“Mijn beste moment van het toernooi? De twee goals van Ronaldo tegen Nederland”

De Noorse nummer 1 Magnus Carlsen heeft in Moskou de ijzersterke Tal Memorial gewonnen. Een logische uitslag, maar gezien het verloop van de negen rondes is dat resultaat eigenlijk een verrassing van formaat.

De eerste rondes werden immers gedomineerd door Alexander Morozevich, tot die compleet de controle verloor en een totaal onvoorspelbare finale inleidde, met eerst Kramnik en dan Caruana in “the driving seat”…

Schaken is een spel met 32 stukken en op het einde wint … Magnus Carlsen

De Tal Memorial van 2012 was een week lang propaganda voor de schaaksport. Waar vele liefhebbers kloegen over het berekende karakter van de WK-match tussen Anand en Gelfand, gingen alle remmen los bij alle andere wereldtoppers. Want behalve Evgenij Tomashevsky en de door het publiek in het toernooi gestemde Luke McShane bestond het tienkoppige veld volledig uit spelers uit de top 11 van de wereldranking. Carlsen, Aronian en Kramnik waren favoriet, maar onvoorspelbaarheid bleek de grootste troef van deze editie.

Al in de eerste rondes werd er voor elke morzel schaakveld geknokt. Radjabov begon met 2/2 en ook Morozevich speelde spetterend schaak in zijn typische, onconventionele stijl. Na vijf rondes stond hij alleen aan kop met een score van 4/5. Moro won tegen Caruana, Grischuk en Aronian, telkens na een waar spektakel. Maar in ronde 6 liep het helemaal mis voor de Rus: hij verloor met wit tegen Nakamura en was duidelijk aangedaan. Ook in rondes 7 en 8 werd een van de publiekslievelingen compleet van het bord geramd.

Fans van Morozevich introduceren cheerleaders tijdens een schaaktoernooi.

Hetzelfde lot was Vladimir Kramnik beschoren. Na ronde 6 had hij immers mee de kop genomen na een ongelooflijk spannende partij tegen Tomashevsky, maar geheel tegen zijn gewoonte in verloor Kramnik twee keer op rij, eerst tegen McShane, daarna tegen Caruana. Diezelfde Caruana was plots de verrassing van het toernooi: na 8 rondes stond hij zelfs alleen eerste, met een halfje meer dan Carlsen en Radjabov.

Net zoals in de eerste acht partijen, spatte het aanvallend schaak in de beslissende negende ronde van het bord. Vooral Aronian-Caruana was erg spannend. De Armeen smeerde wat zalf op zijn ongelukkig toernooi door een knap tactisch spervuur in zijn voordeel te beslechten. 1-0 en plots had topfavoriet Carlsen, die heel het toernooi relatief onzichtbaar had gespeeld, kansen op de toernooizege. Met zwart vloog hij McShane naar de nek en wurgde hem zonder medelijden: 0-1. Omdat Radjabov remise speelde tegen Nakamura, is enkel Carlsen erin geslaagd 5,5/9 te scoren.

“Het is wel bizar dat ik heel het toernooi niet één keer op kop heb gestaan en dat ik nu plots toch alleen winnaar ben”, reageerde Carlsen na zijn zege. “Het was een van de meest spectaculaire toernooi waar ik ooit in gespeeld heb, met al die verrassingen en vreemde wendingen. Ikzelf begon heel slecht, maar daarna ben ik best tevreden met mijn spel. Ik heb de indruk dat ik in elke partij wel een voordeeltje had. Ok, ik moest veel remises toestaan, maar dat hoort erbij.” Toen gevraagd werd naar zijn beste herinnering aan de afgelopen week, grapte hij: “Zonder twijfel de twee goals van Ronaldo tegen Nederland.”