De gokchinees: het BK Jeugd 2012

Na veel vijven en zessen is het morgen toch zover: het Belgisch Jeugdkampioenschap gaat van start in Brugge. En net zoals in de vorige jaren is er een elitereeks met tien stevige jeugdspelers, die in een gesloten toernooi streven naar de “ultieme” titel, die van Belgisch Kampioen bij de Elite.

In tegenstelling tot de vorige jaren is er dit jaar duidelijk een nieuwe lichting in de elitereeks opgestaan. Behalve titelverdediger Stefan Beukema, Wouter Ghyselen en David Roos zijn alle spelers nieuwkomers en is het uitkijken naar elofavoriet Godart, maar ook naar echte jonkies zoals Nicola Capone en Lennert Lenaerts. Een voorbeschouwing…

Francois Godart is hoogste elo

Een gokchinees voelt zich altijd goed in troebel water. De aanloop naar dit Belgisch Jeugdkampioenschap was voor hem dan ook een natte droom: het was lang niet duidelijk of het toernooi überhaupt zou doorgaan. Van die onzekere periode profiteerde onze Chinees optimaal: hij reisde heel het land rond om al het jonge geweld te “scouten op zijn Chinees”. Het gevolg: tien steenrijke schakertjes aan de aftrap morgen. Nooit kon onze Chinees dus een adequatere prognose doen.

Eerst en vooral: wie gaat er het toernooi winnen? Uiteraard moeilijk te voorspellen, maar de Chinees had het minste geld veil voor elofavoriet Francois Godart. Dat wil dus zeggen dat Godart ietsje minder is omgekocht dan de rest en hij dus volop voor de zege zal gaan. Een voorname concurrent is sowieso kampioenschapsbeest Stefan Beukema. De Nederlander stuntte vorig jaar door Belgisch Kampioen te worden na een 0/2. Ook nu verwachten we de Beuk op het appel. De tweestrijd zal deze keer echter eindigen in zijn nadeel: Godart maakt zijn favorietenrol waar.

Kan de piepjonge Capone meestrijden voor de topplaatsen?

Maar een prognose is geen prognose zonder onze traditonele verrassingen te tippen. Wie gaat er nog meespelen voor de zege of toch zeker voor de podiumplaatsen? Wel, onze Chinees kiest -cliché cliché- voor de derde elo op de lijst: Rein Verstraeten. Sinds vorig jaar duidelijk dé dominante speler in zijn reeks en steeds beter en beter. In het rijtje krijgt hij gezelschap van een minder voor de hand liggende naam: die van Nicola Capone. Piepjong, maar met 2127 natuurlijk geen groentje meer. Capone zal misschien nog iets te onregelmatig zijn om echt voor de titel te kunnen spelen, maar zijn familienaam spreekt de Chinees zo aan, dat hij niet anders kon dan veel geld op deze fijne Waal in te zetten.

Het minst fijne stuk in de Chinese voorbeschouwing is gokken op wie onderaan de stand gaat eindigen. Daar gaan we voor een traditionele redenering: is er een van de spelers dit jaar afgeraakt van zijn vrijgezellenstatuut? David Roos? Check. David is niet alleen de “leutigste” speler van het tiental, zijn originele no nonsense-stijl (hoewel, eigenlijk heel veel nonsens) zal pareltjes van partijen opleveren, maar ook veel punten voor de rest van het veld. De bijkomstigheid van een lief – die hij godbetert zelfs het spel probeert aan te leren, stel je voor – velt helaas het vonnis: neen, beste vriend David, de Chinees gelooft daar niet in. Maar wanhoop niet: voorspellingen in verband met de familie Roos zijn hier nog nooit uitgekomen!

Logischerwijs zal het toernooi ook een stevige test vormen voor Hans Lysander. Met 1648 scoort de jonge Eynattenspeler erg laag in vergelijking met de rest van het veld. Voor hem lijkt de laatste plaats gereserveerd, maar het zou al heel mooi zijn als hij erin slaagt enkele puntjes van zijn elosterkere tegenstanders te ontfutselen.

Ook deze jonge poulain van Luc Winants speelt dit jaar mee in de elitereeks. Lennert Lenaerts zal zich ongetwijfeld bijzonder kranig verweren, net als medelimburger Lars Swijsen.

Om af te sluiten leggen we nog even de nadruk op de verrassend grote Limburgse inbreng dit jaar. Met Lennert Lenaerts en Lars Swijsen spelen er voor het eerst sinds lang nog eens twéé Limburgers mee. De laatste keer was met Roel Hamblok en Jelle Sarrau. De Chinees is benieuwd hoe zij het zullen doen, aangezien hij veel sympathie heeft voor deze authentiek Chinese provincie!

De volledige deelnemerslijst:

1 Godart Francois 2279
2 Beukema Stefan 2222
3 Verstraeten Rein 2163
4 Ghyselen Wouter 2160
5 Capone Nicola 2127
6 Swijsen Lars 2103
7 Roos David 2097
8 De Herdt Yasseen 2078
9 Lenaerts Lennert 2036
10 Hans Lysander 1642

Alle eliteborden zijn live te volgen op Schaakfabriek Live, met dank aan de organisatie. Schaakfabriek.be zelf is er niet fulltime bij, zoals in de vorige jaren, maar u zal zeker geen informatie moeten missen deze week. Op maandag en woensdag is ons team ter plaatse. De andere rondes worden gebundeld gecoverd vanop afstand. Meer informatie kan u voorlopig vinden op de officiële site.

We wijzen de lezer er graag op dat dit stuk niet ernstig bedoeld is en niemand dus aanstoot moet nemen aan de hier verkondigde onzin.

 1. luc oosterlinck
  luc oosterlinck07-04-2012

  Onze eerste werkdag zit erop. Ik kijk met volle hoop naar ons volgende dagen. Ruben, marc en mijzelf en hopelijk vele anderen maken er een mooie schaakweek van.

 2. MarcvS
  MarcvS08-04-2012

  Lennert en Lars gaan dat goed doen, daar ben ik zeker van.

  Voor Hans van Eynatten zal het niet simpel zijn, maar hem kennende zal hij wel verrassen.

  De andere spelers ken ik niet, daarvoor speel ik te weinig in Vlaanderen.

  Trouwens wat vindt onze Brabo ervan dat beide Limburgers bij Luik spelen in 2e afdeling ipv bij Midden-Limburg en Hasselt ?

 3. Vj
  Vj08-04-2012

  Een andere voorbeschouwing kan je lezen op

  http://www.dolletoren.be/nieuws.php

  vandaag al een eerste topper Nicola Capone- F Godart

 4. koen
  koen08-04-2012

  en de 1ste verrassing is al een feit. Underdog Hans speelt remise tegen Rein

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.