Hans Lysander: “Dit had ik nooit verwacht”

Hans Lysander is dé verrassing van de eerste drie rondes. Lysander, met een elo van 1776 ogenschijnlijk een hapje in de elitereeks, zorgde in de tweede ronde van het BK jeugd voor een stunt van formaat: met zwart combineerde hij topfavoriet Francois Godart van het bord. Al gaf de jonge Eynatter eerlijk toe dat het geluk ook aan zijn zijde was. Toch zal het voor de eindstrijd gaan tussen twee andere protagonisten: Stefan Beukema en Rein Verstraeten.

Voorts is het toernooi nu echt vertrokken, al zag het er even bijzonder benauwd uit voor organisator Marc Clevers. “Enkele vrienden hebben mij en het toernooi uit de nood geholpen”, vertelde hij aan Schaakfabriek. Vrienden en … 1100 kilogram anti-vuilmatten…

“Bedankt aan Luc en Ruben”

Enkele maanden geleden besloot Marc Clevers op zijn eentje om het BK Jeugd te behoeden voor een fiasco. Een conflictje tussen de bond en Jeugdschaak.be zorgde ervoor dat de organisatie open stond, helaas zonder kandidaten. Even zag het er naar uit dat er geen jeugdkampioenschap zou zijn dit jaar. Dankzij Marc Clevers is het zo’n vaart niet gelopen, al zag het er zelfs na zijn reddingsactie even benard uit.

“Alleen zoiets organiseren, zelfs al is het in een minimale vorm, bleek echt wel zwaar. De moed zakte me in de schoenen, tot Luc Oosterlinck en Ruben Decrop me te hulp kwamen. Zij hebben letterlijk het toernooi voor een tweede keer gered. Ik zal hen eeuwig dankbaar zijn”, vertelt een opgeluchte Clevers. Werkelijk alle zeilen werden bijgezet. Zo zorgde Bruggeling Philippe Maenhout op zijn eentje voor een volle vrachtwagen (1100 kilogram) antivuilmatten om de sporthallen –tevens speelzalen – van het Franciscus Xaveriusinstituut te beschermen tegen vloerschade. Dit toernooi is een staaltje solidariteit!

Francois Godart beleefde een nachtmerrie op dag 2: 0/2. Hij lijkt uitgeschakeld voor de titel.

Favoriet Godart sneuvelt op tweede speeldag

En ook al zijn de voeten proper, de handen van de spelers zijn na twee speeldagen al vuil van duim tot pink. In de elitereeks valt de prestatie van Hans Lysander op. Hij scoorde in zijn eerste twee rondes 1,5/2 tegen niemand minder dan Rein Verstraeten en Francois Godart. “Ik stond wel beter, maar heel de partij lang speelde die jongen gewoon goede zetten”, zuchtte Verstraeten na zijn partij. Tegen Godart won Lysander zelfs, dankzij een wondermooie combinatie. “Uiteindelijk was het mooi ja, maar ik moet heel eerlijk toegeven dat ik veel geluk heb gehad, want ik had enkele onderdelen van de combinatie eigenlijk niet gezien”, was Lysander eerlijk. “Zo heb ik Te8 en Dxg4 totaal gemist en had ik geluk dat alles nog mooi uitdraaide. Maar ik ben natuurlijk ongelooflijk blij en verrast met mijn start.”

In de derde ronde kwam Lysander titelverdediger Stefan Beukema tegen. In zijn eerste twee rondes liet die laatste geen spaander heel van Lars Swijsen en Nicola Capone. “Vorig jaar 0/2 en kampioen, dit jaar 3/3. Ik maak dus geen kans meer”, grapte Beukema na zijn zege in de tweede ronde. In het onverwachte topduel beëindigde hij het sprookje van Lysander.

Voorlopig vindt enkel Rein Verstraeten aansluiting bij Beukema. De Leuvenaar herstelde zich van zijn remise tegen Lysander met een vlotte zege tegen David Roos. In ronde 3 duwde hij in een echte topper Godart dieper de put in. Hij staat nu met 2,5/3 een halfje achter de leider.

De stand:

1 Beukema Stefan (2222) 3.0/3 2769
2 Verstraeten Rein (2163) 2.5/3 2359
3 Lenaerts Lennert (2036) 2.0/3 2263
4 Hans Lysander (1642) 1.5/3 1999
5 Ghyselen Wouter (2160) 1.5/3 2077
6 Roos David (2097) 1.0/3 2023
7 Godart François (2279) 1.0/3 1963
8 De Herdt Yasseen (2078) 1.0/3 2010
9 Swijsen Lars (2103) 1.0/3 2002
10 Capone Nicola (2127) 0.5/3 1917

 1. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck10-04-2012

  Ik mag ook al de vele ouders en kinderen bedanken, na jaren van verwenning dat ze toch nog blij zijn met deze basic-formule.

 2. Ghysels Marc
  Ghysels Marc10-04-2012

  Heel knap inderdaad van die “Yslander”. Maar wat is nu eigenlijk zijn echte elo? In eerste lijn van artikel staat 1776, onderaan in de stand geeft men 1642 tussen haakjes achter zijn naam, net als op de officiële website. Hoe kan ie trouwens zo een lage rating hebben. Die is er minimaal een dikke 2.000 waard.

 3. Jan Lagrain
  Jan Lagrain10-04-2012

  Goede vraag: op de lijst van het BK staat 1642, op zijn naambordje in het toernooi 1776. Het eerste is zijn Belgische elo, het tweede zijn FIDE. Voila, opgelost.

  Ik ben er trouwens ook achter gekomen dat Hans zijn familienaam is :-).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.