Eisdense broertjes bikkelen om Limburgse titel

Limburg heeft een nieuwe interclubkampioen. In de traditionele gemeenschappelijke laatste ronde heeft Eisden 2 NLS 1 opgevolgd als kampioen. Een sinecure was het niet, want de grootste concurrent voor de Eisdenaars kwam uit … Eisden zelf.

Een unieke broedertwist met Eisden 1 werd pas beslist in de allerlaatste minuten van de reguliere speeltijd. Met als scherprechter een piepjonge Hasselaar…

Spanning spanning spanning

De LIC (Limburgse Interclubs) hebben een jarenlange traditie in spannende finales. Het hoogtepunt kwam er een vijftal jaar geleden, toen NLS 1 op het allerlaatste nippertje de titel van Landen 1 afsnoepte. Het was een heroïsch gevecht: Landen, toen met onder andere Beeckmans, Duhayon …, had een ruime marge op NLS 1 én speelde in de laatste ronde tegen het ten dode opgeschreven Heusden. Enkel bij een 11-5-nederlaag kon de titel hen nog ontglippen. Onmogelijk, maar het wonder geschiedde: het op elk bord beduidend zwakkere Heusden diende de Landenaars een 11-5-nederlaag toe en de titel ging naar het al eveneens stuntende NLS 1.

Zoals altijd een gezellige drukte in het Atheneum Plus in Hasselt, waar de laatste ronde van de LIC gespeeld wordt. Zoals altijd ook veel aandacht voor de titel- en degradatiestrijd.

Het was een van de meest legendarische ontknopingen ooit in de LIC, zeker door de grote verrassingsfactor die eraan verbonden was. Zelfs de beste gokchinees had dàt scenario niet durven voorspellen. Dit jaar was de situatie voor ronde 11 eigenlijk veel spannender dan toen: drie ploegen stonden op een boogscheut van elkaar. Eisden 1 had een punt meer dan Eisden 2 en twee punten meer dan NLS 1, wat in het bordpuntensysteem peanuts is.

Lennert Bex beslist over titel

Dat het zo ver was gekomen, was op zich al opmerkelijk. De eerste seizoenshelft was namelijk gedomineerd door Leopoldsburg, dat na de jaarwisseling plots de ene nederlaag na de andere incasseerde. Twee rondes voor het einde kwam NLS 1 zelfs even op kop, maar het werd in een spannende topper tegen Eisden 2 terug op zijn plaats gezet. De laatste ronde zou de beslissing brengen. Kon Eisden 1, met IM Henrichs als speerpunt, zijn puntje voorsprong behouden? Zij waren in ieder geval topfavoriet, want ze speelden tegen het al veroordeelde Hasselt 3. Het werd een avond om duimen vingers van af te likken.

Want Eisden 2 maakte het spannend door Heusden te verslaan met 11-5. De grote broer met de IM kwam al snel 2-0 voor, maar zowel Henrichs als Nachbar hadden het allerminst onder de markt tegen Lars Swijsen en Lennert Bex. Toen die eerste remise uit de brand sleepte, moést Nachbar plots winnen tegen Bex. Op papier een makkie, want het eloverschil tussen de twee bedraagt zo maar even 500 punten. Nachbar ploeterde zich met grote moeite naar een voordelig eindspel. Rond 1u40 ’s nachts was de match nog steeds aan de gang. De Duitser won eindelijk een pion en de titel leek binnen, maar toen gebeurde iets dat de schaaksport zo mooi maakt: de jonge Hasselaar bleef knokken en in de slotfase verbaasde hij vriend en vijand door de partij alsnog op remise te houden. Daardoor is niet Eisden 1 kampioen, maar wel het “kleine” broertje Eisden 2. Een zinderend slot!

Benjamin Nachbar leek de titel binnen te halen, maar zag zijn – waarschijnlijk gewonnen – stelling in remise verzanden.

Eisden is al jaren een van de sterkste ploegen in de reeks. De ploeg van nationaal toernooileider Luc Cornet heeft een hecht geheel gesmeed met lokale spelers en net over de grens wonende Nederlanders en Duitsers, die al jaren met hart en ziel voor de club spelen. Dit seizoen speelde Eisden 2 voornamelijk met Jozef Simenon, Tom Bus, Ynze Mengerinck, Joost Heltzel, Bob Merx, Ronny Willen en Wim Maurissen. Een ploeg die ook volgend jaar een van de te kloppen titelkandidaten zal zijn.

Onderaan de stand bengelden drie Hasseltse ploegen, waarvan er uiteindelijk twee degradeerden. Vooral de zege van Hasselt 1 tegen Landen bracht spanning in de tent en bijna kon Marc Sels de degradatie nog afwenden, maar uiteindelijk raakte hij niet door de muur van Charles Freddy. Geen nood echter voor Hasselt, want hun vierde ploeg promoveerde naar eerste, waardoor ze volgend seizoen met twee ploegen in eerste kunnen aantreden.

De eindstanden:


Meer informatie en alle uitslagen op de site van de Liga Limburg!

En foto’s ter plaatse:

Tips bij het bekijken van de foto’s:
– Wil je niet dat de foto’s zelf voortbewegen, druk dan op pauze (II) en scroll met de pijltjes van je toetsenbord of klik me je muis aan welke foto je wilt zien.
– Wil je enkel de foto’s zien en niet het menu onderaan dat over de foto’s rolt, beweeg je muis dan niet over de foto’s. Je kan dan nog steeds met de pijlen van je toetsenbord scrollen.
– Voor full screen-beeld, klik op het rechthoekje rechts onderaan.
– Tip in fullscreen: vink bij “options” het tabje ‘Embiggen small things to fill screen’ uit. De vergroting van de foto’s naar een fullscreen beïnvloedt de kwaliteit in negatieve zin, aangezien de foto’s gecomprimeerd zijn.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.