Schaken keuzevak in lerarenopleiding Torhout

Opmerkelijk nieuws uit Torhout. Daar biedt de lerarenopleiding Katho-Reno het komende academiejaar een gloednieuw keuzevak aan: schaken!

Het vak heeft als bedoeling leerkrachten klaar te stomen om het later eventueel te geven aan hun leerlingen. Een interessante ontwikkeling, die niet toevallig volledig parallel loopt met Garry Kasparov en zijn Foundation. Kasparov slaagde er onlangs in zijn “chess in schools” te lanceren in de EU…

“Het is zinvol om kinderen op school te leren schaken”

Het artikel verscheen vorige week in het regionale nieuws van het bekende magazine Knack. In het artikel legt Dirk Devriendt, departementshoofd in het Katho-Reno, uit waarom hij schaken heeft opgenomen in het lessenpakket.

Knack.be regio Westvlaanderen publiceerde vorige week dit artikel.

“Het is zinvol om kinderen op school te leren schaken. De voordelen van het schaken in klas, zelfs bij jonge kinderen, zijn groot. Maar daarvoor moet je uiteraard eerst leerkrachten opleiden die bereid zijn zich de knepen van het schaken toe te eigenen en de technieken op hun leerlingen over te brengen.”

Het vak zal gegeven worden door Piet Decock, germanist en speler bij de schaakclub in Veurne. Het hele artikel kan je lezen door te klikken op de volgende link: lees het artikel hier!

Zoals het artikel vermeldt, loopt dit initiatief opvallend gelijk met het ‘Chess in schools-project’ van Garry Kasparov. Hij haalde in de week van 13 tot 16 februari al meer dan de helft van de handtekeningen binnen om het project in de EU aan te vatten (in de Europese commissie dus). Als alles normaal verloopt, zal Kasparov over twee weken de resterende handtekeningen binnenhalen.

 1. brabo
  brabo02-03-2012

  Ik vind het een heel mooi initiatief. Ik vraag mij wel af wie dit financiert daar ik dacht dat schaken niet meer als sport gecatalogeerd staat.

 2. Peter
  Peter02-03-2012

  Brabo, het gaat om een schoolvak. dat heeft toch niks met sport te maken?

 3. brabo
  brabo02-03-2012

  Peter, weet ik maar met welk geld wordt Piet Docock en het materiaal betaald? Is dit op basis van overheidsubsidies of op basis van de eigen schoolmiddelen? Ik vind het vreemd dat je hieraan 3 studiepunten kunt toekennen voor een diploma leerkracht. Ik zou denken dat zoiets niet kan wegens een strikte reglementering van het lessenpakket, opgelegd door hoger hand of laat de wetgeving enige vrijheid toe aan de scholen?

 4. Stephan
  Stephan03-03-2012

  Geen slecht begin. Aan de andere kant : de opleiding tot schaaktrainer in “echte” schaaklanden is echter een universitaire opleiding van 4 jaar.

 5. Jan T'Sas
  Jan T'Sas03-03-2012

  Hogescholen en universiteiten hoeven geen door de overheid opgelegd leerplan te volgen, dat geeft ze meer vrijheid voor dergelijke initiatieven. Er zijn trouwens genoeg links te leggen met typische vakinhouden zoals het bevorderen van leer- en denkprocessen.

 6. brabo
  brabo03-03-2012

  Ik veronderstel dat er toch ergens een limiet bestaat betreffende aantal dergelijke initiatieven. Enig idee hoeveel studiepunten men hieraan mag toekennen?
  De financiering gebeurt dus door de hogescholen en universiteiten (waarin uiteraard overheidssubsidies zitten).

 7. Gert
  Gert03-03-2012

  @Brabo: Begrijp niet goed wat je probleem hiermee is. Schaken lijkt mij – in de context van deze opleiding bijzonder nuttig. In elk masterprogramma/bachelor programma is er een verplicht deel en een deel waar je cursussen (soms gelimiteerd tot een aantal vakken) vrij kan kiezen.

 8. Tom V
  Tom V03-03-2012

  Eerlijk gezegd lijkt het me vooral een gimmick.

 9. brabo
  brabo04-03-2012

  @Gert:
  Ik zie geen probleem maar wel een opportuniteit. We kunnen vandaag geen sportsubsidies meer krijgen dus moeten we het ergens anders zoeken. Vandaag biedt zich met dit precedent in Torhout een uitzonderlijke kans aan voor de bond/federatie/…. Als zij de juiste mensen aanschrijven (financierders, sponsors,…) dan kan men misschien hetzelfde keuzevak aanbieden in heel wat meer hogescholen en universiteiten. Het Torhoutse initiatief zou wel eens veel meer dan een gimmick kunnen worden. Vandaag bieden slechts weinig basis- en middelbaren scholen schaken aan door gebrek aan leerkrachten die kunnen schaken (bv. niet op de school van mijn kinderen).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.