Alexander Test

“Ik probeer me te beheersen en geen zotte dingen te doen”


Tot nog toe werd de elitegroep, ondanks verwoede pogingen, geteisterd door remises. Vandaag kwam daar duidelijk verandering in: scherp schaak, spannende tijdnoodfases en ronduit verrassende resultaten. Het hoogtepunt van de dag kwam van Stefan Docx, die met wit leider en favoriet Malakhatko van het bord tikte. “Het plan is om Belgisch kampioen te worden”, lachte Docx na de partij. “Maar dat is uiteraard de eenvoudige versie.”

Daarnaast won Dgebuadze een absoluut pareltje en knikkerde Popovic Hautot van de leidersplaats, een partij die aan oude glorietijden herinnerde…

“Krankzinnige partij”

De vierde ronde is tot nog toe zonder twijfel de meest adembenemende van het toernooi. Op ieder bord werd er geknokt voor elke centimeter schaakbord. Het begon met Stefan Docx, die met wit een voordeeltje verzamelde en optimaal profiteerde van de tijdnood van Malakhatko. De slotcombinatie was leuk én gemeen: 1-0, een stunt. Docx is zonder meer de revelatie van het toernooibegin: na Hovhanisian, Dgebuadze, Popovic en Malakhatko 2,5/4 hebben is alles behalve simpel. “Ik kan tevreden zijn met mijn begin, ja”, glimlachte de Antwerpenaar na zijn zege. “Ik heb mij voorgenomen geen te gekke dingen te doen en relatief rustig te blijven. Die visie wil ik ook de volgende partijen aanhouden, want in deze reeks zijn er geen zwakke spelers. Ik heb de GM’s en de titelverdediger gehad, maar de andere spelers zijn ook uitstekend.” Morgen volgt Stefan Beukema. “Ik heb geen plan, behalve dan Belgisch Kampioen worden, maar dat plan heeft iedereen, nietwaar?”

Alexandre Dgebuadze boekte zijn eerste zege. En hoe…

Stefan Beukema kwam voor zijn partij van vandaag nog even kort terug op zijn stuntzege tegen Hovhanisian. “Het was leuk, maar ik moet toegeven dat ik Mher nog niet vaak zo slecht heb zien spelen. Hij had een offday.” Erg fair, maar de orde van de dag was Alexandre Dgebuadze. De “Beuk” deed zijn bijnaam alle eer aan en speelde een van de vreemdste openingen van het toernooi: de dame ging van links naar rechts en terug. “Het was ongelooflijk”, vertelde Dgebuadze achteraf. “Het leek allemaal zo krom, maar toch moest ik echt goed rekenen. Ik weet zelfs niet of ik effectief wel zo gewonnen stond. Misschien was het maar schijn.” Valse bescheidenheid wat ons betreft, want de afwerking van de grootmeester was om duimen en vingers af te likken. 1-0.

Intussen hadden Tanguy Ringoir en Bart Michiels de puntjes verdeeld. “Zwart leek veel beter te staan, maar wit heeft telkens toch counterkansen”, legde Michiels uit, iets wat door Ringoir bevestigd werd. “Ik kan niet beter staan, maar ik heb ideeën en uiteindelijk was dat genoeg voor remise.” Petar Popovic kegelde Hautot omver: “Ik heb tot nu toe erbarmelijk gespeeld, maar vandaag was het echt een goede partij”. De zege van Popovic deed terugdenken aan oude glorietijden. Wist u dat de man in het verleden nog puike resultaten heeft gehaald tegen onder meer Tal (remise), Polgar (remise), Leko (remise), Smyslov (winst), Jussupow (winst), Taimanov (remise), Geller (remise) en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Jelle Sarrau kwam vandaag dicht bij zijn eerste overwinning

De langste partij van de dag was die tussen Mher Hovhanisian en Jelle Sarrau. Net zoals gisteren speelde Hovhanisian niet erg nauwkeurig en al snel kwam hij in benauwde schoentjes te zitten. De eerste zege voor Sarrau leek binnen handbereik, maar op het moment van de waarheid liet hij zijn prooi ontglippen. Remise!

De stand na ronde 4:

1-4. Docx, Popovic, Dgebuadze, Ringoir 2,5
5-7. Hautot, Michiels, Malakhatko 2
7. Sarrau, Hovhanisian 1,5
8. Beukema 1

In de open reeks zijn de verrassingen bijna niet te tellen. Toch vallen twee spelers op: Dorian Van Den Heede en Wart Van Eetvelde. Zij wonnen alle vier hun partijen, wat gezien de tegenstand een heuse stunt is.

 1. brabo
  brabo03-07-2012

  Hoeveel IM-normen heeft Stefan Docx al? Ik vermoed dat hij met deze glansprestatie wel eens virtueel door de 2400-grens gaat. Misschien hebben we opnieuw een Belgische IM erbij? Ik wens het hem in elk geval toe.

 2. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto03-07-2012

  @ Brabo 3 of 4 dacht ik. Stefan zei me dat het nu virtueel over de 2400 zit.

 3. brabo
  brabo03-07-2012

  Ach dan feliciteer ik hem als eerste (?) met de IM-titel die hij dubbel en dik verdiend heeft. Als hij nu nog het tornooi kan mooi afronden dan wordt het de kers op de taart.

 4. David Roos
  David Roos04-07-2012

  Ok, de partij van Dgebuadze was echt wel prachtig! Wat een vieze stelling was me dat seg!

 5. Geylen leo
  Geylen leo04-07-2012

  Proficiat aan Stefan Docx .Heb de partij van thuis uit gevolgd. Spannend en verrijkend.

 6. Dieter
  Dieter04-07-2012

  @Brabo: Ik dacht dat je daar niet aan mee deed, aan feliciteren :p. Swat, mooie partij van Stefan en ik kan me niet inbeelden dat er iemand die IM titel niet toewenst..

 7. Jan Lagrain
  Jan Lagrain04-07-2012

  Stefan heeft me net bevestigd dat hij idd boven de 2400 zit. In het artikel van morgen ga ik het vermelden.

 8. brabo
  brabo04-07-2012

  @Dieter:
  Verkeerd gedacht! Nu een IM-titel vind ik wel van een heel ander kaliber dan een rapidtornooi winnen. Bovendien zie ik hoeveel Stefan doet voor zijn schaken en daarvoor heb ik extra bewondering (in tegenstelling met velen die werken aan schaken eerder negatief bekijken). Het toewensen moet je dus linken aan de vele jaren doorzetting en toewijding.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.