“Schach ist ein klotespiel!”

Update: download hier alle partijen van de eerste vier rondes, met dank aan Alain Talon

Stefan Docx en Jan Rooze hebben van de favorieten de beste start genomen in het Vlaams Kampioenschap in Antwerpen. Beide spelers wonnen hun eerste twee rondes en remiseerden in het onderlinge duel.

Samen met hen op 2,5/3 staat outsider Jelle Sarrau. De Limburger bevestigt zijn prima vorm van de laatste weken. Hij versloeg onder andere Nieto en Daels. De eerste rondes stonden bol van de dramatiek…

Sarrau op zoek naar de FM-titel

Een vijftien jaar geleden was Jelle Sarrau een jong schakertje in Limburg, die jaren aan een stuk hetzelfde niveau haalde en maar geen vooruitgang leek te boeken. Zo’n speler waar iedereen graag tegen wilde spelen, omdat het een garantie was op een goede opwarming en een vrijwel zeker punt. Er is veel veranderd. Met veel passie en evenveel inzet heeft Sarrau zich opgewerkt tot een van de beste Limburgse spelers van het moment. Zijn fide-elo is gestegen naar 2287 en hij steelt de show in ijzersterke rapidtoernooien. Het is geen wonder dat de Heusdenaar brandt van ambitie. Hij wil dolgraag de FM-titel (nog dertien puntjes) en een plaats in de expertenreeks van het BK in Lommel, georganiseerd door de club waar hij interclub speelt.

De ideale plaats om beide vliegen in één klap te slaan, is het huis van de sport in Antwerpen, dat dit jaar Gent aflost als gaststad van het Vlaams Kampioenschap. Sarrau is een van de outsiders, maar heeft de eerste drie rondes vrij goed doorstaan: na een remise tegen Marcel Van Herck boekte hij twee opeenvolgende zeges, tegen Daels en Nieto, nochtans twee uitstekende spelers. “Ik heb me extra voorbereid op zo ongeveer elke speler, die in de elitegroep hier meespeelt”, vertelt hij. “Maar hier probeer ik gewoon zo goed mogelijk te schaken. Ik hoop de grens van de 2300 te benaderen en bij de top 2 te eindigen, maar simpel zal dat natuurlijk niet zijn.”

Met 2,5/3 staat Sarrau mee aan kop, maar topfavoriet is hij zeker niet. Van de toppers zijn vooral Stefan Docx en Jan Rooze goed uit de startblokken geschoten. Docx is, samen met Geert Van der Stricht, de grote favoriet en toont in zijn partijen ook duidelijk aan dat hij voor de zege knokt. Zo haalde hij tegen Jan Rooze alles uit de kast om spel te krijgen, ook al stond hij objectief gezien waarschijnlijk ietsje minder (dat dachten beide spelers althans). Rooze mikt net als Sarrau op een plaats in het BK. “Dat is natuurlijk een ambitie, maar ik zie wel. Ik speel voor wat ik waard ben en de rest volgt wel.” Rooze en Docx remiseerden en leiden, samen met Sarrau, met 2,5/3.

Grote favoriet Geert Van der Stricht beleeft een moeilijke start met drie remises. “Ik probeer het spel te maken, maar ik boks op erg taaie verdedigers, zoals Rein Verstraeten. Ik had wel een betere stelling en kansen, maar het is de verdienste van Rein dat hij net dan goede zetten vindt. Maar ik ga er in ronde 4 wel tegenaan. Dan zien we wel verder.”

Voor het overige wordt dit kampioenschap opgesmukt met bijzonder veel drama, onder andere veroorzaakt door de tijdscontrole (het officiële FIDE-tempo 90 min. + 30 min. + 30 sec.). Zo gaf Roel Hamblok een veelbelovende stelling weg tegen Ashote Draftian, verloor Gorik Cools een bijna gewonnen punt tegen Marcel Van Herck en won Nieto een knettergek duel tegen Draftian. Robert Schuermans vatte het mooi samen met een citaat uit een boek, dat hij aan het lezen is: “Schach ist ein Klotespiel!”

In de vierde ronde, die momenteel gespeeld wordt, speelt Docx tegen Sarrau, Nieto tegen Rooze. Meer info op de website van de Liga Antwerpen.

 1. FiFi
  FiFi18-05-2012

  Meer info op …..
  Laat me niet lachen.
  Daar staat gewoon alleen ronde 1 van de experten.
  En zeg nu niet dat het terug aan de browsers.

 2. Bas Noorman
  Bas Noorman18-05-2012

  Alright, go Jelle!

 3. wimB
  wimB18-05-2012

  tja, in andere tijden konden we dit live volgen

 4. Joris
  Joris18-05-2012

  Minder info op… 😉

  @FiFi: waar vind jij die eerste ronde?

 5. Gert
  Gert18-05-2012

  In mijn Browser (Firefox 12) zie ik alle ronden staan. Ik denk dat er een probleem is met IE9 maar dat kan opgelost worden door de procedure beschreven op de website van liga Antwerpen.

 6. Valery
  Valery19-05-2012

  Alain Talon is de partijen aan het ingeven en de updates zijn nu te vinden op de interclubsite,
  de rechtstreekse downloadlink is
  http://users.telenet.be/vmaes/vsf2012.pgn

 7. brabo
  brabo19-05-2012

  @ Jan Lagrain: Als de spelers aan elkaar gewaagd zijn dan zal bij om het even welke tempo en tijdscontrole dit soort drama’s gebeuren. We zijn geen computers. Ik denk trouwens dat met de 30 seconden bonus per zet, het ergste vermeden wordt.

 8. Jan Lagrain
  Jan Lagrain19-05-2012

  @Brabo: Mijn stuk was geen kritiek op het tempo, voor de duidelijkheid. Maar jouw reactie hier is volgens mij niet juist: de spelers zitten sneller in tijdnood en moeten meer zetten onder druk spelen voor ze aan 40 zitten. In Gent was dat in ieder geval erg duidelijk, vooral in de partij Draftian-Hamblok.

  Ik beschouw dat eigenlijk niet eens als een mening, maar wel als een feit. Dit wordt niet alleen in België zo bekeken, maar ook bij topschakers, die aan dit tempo moeten spelen. Het is een logisch gevolg van de versnelling van een tempo, dat er meer tijdsdruk is. En als er meer tijdsdruk is, volgen er ook meer fouten. Ik begrijp niet goed waar hier discussie over kan zijn? Maar als je bedoelt dat zulke drama’s ook met andere tijdsindelingen kunnen gebeuren, heb je natuurlijk gelijk. Ik wil dat ook helemaal niet betwisten. Vandaar ook de belangrijke nuance “onder andere door de tijdscontrole”.

  Puur persoonlijk vind ik het trouwens een aangenaam tempo, ook om de partijen te volgen. Maar dat is mijn mening en doet hier niets terzake 🙂

 9. Bas Noorman
  Bas Noorman19-05-2012

  Kan er mij iemand uitleggen waar het over gaat in de partij Draftian-Hamblok? Ik heb ze eens bekeken (met dank aan Alain Talon) en ik zie niet meteen waar Roel “een compleet gewonnen stelling” weggeeft.

 10. Bart
  Bart19-05-2012

  Zet 38 bv: Dxe7 wint op slag, al was de stelling toen al helemaal gekeerd. “Compleet gewonnen” daarvoor klopt objectief bekeken wss niet. Dit was echter wel het gevoel dat beide spelers hadden na hun partij: mensen zijn geen computers en de stelling lijkt – als ik als mens kijk – toch wel erg moeilijk te zijn voor wit. In ieder geval had Roel tal van remisevarianten als backup. Het artikel zou dus beter stellen dat Roel onnodig verloor, ipv echt gewonnen stond.

 11. Jan Lagrain
  Jan Lagrain19-05-2012

  Bart, je hebt gelijk. Het was trouwens idd de reactie van de spelers achteraf, die mij dit deden schrijven. Ik heb het aangepast.

  De tijdsnooddruk zorgde er trouwens voor dat Roel Dxe7 miste: hij stond zo onder stress dat hij niet meer helder nadacht.

 12. Chessmaster
  Chessmaster19-05-2012

  Het is altijd simpel om achteraf met een computer te stellen dat het dit en dat moet zijn. Probeer echter eens minder te oordelen met een PC. Het lijkt mij ook stuk logischer dat wit heel de tijd onder druk stond. Dat verklaard de correcte verwoording van Jan.

 13. Chessmaster
  Chessmaster19-05-2012

  Dat verklaart *

  Spijtig dat de ajax functie niet meer werkt op de website. Hoe komt dit eigenlijk?

 14. FiFi
  FiFi19-05-2012

  Nu wordt het nog belachelijker.
  Als geïnteresseerden moeten we nog procedures volgen.
  En dat om iets te kunnen zien van uitslagen.
  In drie verschillende browsers werkt het niet.
  Geen “klotespiel”, Mr. Schuermans.
  Wel een “……site” !

 15. David Roos
  David Roos19-05-2012

  Ik begrijp echt het probleem niet hoor, want bij mij werken die uitslagen perfect… refresh en daar staan ze dan mooi. In Chrome geen problemen! (best browser ever?!)

 16. Johan
  Johan19-05-2012

  Wie gebruikt er nu nog IE9?

  Met google chrome geen probleem.

 17. Chessmaster
  Chessmaster19-05-2012

  In ieder geval is IE9 in vergelijking met zijn voorgangers niet eens zo slecht.

  Je kan niet elke gebruiker verplichten een bepaalde browser te gebruiken. Niet iedereen heeft dezelfde know-how of is geïnteresseerd in al die mogelijkheden.

  Het is bekend dat er betere browsers zijn dan IE. Chrome, firefox, Opera, Safari. Allen scoren ze goed op de reviews en de user experience.

  Hoedanook is het de taak van de webmaster zelf om zijn website te verifiëren via verschillende browsers.

  Soms zijn gebruikers gebonden aan een bepaald bedrijfsbeleid en kunnen ze niet anders dan IE te gebruiken. Zo moet ook de informatie goed te vezichten zijn op je website.

  Als webmaster is dit een helse karwei, maar het komt er nu eenmaal bij kijken.

 18. FiFi
  FiFi19-05-2012

  Hierbeer “Chessmaster” citerend :
  “Hoedanook is het de taak van de webmaster zelf om zijn website te verifiëren via verschillende browsers.”
  Amen !

 19. brabo
  brabo19-05-2012

  @Jan Lagrain:
  De tijdnood komt sneller maar is bijlange niet zo hevig als wat in een normale partij kan gebeuren. Met 30 seconden increment , zou ik verwachten dat Dxe7 vermeden wordt maar misschien was er wel een yoghurtpotje is het spel. 🙂 Ik had dit seizoen in de interclub een mindere stelling waar ik 12 zetten in 1 minuut moest spelen en dat is heel andere kaliber van tijdnood dan wat maximaal met het tempo van het Vlaams kampioenschap kan gebeuren.

  P.s. Gent?? Hebben jullie van het zelfde potje gegeten?

 20. Chessmaster
  Chessmaster19-05-2012

  http://royal.pingdom.com/2012/04/23/current-status-of-the-browser-wars/

  IE is nog lang niet te verwaarlozen op de markt!

 21. Jan Lagrain
  Jan Lagrain19-05-2012

  Oei, Antwerpen 🙂 Macht der gewoonte…

 22. Bas Noorman
  Bas Noorman19-05-2012

  Aha, Draftian gaf even een toren cadeau. Daar had ik blijkbaar ook over gekeken. Roel zal zich wel herpakken.

  Ondertussen ben ik alweer niet mee door de yoghurtpotjes van brabo. Klinkt als een bizar incident. Ben wel nieuwsgierig, want het toeval wil dat ik net ook aan een potje bezig ben 😀

 23. Jan T'Sas
  Jan T'Sas19-05-2012

  IE9 levert niks op, Chrome alles, al moet je wel snel zijn om het juiste dropdown menu aan te klikken :-). Vreemd toch allemaal.

 24. brabo
  brabo19-05-2012

  @Bas Noorman:
  Zie: http://www.mark-weeks.com/chess/78kk$$01.htm
  Ik gebruik de term yoghurt om te verwijzen naar de wk match van 1978 waar ook allerlei paranormale zaken zouden gebeurd zijn. Tijdnood klinkt veel te slap. 🙂

 25. Marcel
  Marcel19-05-2012

  ik slaag er niet in de resultaten van het Open te bekijken… floep, het is weg nog voor ik de kans krijg iets aan te klikken.

 26. Bas Noorman
  Bas Noorman19-05-2012

  Joris Verhelst is wel een goei mop aan het uithalen. Gekwalificeerd met 0/7 op het Oost-Vlaams en ondertussen gedeeld derde met 4/6 op het Vlaams, tegen toch wel iets straffere tegenstanders.

 27. Kris VQ
  Kris VQ22-05-2012

  Ik zit met een oupe PC, met IE7, zonder problemen om de uitslagen te zien …

 28. Christophe
  Christophe23-05-2012

  Schach ist ein *klotespiel*??
  Flämisch ist Steinkohlendeutsch!
  Terug naar (Pf)af(f) 😛

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.