Spektakel en spanning in marathonspeeldag

Terwijl Hovhanisian-Malakhatko en Dgebuadze-Docx op relatief vreedzame remises eindigden, spatte het bloed van de andere drie borden. Stuk voor stuk beklijvende duels, maar … maar 1 winnaar. Opmerkelijk was opnieuw een remiseclaim in de elitegroep.

De open reeks werd opgeschud door Wiebke Barbier, die Glen De Schampheleire klopte…

Ringoir herstelt met miniatuurtje

Over Hovhanisian-Malakhatko en Dgebuadze-Docx kunnen we relatief kort zijn: vrij normale remises. Dgebuadze probeerde het vandaag met d4, maar “speelde dan wat te snel c5” (woorden van Docx) en had niets. Hovhanisian probeerde wel, al leek het in tijdnood spannender dan het eigenlijk was. Ook hier remise.

Enkele minuten eerder had Tanguy Ringoir een klein pareltje op het bord getoverd. Het gebeurt niet vaak, maar omdat Stefan Beukema zijn opening wat door elkaar haalde, zat hij na amper 3 zetten al in de penarie. “Het klinkt misschien vreemd, maar na twee-drie zetten voelde ik al dat ging winnen”, vertelde Ringoir, die net als gisteren uitpakte met een opening die hij niet al te vaak speelt (1. e4 e5 2. Lc4). “Zijn stukken raakten maar niet ontwikkeld en zoals in de klassieke boekjes kon ik de stelling openbreken met een mataanval als gevolg.” Het was inderdaad instructief om te zien hoe Ringoir een stuk offerde voor enkele leuke matmotieven. Zeker het naspelen waard!

Stephane Hautot wisselde kansen in een rare partij tegen Jelle Sarrau.

Terwijl Ringoir zorgde voor snel entertainment, droop de spanning van het bord in Hautot-Sarrau en Popovic-Michiels: in de zenuwachtige stelling, in hevige tijdnood én in de eindfase van de partijen. Hautot en Sarrau wisselden de kansen en beide spelers speelden op bepaalde momenten in de partij voor de winst. De laatste kans was voor de vriendelijke Waal, tot een eigenaardig moment tot remise leidde: drie keer dezelfde stelling besliste de partij. “Helemaal niet op gelet”, aldus Hautot. Michiels leek op zijn beurt op weg naar een knappe zwartzege, maar misrekende zich en zag zich genoodzaakt tot een remise. Een gemiste kans, maar de vorm bij de normenjager is er zeker wel.

De stand na ronde 2:

1-2. Hautot, Malakhatko 1,5
3-9. Ringoir, Popovic, Michiels, Dgebuadze, Docx, Hovhanisian, Sarrau
10. Beukema 0

In de open reeks verdwenen vandaag – na Jan Van Mechelen gisteren – nog enkele favorieten van het voorplan. Glen De Schampheleire blunderde een stuk tegen Wiebke Barbier, Roel Hamblok werd op remise gehouden en Thierry Penson verloor tegen Van Den Heede. Van de topelo’s die op dag 1 op het podium zaten zijn Jan Rooze en Roy Schoemans de enige twee die overblijven.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.