Mysterieus boek loodst Van Eetvelde naar de top

Na zijn twee debacles in de vorige twee rondes heeft Vadim Malakhatko vandaag opnieuw aansluiting gevonden met de top. Hij won met wit tegen Stefan Beukema na een geanimeerd duel. In de andere partijen was het opmerkelijk windstil met vier remises: om 18u waren alle partijen zelfs afgelopen.

Een ideaal moment dus om even in te gaan op de open reeks, waar Ward Van Eetvelde de pannen van het dak aan het spelen is. En dat allemaal dankzij een speciaal boek…

Ward Van Eetvelde stunt in open reeks

Dankzij de rust in de gesloten groep, hebben we tijd om eens een blik te werpen op de open groep. Daar zijn tal van favorieten al lang van het podium verdwenen. De show wordt gestolen door iemand van wie niemand verwacht had dat hij met 5,5/6 (!!) de groep zou domineren: Ward Van Eetvelde. Onderweg naar de top klopte hij zomaar even Roy Schoemans, Robert Schuermans en de eveneens verrassend sterke Dorian Van Den Heede. Vandaag hield Van Eetvelde Hendrik Ponnet op remise. Een opmerkelijke prestatie.

“Ik heb eigenlijk een boek vastgenomen, dat focust op hoe zetten te kiezen tijdens een partij. Het gaat dus over het selecteren van mogelijke opties om zo efficiënter met de tijd om te gaan. Dat heeft me wel geholpen mijn niveau wat op te krikken”, legt de vriendelijke Chesspiranter uit. Opmerkelijk is dat hij de titel van zijn geluksbrenger even vergeten was. “Maar ik beloof het nog wel te laten weten de komende dagen.” Behalve zijn mysterieuze boek wijst hij erg sportief ook op de factor geluk. “Natuurlijk heeft geluk een rol gespeeld. Tegen Robert Schuermans stond ik bijvoorbeeld los een stuk achter, simpelweg door te snel te spelen. Ik was zo kwaad op mezelf dat ik doorspeelde en zelfs nog won. Maar voor het overige denk ik dat de partijen best ok zijn.”

Uiteraard is een open toernooi altijd onvoorspelbaar en is alles nog mogelijk. In het zog van Van Eetvelde volgen behalve Ponnet ook nog kleppers als Van Mechelen, Rooze, Adrian Roos en anderen. De volgende rondes zullen uitwijzen of de Oost-Vlaming zijn leidersplaats kan vasthouden.

Malakhatko knoopt opnieuw aan met zege

Het was de afgelopen dagen afzien voor Vadim Malakhatko. Na zijn nederlaag tegen Docx volgde een pijnlijke tweede klap tegen Petar Popovic. De Oekraïner leed zichtbaar onder zijn puntenverlies. Hij kreeg geen hap binnen en zat doelloos voor zich uit te staren na beide partijen. Malakhatko – voor velen in Lommel een onbeschreven blad, omdat hij door een stotterprobleem moeilijk communiceert – toonde dat grootmeesters ook maar mensen van vlees en bloed zijn. Maar vandaag stond hij er terug met een goede zege tegen Stefan Beukema. Malakhatko komt terug op de helft van de punten en dus op een punt van leiders Popovic en Ringoir.

Die twee staan nog steeds aan kop. In de overige partijen werden relatief korte remises gespeeld, een ideale gelegenheid om in de VIP-ruimte voor de experten na te kaarten over het toernooi tot nu toe. Daar werden de spelers vergezeld door een onverwachte gast: de bekende rockgroep The Levellers, die in Lommel optreedt vanavond. Petar Popovic had een lang gesprek met Tanguy Ringoir, over economie en vervlogen tijden, toen hij nog tot de wereldtop van het schaken hoorde. Meer daarover in een interview dat we zondag met deze interessante persoonlijkheid zullen hebben.

De stand na ronde 6:

1-2. Popovic, Ringoir 4
3-4. Dgebuadze, Docx 3,5
5-6. Malakhatko, Hovhanisian 3
7-9. Sarrau, Hautot, Michiels 2,5
10. Beukema 1,5

 1. Theo
  Theo05-07-2012

  Dat boek is van Dan Heisman?

 2. Ward Van Eetvelde
  Ward Van Eetvelde05-07-2012

  Ik heb het gevonden:

  How to choose a chess move. De auteur is Andrew Soltis.

  Ik vind het persoonlijk een heel goed boek omwillen van de verschillende denkwijzes in verschillende situaties. Hierdoor is het mogelijk om voor sommige zetten maar weinig tijd te verbruiken, tijd die dan later verbruikt kan worden.

 3. Gonzo
  Gonzo05-07-2012

  Ik heb het boek direct besteld!

 4. brabo
  brabo06-07-2012

  @Geert:
  Die website is gebaseerd op piraterij. Ze geven zelf aan dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de aangeboden content (zie kleine lettertjes onderaan).
  Ik vind het ongepast om voor dat soort sites reclame te maken.

 5. Geert
  Geert06-07-2012

  @brabo
  Ik heb zeker niet de bedoeling om piraterij te promoten. Als je op deze site meer dan 1 boek per dag wil downloaden wordt het betalend. Voor sommige boeken moet je geregistreerd zijn (wat ook betalend is). Deze site stelt gewoon links ter beschikking waar je boeken kan downloaden die vrij beschikbaar zijn. Sommige boeken zullen inderdaad wel illegaal zijn maar andere boeken zijn vrijgegeven en gratis beschikbaar (ook via andere sites).
  Als webmaster er problemen mee heeft dat deze link erop staat mag hij die gerust verwijderen. No problem, het was goedbedoeld

 6. Dieter
  Dieter06-07-2012

  @Geert: Bedankt voor de link. Vaak is het zo dat ik eens in een boek neus online alvorens het te kopen, er is immers niet steeds een inkijkexemplaar voor handen..

 7. brabo
  brabo06-07-2012

  @Geert:
  De meeste boeken op die site zijn niet vrij beschikbaar maar illegaal verworven (net zoals het Soltis boek). Vandaag kost het boek in papierversie nog steeds 15 dollar waarin auteursrechten zitten.

  Dit soort sites kan een belachelijk lage prijs hanteren net omdat ze geen auteursrechten betalen en enkel hun erg beperkte serverkosten moeten dekken. Door dit soort site verliezen honderden auteurs belangrijke inkomsten. Voor mij zijn de eigenaars van dit soort sites, ordinaire dieven waarbij ze misbruik maken van de onwetendheid van de gebruikers.

 8. brabo
  brabo06-07-2012

  @Dieter:
  Meestal zijn er wel uittreksels online gratis beschikbaar. Bovendien kan je ook eens een schaakwinkel binnenstappen (Marchand, dedenksportkampioen,…) waar je zonder problemen uren kunt neuzen in alle boeken.

  Nu als dit allemaal niet kan voor een specifiek boek dan kan ik puur voor het eens inkijken wel begrijpen dat je iets download om daarna direct terug te verwijderen. Echter de verleiding is dan groot om gewoon verder te werken zonder te betalen, niet?

 9. Dieter
  Dieter06-07-2012

  Je kan erover discussieren (wat ik liever niet zou doen :p), maar voor mij persoonlijk heeft het alvast als effect dat ik meer boeken koop. Uiteindelijk is de kostprijs voor het afdrukken van de pdf + hem bundelen vaak even hoog als het boek kopen en ik lees geen boeken van mijn pc- scherm af, gezien ik er al een hele dag moet op zitten kijken. De fractie van het bedrag dat Soltis zelf krijgt per verkocht boek zal bovendien ook om te wenen zijn, als het 1 euro per exemplaar is zal hij al in zijn handen mogen wrijven denk ik. Swat, het is een eindeloze discussie die in talloze fora al gevoerd is, laten we er hier niet over uitweiden..

 10. brabo
  brabo06-07-2012

  @Dieter:
  Er zijn vele anderen die nooit een euro spenderen en alles “gratis” downloaden.

  1 euro is beter dan niets. Trouwens als Soltis een paar duizend boeken verkoopt wereldwijd dan loopt dit bedrag al mooi op.
  Met “gratis” downloaden, verdient Soltis niets en als iedereen dit doet dan was dat wellicht zijn laatste boek dat hij schreef.

 11. Dieter
  Dieter06-07-2012

  Niemand zegt dat hij niet mag vergoed worden. Er zijn gerust andere modellen te bedenken om iemand te vergoeden. Een idee zou een soort Chess-Spotify kunnen zijn waardoor auteurs ook vergoed worden naar gelang de tijd die mensen spenderen om een boek door te nemen. Ik heb dit niet doordacht, het is gewoon een voorbeeld om aan te geven dat er alternatieven mogelijk zijn, die misschien een win-win zijn. Het vrij beschikbaar stellen van materiaal heeft voor heel wat muziekartiesten voor grotere bekendheid gezorgd. Als we dus de voordelen houden en de nadelen (verlies auteursrechten) trachten weg te werken is het voor iedereen interessanter.
  Het is bijvoorbeeld ook niet zo zwart-wit als je gaat kijken naar een bibliotheek. In de bib van Gent staan bijvoorbeeld de boeken van Dvoretsky, niemand leent die ooit dus ik kan die gerust week na week blijven verlengen, en ik betaal ook vrijwel geen auteursrechten (miss een minimum via mijn lidgeld)..

 12. brabo
  brabo06-07-2012

  @Dieter:
  Is het niet aan de auteur zelf om te bepalen welk model hij kiest om zijn boeken te verkopen? Als het model sommigen niet aanstaat, is het daarom ok om illegaal via dat soort sites te downloaden?

  Ik denk niet dat schakers boeken schrijven om bekend te worden en daarna meer schaakvoorstellingen te kunnen geven. De vergelijking met muziekartisten is niet bruikbaar.

  Een bibiliotheek betaalt normaal auteursrechten op de exemplaren. Jij kan die boeken tijdelijk gebruiken mits betalen van lidgeld. Je wordt er nooit eigenaar van. Dit is iets helemaal anders dan iets downloaden waarvoor je opzettelijk niets betaalt en je jezelf permanent toeeigent.

  Je kan blijven excuses zoeken om toch maar illegaal te downloaden. Feit is dat je zonder toelating van de auteur iets toeeigent en voor mij is dat hetzelfde als diefstal. Als ik er niet wil voor betalen dan heb ik het niet in mijn bezit.
  Ik heb dit trouwens ook recent nog vermeld in mijn blogartikel: http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/06/houdini-20.html

 13. Dieter
  Dieter06-07-2012

  *Ik zoek geen excuses om illegaal te downloaden. Ik stel bijv. een legaal alternatief voor in de vorm van een digitale bibliotheek waar je mits lidgeld vrij kan lenen (of wat is spotify misschien?).
  *De auteur mag voor mijn part zelf kiezen, het punt is dat er op dit moment niet veel keuze is? De uitgeverij bepaalt de regels vaak niet de auteur zelf tenzij hij gratis wil distribueren.
  *Eigenlijk ben je stellingen onderuit aan het halen waarvan je beweert dat ze de mijne zijn, maar die je zelf in mijn mond hebt gelegd. Een voorbeeld:
  -Is het daarom ok om illegaal te downloaden? -> Zeg ik dat ergens?
  -‘Je wordt er nooit eigenaar van’, ik heb niet gezegd dat dat hoeft, je kan gemakkelijk een formaat verzinnen die enkel kan gelezen worden door software op de site van de ‘bib’.
  -‘je kan blijven excuses zoeken..’ Heb ik al een excuus gezocht?

  Ik ga hier in elk geval niet meer op reageren. Ik heb al aangegeven dat ik niet echt zin om te ‘figureren’ in een brabo ‘discussie’.

 14. brabo
  brabo06-07-2012

  @Dieter:

  De discussie is gestart over of het al dan niet ok is om links te plaatsen naar sites waar je illegaal kan downloaden. Mijn stelling is dat dit soort links onmiddellijk moeten verwijderd worden omdat het diefstal promoot.

  Ik begreep dat jij denkt dat dit wel kan (zie jouw eerste post waarin je de poster bedankt). De rests van je posts heb ik begrepen als een indirect bewijs waarom dit wel kan.

  Als een link mag gepost worden naar een site waar je illegaal kan downloaden dan is dit hetzelfde voor mij dat je illegaal downloaden ok vindt. Correct je zegt het niet letterlijk maar het zou hypocriet zijn om iets anders te beweren.

 15. BugsBunny
  BugsBunny06-07-2012

  Brabo is jullie dankbaar.. hij mag weer eens een oneindige discussie starten, hij heeft lang moeten wachten hierop 🙂

 16. Gonzo
  Gonzo06-07-2012

  Maar hij heeft dit keer wel gelijk.

 17. MarcvS
  MarcvS07-07-2012

  Inderdaad, onze Brabo heeft gelijk.

  Trouwens ik heb hier nog schaakboeken die meer dan tien jaar oud zijn en nog niet open gedaan, en ik denk dat er zo veel schakers met mij zijn.

  Nadeel is natuurlijk als alleen al alle schakers van Limburg die boeken bij elkaar brachten, dan verkochten Ben, Louis of Erika
  niets meer en dat zou ik voor hen jammer vinden.

  Dus kunnen we het beste software en boeken blijven kopen en niet illegaal downloaden.

 18. Theo
  Theo07-07-2012

  Ik heb altijd nog graag een papieren boek in mijn handen om in te bladeren. Veel aangenamer dan een pdf op je scherm zien staan. Ook ik heb al ebooks gedownload, maar zal toch altijd boeken blijven kopen, hoor.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.