“Als ik zo nog 8 keer verlies, ken ik alle hoofdvarianten van de Grunfeld”

Vandaag is in Lommel de eerste ronde van het Belgisch Kampioenschap 2012 van start gegaan met een klinkende overwinning voor elofavoriet Vadim Malakhatko. De Oekraïner versloeg de experimenterende Tanguy Ringoir. De tweede winstpartij kwam van de enige Waal in de elitegroep, Stéphane Hautot, die na een vlijmscherp duel Stefan Beukema klopte.

Voorts is het toernooi in alle rust gestart, met een goede accommodatie en prachtig weer…

Eddy Janssens: “Toernooi gestart zoals gehoopt”

121 spelers zijn vandaag afgezakt naar het noorden van Limburg om de schaakzomer in gang te trappen met het Belgisch Kampioenschap. In de open reeks viel vooral de afwezigheid van top seed Ashote Draftian op. Daardoor is Glen De Schampheleire nu de grote kanshebber. Bij de elitereeks is het uitkijken naar de titel én naar de normen, want er zijn zowel GM-normen als IM-normen te verdienen. Vooral Bart Michiels, Mher Hovhanisian, Stephane Hautot, Jelle Sarrau en Stefan Beukema zoeken naar een norm.

Eddy Janssens viert met zijn organisatie de vijftigste verjaardag van de club NLS.

Behalve de afwezigheid van Draftian is alles zoals verwacht verlopen, zegt NLS-voorzitter en organisator Eddy Janssens. “Het deelnemersaantal is bevredigend en de reacties over de zaal en de accommodatie zijn positief.” Daarmee doelt de voorzitter vooral op de grote zaal en het reuzescherm waarop de eliteborden in de zaal geprojecteerd worden, net zoals op een WK. Bovendien krijgen de toeschouwers in cinemazitjes een comfortabele blik op het podium en het scherm. “Dat het een grootmeesternormtoernooi is, heeft ons allemaal verrast, maar is natuurlijk leuk meegenomen. Het toernooi is perfect om de vijftigste verjaardag van onze Lommelse club NLS te vieren.”

Jelle Sarrau toont gedegen voorbereiding

De beste start van het toernooi is voor Vadim Malakhatko en Stephane Hautot. Tanguy Ringoir koos voor het eerst in zijn leven voor de Grunfeld-verdediging. “Het was een experiment en ik heb nog geen ervaring in de stellingen”, legde Ringoir uit. “Concreet heb ik Kd1 gemist en dat zag er een prima zet uit.” Daarna ging het snel en Malakhatko tikte al snel zijn eerste zege uit. “Het is een nederlaag, maar ik heb wel iets bijgeleerd”, aldus Ringoir. “Als ik zo nog acht keer verlies, is mijn theorie in de Grunfeld weer up to date”, grapte hij.

De andere winnaar van de dag was Stéphane Hautot. Als Waalse hoop rekende hij af met een scherp spelende Stefan Beukema. Die ging volop voor de winst, maar overspeelde zijn hand.

Jelle Sarrau: Een goede voorbereiding als basis voor solide spel.

De andere duels eindigden op remises, waarvan Docx-Hovhanisian eindigde met een arbitrale beslissing: Stefan Docx had goed gezien dat er drie keer dezelfde stelling op het bord verschenen is. Opvallend: Stefan Docx was de enige speler die het Brabançonne meezong tijdens de openingsceremonie. Blijkbaar is de Antwerpenaar ook bedreven in het Vlaamse en Nederlandse volkslied.

Jelle Sarrau toonde in zijn duel tegen Michiels een veilige en goede voorbereiding. “Ik speelde een variant waarvan ik wist dat Bart die nog nooit had tegen gehad. Ik denk dat het misschien een heel klein voordeeltje voor wit opleverde, maar uiteindelijk bloedde de stelling al snel dood”, vatte die de partij samen. Michiels gaf ook toe dat de stelling niet simpel was voor zwart en dat de remise een logisch resultaat was. Dgebuadze en Popovic probeerden zeker wel, maar de remise was – ondanks een vroeg voordeel voor de meervoudige Belgische Kampioen – normaal.

Alle uitslagen vind je op de officiële site.

 1. luc oosterlinck
  luc oosterlinck30-06-2012

  proficiat aan Jan lagrain en zijn club, voor het vinden van deze mooie schaaklocatie.

 2. atal
  atal30-06-2012

  Geweldige service dat je de partijen live kan volgen open en experten ! kunnen jullie misschien ook een pgn file online zetten met de partijen bedankt

 3. Valery
  Valery01-07-2012

  Voor de pgn zie chesszone bij de uitslagen

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.