213 schakers openen criteriumseizoen in Geel

Vorige zondag gaf de Geelse schaakkring de aftrap voor een nieuw criteriumseizoen. In Geel – logisch – streefden meer dan 200 schakers winst de 6 reeksen na. De open reeks werd gewonnen door Roel Hamblok, die met 6,5/7 Rein Verstraeten en Yasseen De Herdt klopte.

De winnaars: F-reeks: Rune Suetens, E-reeks: Van Malder Dries, D-reeks: Nathaniel Faybish, C-reeks: Vadim Jamar en de B-reeks: Mark Meyers. Alle uitslagen en uitgebreide foto’s vind je op de website van de Geelse Schaakkring.

 1. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck28-02-2012

  Het jeugdcriterium van Vlaanderen, daar zitten mensen achter die het jeugdschaken in België blijven steunen.

 2. Gert
  Gert28-02-2012

  Fantastisch dat er zoveel jeugdspelers zijn. Nu jong zijn, geweldig toch. Maar misschien moeten we ook eens gaan denken aan een criterium voor volwassenen.

 3. Dirk Cotman
  Dirk Cotman29-02-2012

  Nogmaals de vraag of het niet mogelijk is om tijdens het jeugdcriterium een aparte reeks voor begeleiders te maken.
  Wij hebben niks te zoeken in de eerste paar ronden tegen spelers met een ELO van 1.700 en hoger. Niemand heeft daar iets aan; noch de ELO-spelers, noch de begeleiders.

 4. Rudi Valcke
  Rudi Valcke29-02-2012

  @Gert,
  Een criterium voor volwassenen is een idee die 20 jaar geleden al gelanceerd werd door D.F. van Geraardsbergen die me er ooit over aansprak toen we zelf nog een tornooi hadden. (wij wilden er wel aan meedoen). Ik denk dat hij dat gezien had in Finland ofzo. De jeugd heeft het voordeel dat er zeer veel vrijwilligers het nut van een criterium inzien als het gaat over het bekendmaken van schaken bij de jeugd. Bij volwassenen ligt het moeilijker, want dan ga je al snel over uniformiseren spreken, zelfde tempo, regels, categorieën, inschrijfgeld, prijzengeld, een totale prijzenpot… Dus eigenlijk kost het geld aan de organisaties van ieder tornooi, zonder dat er veel voor terugkomt, en het idee geraakte nooit echt van de grond. Iedereen is zo naar zijn eigen clubke gericht….Jammer

 5. Peter
  Peter29-02-2012

  Maar de criteria hebben toch een open reeks, waar volwassenen mogen meedoen. Ik begrijp niet waarom je dan nog een apart criterium zou moeten organiseren?

 6. Rudi Valcke
  Rudi Valcke01-03-2012

  Oeps, lekker naast elkaar bezig….
  Ik denk dat Dirk het heeft over de begeleiders (ouders bvb) die wel mogen meedoen in de A reeks, waar de jonge garde 2100+ op hen wacht… Niet interessant voor niemand trouwens….
  Daarnaast vind Gert het een beetje jammer dat een gelijkaardig criterium voor volwassenen niet bestaat.
  Mijn vorige post ging dus over dit laatste waaraan al gedacht werd lang voordat er juegdcriterium tornooien bestonden… Maar nooit tot een duidelijke afspraak gekomen tussen verschillende tornooien, of zelfs maar genoeg tornooien interesse toonden. De voordelen zijn nochtans evident… A1ls alle tornooien voor elkaar een beetje reklame maken…. Meer deelnemers vanuit een grotere regio, mogelijkheid tot aantrekken van een sponsor die interesse heeft in een grotere regio, etc….

 7. Gert
  Gert01-03-2012

  Rudi bedankt voor de extra informatie. Die achtergrond wist ik niet. Wat ik bedoel is dat er nu vele leuke tornooien voor de jeugd zijn maar dat het aanbod aan eendagstornooien voor volwassenen (te) beperkt is. En zoals je schrijft heeft dit ook voor niet-jeugdtornooien zo zijn voordelen.

  @Peter: De open categorie is niet echt gericht op volwassenen maar vooral op begeleiders. Of zie ik dat verkeerd?

 8. Bart
  Bart01-03-2012

  @Gert: ik denk oprecht dat je dat verkeerd ziet. De meeste deelnemers aan de open reeks zijn in ieder geval gewoon spelers uit de oudste jeugdreeks en volwassenen. De vraag die hier opduikt, voor een extra begeleidersreeks, is daar ook een goed bewijs van.

 9. Hugo V.S.
  Hugo V.S.01-03-2012

  Misschien is een beetje geschiedenis wel op zijn plaats.
  Het JEUGDcriterium is ondertussen toe aan haar 19de jaar.
  Tom Van Hoofstat (Hoboken) vond het wel eens interessant om aan 3 bestaande JEUGDtornooien, zijnde Hoboken, Mortsel en Humbeek, een extra prijs te geven voor de regelmatigste speler in elke categorie. (toen slecht 3 reeksen, -13, -16 en -20 jarigen) . Het JEUGDcriterium voor JEUGDspelers was geboren.
  Dat was de start van de grootste verrijking voor het jeugdschaak in Vlaanderen. Iedereen kan nagaan waar we nu staan.
  De eerste 10 jaar werden de JEUGDtornooien van het JEUGDcriterium bezocht door de sterkste spelers van alle reeksen. Ondertussen zoeken de sterkste jeugdspelers sterker bezette en meestal meerdaagse (Internationale) tornooien uit om hun niveau te op te krikken.
  Het gevolg was dat de deelname van de oudere en sterkere jeugdspelers een forse terugval kende. Enkel de tornooien van Aalter en Limburg organiseerden een met dikke prijzen gespijsde volwassenentornooi. Andere tornooien (Humbeek o.a. organiseerden in de namiddag een snelschaaktornooi voor begeleiders).
  De organisatoren (alle organisatoren van een criteriumtornooi) beslisten een 5tal jaren terug om van de A reeks een Open reeks te maken waar iedereen kan deelnemen. Hierdoor heeft de Open reeks terug aan kwantiteit gewonnen, met een allegaartje van spelers.
  Maar de hoofdmoot blijft de jonge jeugd. De zeer jonge jeugdspeler, (misschien wel de eerste Belgische grootmeester) zet zijn eerste stappen in het tornooischaak in een van de jeugdtornooien van het JEUGDcriterium van Vlaanderen. De extra prijzen worden enkel en alleen betaald door de deelnemende organisatoren zonder de steun van enige sponsor.
  Niets belet om een soortgelijk criterium voor volwassenen op te zetten. Maar dit is niet de taak van het JEUGDcriterium. Wellicht komen we op deze tornooien weer de sterkste JEUGDspelers tegen om de hoofdprijzen op te halen.

 10. brabo
  brabo02-03-2012

  Ik ben bereid voor mijn kinderen het ganse land af te rijden maar zelf schaak ik het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Voor een kind zal een ouder altijd iets extra doen. Ik twijfel dan ook aan een succesformule waarbij vele volwassen spelers frequent mee zullen spelen in een criterium verspreid over heel Vlaanderen of België.

 11. brabo
  brabo02-03-2012

  @ Hugo V.S.:
  Het is een heel normaal verschijnsel dat oudere en sterkere jeugdspelers dit soort jeugdcriterium laten links liggen.
  Je ziet hetzelfde vaak gebeuren in kleine clubs die inzetten op jeugdwerking. Je geeft de jeugd les maar als ze echt sterk worden dan zijn er velen die de club verlaten om ergens anders verder te kunnen groeien.
  Het is niet loyaal t.o.v. de kleine club of het jeugdcriterium maar wel begrijpelijk. Het blijven spelen in de kleine club of jeugdcriterium bevordert niet de verdere ontwikkeling, integendeel. Het is niet leuk uiteraard maar ik geloof dat je dit moet accepteren.

 12. Hugo V.S.
  Hugo V.S.02-03-2012

  @ brabo
  Het is gewoon om te schetsen hoe alles in de voorbije 19 jaar. Ik accepteer zeker dat sterkere spelers de criteriumtornooien links laten liggen. Daar is geen enkel probleem mee. En ik onderschrijf uw visie dat er volgens mij weinig volwassenen het land zullen afschuimen om een criterium te spelen.

 13. Tom
  Tom02-03-2012

  Ik bevestig dat ik ook niet veel zou afschuimen.

  Als -2000 doe ik mee in de open reeks enkel en alleen omdat ik er aanwezig ben als begeleider, daarbuiten doe ik links en rechts nog eens een dag tornooitje mee en dan probeer ik nog 1 groot tornooi te spelen per jaar.

  Ik zou graag veel meer spelen maar voor welke 20/30 of 40-iger met een full time job, familie en beperkte ambitie/niveau is dit mogelijk?

  Bovendien, indien ik meer tijd zou hebben om te spelen zou ik eerder kiezen voor een tweede groot zomertornooi en niet voor een rapid tornooi.

 14. Goendi
  Goendi02-03-2012

  @11: Even ter ondersteuning van dit Hugo! Het jeugdcriterium is een unicum wat mij betreft. Het is één van de troeven van het jeugdschaak in dit land. Het is in al die tijd serieus gegroeid. Toen ikzelf jong was (long time ago) waren de criteriumtornooien vaste waarden op mijn kalender, ook als “top” speler bij de ouderen. Voor zover ik mij herinner hebben vele sterkere spelers steevast meegedaan aan die criteria. Het is een initiatief dat werkt, al zeker 2 decennia lang. Laat het inrichten over aan diegenen die dit al jaren doen, never change a winning team.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.