David Roos: “Remise was geen optie”

Na zes rondes BK is het klaar en duidelijk: Stefan Beukema zal, zonder onverwachte miraculeuze wendingen, opnieuw Belgisch elitekampioen worden. De Belgische Nederlander volgt een herkenbaar recept dit toernooi. Telkens belandt hij in vrij chaotische stellingen, waarin hij telkens beter opgewassen lijkt tegen de druk en het tactische geweld van de tegenstanders.

Het gevolg: een buitengewone 5/5. Tot in ronde 6 David Roos op zijn parcours verscheen…

Beukema start als een vuurpijl

De vijfde ronde van het BK Jeugd was zonder twijfel de spannendste ronde die al gespeeld is. Op elk bord werd er serieus geknokt met alle ingrediënten voor Shakepeariaanse dramatiek. De ronde was aangenaam ingeleid door een eveneens erg boeiende vierde partij, waarin Stefan Beukema zijn hegemonie demonstreerde door met wit Rein Verstraeten te kloppen. Niet zonder slag of stoot, want de Leuvenaar had een pittig variantje voorbereid (een kwaliteitsoffer) en de Belgische Nederlander (Beukema heeft de dubbele nationaliteit) wist even niet goed hoe reageren.

“Blijkbaar is het al twee keer eerder gespeeld”, vertelde Beukema achteraf, “maar ik had het nog nooit gezien. Ik ben wel blij dat ik hem met d6 uit de theorie heb kunnen halen. Niet dat ik goed stond, maar daardoor kon de partij alle kanten opgaan.” In alle chaos miste Verstraeten en plots stormde een koningsaanval over het bord.

Met 4/4 leek het toernooi voorbij, maar dan moest de autoritaire leider wel nog even met zwart elotopper Francois Godart afhouden. Het scenario uit Beukema-Verstraeten herhaalde zich: een tactisch spervuur in het middenspel blies de stelling helemaal open, tot Godart besloot dat remise niet voldoende was. “Op een bepaald moment kon hij de zetten herhalen”, aldus Beukema. “Hij moest natuurlijk winnen en probeerde dan wat, maar zijn Td1 was een erg rare zet, vond ik.” Uiteindelijk liep het helemaal mis voor de Karolo. Hij verloor zijn dame en de partij.

Roos redt het toernooi

“Ik was op voorhand wel blij geweest met remise, dus dit is goed meegenomen. Ik weet nog niet of ik nu wat strategische remises ga spelen of dat ik gewoon partij per partij speel. Je zal het wel zien in de volgende rondes.” Tegen Roos koos Beukema voor het eerste, maar het remiseaanbod werd geweigerd. “Na tien zetjes remise is toch te vroeg”, antwoordde die. Toch leek wit niet echt geweldig uit de hippoachtige opening te komen, maar deze keer had het lot andere plannen: Roos won materiaal in de typische chaos en de partij! Zo blijft er toch nog een klein beetje spanning over.

Achter Beukema solliciteert een viertal voor de overige plaatsen op het podium: Rein Verstraeten, Wouter Ghyselen, Lennert Lenaerts en Lysander Hans. Vooral die laatste twee spelen een opmerkelijk toernooi. Lysander koos opnieuw voor het betere offerwerk tegen Yasseen De Herdt (al is het maar de vraag of alles wel klopte), terwijl Lenaerts vandaag vooral leed onder een pijnlijke remise tegen rechtstreekse concurrent Rein Verstraeten.

Hij speelde een erg puike partij, maar speelde iets te snel in de eindfase om de gewonnen stelling pardoes te zien verdwijnen. Na d3?? en Txd3 verscheen er een patmotief op het bord (zeker eens naspelen). Lenaerts kreeg een ronde later een nieuwe tik met een nederlaag tegen Francois Godart. Desalniettemin heeft de Genkenaar indruk gemaakt. Rein Verstraeten had eveneens een moeilijke dag. Na zijn ontsnapping tegen Lenaerts verloor hij een ongelooflijke partij, waarin de eindstelling maar liefst vier dames op het bord had.

In pole position voor de tweede plaats vinden we echter Wouter Ghyselen terug. Hij volgt na een vlotte zege tegen Hans op een punt, met een onderling duel in het vooruitschiet.

1 Beukema Stefan (2222) 5.0/6 2390
2 Ghyselen Wouter (2160) 4.0/6 2166
3 Godart François (2279) 3.0/6 2095
4 Hans Lysander (1642) 3.0/6 1992
5 Verstraeten Rein (2163) 3.0/6 2087
6 Lenaerts Lennert (2036) 3.0/6 2086
7 Roos David (2097) 2.5/6 2110
8 De Herdt Yasseen (2078) 2.5/6 2006
9 Capone Nicola (2127) 2.0/6 2029
10 Swijsen Lars (2103) 2.0/6 2003

De pgn-bestanden met de partijen zijn te downloaden op de officiële site (daar vind je bij elke reeks rechts een tabblad pgn).

 1. Joris
  Joris11-04-2012

  Waar kunnen we de partij Verstraeten – Lenaerts naspelen?

 2. David roos
  David roos12-04-2012

  Kunnen de partijen van vorige ronden niet gedownlaod worden?

 3. Geert
  Geert12-04-2012

  PGN staan op site van tornooi dacht ik

 4. Jan T'Sas
  Jan T'Sas12-04-2012

  Dat zou inderdaad handig zijn.

 5. Robrecht
  Robrecht12-04-2012

  Zie http://cbj2012.chessdevil.net/jrapp/viewing/nl/nieuws/ voor de officiële site (met oa PGNs).

 6. luc Saligo
  luc Saligo12-04-2012

  Beste David,Yasseen en Wouter
  Ik ben trots op jullie, winnen tegen de reeds gedoodverfde winnaars, ge moet het maar doen !
  En vanaf nu op hetzelfde elan doorgaan hé !
  Hup hup Zottegem !!!
  PS: na gisteren mogen jullie blijven zitten op bord 1 en 2 in interclubs

 7. Jan Lagrain
  Jan Lagrain12-04-2012

  Oei, ik dacht dat iedereen de officiële site wel bezocht. Bij elke reeks staan daar inderdaad pgn’s! Ik zal de link nog toevoegen in de artikels hier.

  http://cbj2012.chessdevil.net/jrapp/viewing/nl/experts/

 8. Ghysels Marc
  Ghysels Marc12-04-2012

  David Roos werd dus de luis in de pels van Stefan Beukema, om in de sfeer van de tornooigeschiedenis te blijven! Het is vaak allemaal niet volledig correct, maar ze knokken voor iedere morzel grond. Getuige denk ik het weinig aantal remises, en dan nog zijn het geen salonremises. En waarom niet een kleine extra bijdrage over de stand in de overige groepen, want daar wordt ook fameus gebikkeld? @Luc, ja onze boys doen het zeker niet slecht. Misschien rukken ze wel op naar de eerste ploeg!

 9. Ghysels Marc
  Ghysels Marc12-04-2012

  Addendum vorige post, behalve Wouter natuurlijk die daar reeds speelt met schitterende resultaten.

 10. Joris
  Joris12-04-2012

  Even wachten op de update van de pgn’s dan, want gaat maar tem ronde 4.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.