, toen hij tegen Charlotte Schroer op remise bleef steken (een uitslag waarmee hij – volgens enkele toeschouwers – blij mee mocht zijn).

Daarna schoot de Leuvenaar wel in gang en hij won vier partijen op rij. In de slotronde op zondag deelde hij opnieuw de puntjes met co-leider Vandelacluze. Beide heren hebben nu 5/6 en de slotrondes, waarin ze allerlei schaduwfavorieten, zoals Hanne Goossens, Yasseen De Herdt, Robin De Vogelaere en de verrassend sterke Wessel Van Kessel, die momenteel alleen derde staat.

Bij de -16 worden de lakens momenteel uitgedeeld door Emile Bouqcuet. Hij heeft een halfje voorsprong op een drietal, waaronder topfavoriet Maarten De Vleeschauwer. De twee hebben elkaar nog niet ontmoet en een onderling duel op de laatste speeldag zaterdag zou wel eens cruciaal kunnen zijn. Bij de -16 verloor topfavoriet Ben Tuerlinckx in de zesde ronde van Quinten Ramacker. Arno Sterck profiteerde hiervan om alleen aan kop te gaan met 5,5/6. Bij de -12 leidt een drietal: Ismail Tamer, Huygebaert Batist, Hoop Rupert. Zij hebben alle drie 5/6 achter hun naam staan.

Alle resultaten kan je bekijken op de website van het toernooi.

 1. David roos
  David roos09-02-2012

  Go Zottegem! 🙂 met nog 3 ronden te gaan kunnen er daar nog enkele serieuze verrassingen vallen! Allerlei gevaarlijke spelers die nog puntjes kunnen afsnoepen van de favorieten. Volgende ronden live te volgen?

 2. Axel
  Axel09-02-2012

  Ben Tuerlinckx is -14 hé zoals de rest die opgesomd word op het einde, niet -16. 🙂

 3. kris
  kris10-02-2012

  Er zijn inderdaad al enkele – goede – veranderingen gebeurd. Maar toch wil ik er nogmaals voor pleiten om er de twee eerste speeldagen geen weekend van te maken maar 2 zaterdagen. Het is voor studenten in het secundair geen lachertje om een gans weekend in Mechelen te vertoeven. Begin 1 weekend vroeger, maak er dus 3 opeenvolgende zaterdagen van. Of schuif enkele weekends op, zodat het gecombineerd wordt met de krokusvakantie

 4. Wouter G
  Wouter G11-02-2012

  Het spreiden naar 3 weken zou het tornooigevoel nogal wegnemen denk ik.

  2 opeenvolgende dagen is vervelend (ik heb tijdens het secundair ook enkele keren meegedaan) maar je moet er iets voorover hebben he, het is wel het VLAAMS KAMPIOENSCHAP he 🙂

 5. Manvanmelle
  Manvanmelle11-02-2012

  Ik ben helemaal geen voorstander om het tornooi te splitsen over 3 weekends. Dit kan nooit aan de consistentie van een tornooi ten goede komen.

  Misschien zijn de eerste 3 dagen van de krokusvakantie wel een goed alternatief.

 6. Draw
  Draw12-02-2012

  @Manvanmelle

  en wat doe je dan met de studenten die maandag les hebben?

  Zaterdag zondag maandag, is idd een mogelijkheid waarover nagedacht kan worden. Natuurlijk heb je ook de concurrentie van andere jeugdtornooien, die misschien niet zo happig zullen zijn om te verschuiven..

  Natuurlijk zijn er ook veel voordelen aan verbonden, voorbeeld zelfs 4 dagen met 7 ronden zoals het Vlaams van volwassenen is een optie met 2 partijen per dag..

  Grtz Ward

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.