Enkel mirakel kan Van Eetvelde van open Belgische titel houden

Na opnieuw een partij die alle schaaklogica tartte, heeft Ward Van Eetvelde de open reeks van het BK zo goed als zeker gewonnen. Met een stuk minder won de Chesspiranter alsnog tegen directe achtervolger Kevin Noiroux, die te veel tijd had verbruikt. Van Eetvelde kan enkel nog worden bijgehaald door Yordi Schaeken, maar zelfs in dat geval heeft hij een pak scheidingspunten meer. Theoretisch is alles nog mogelijk, maar in de praktijk is een wonder nodig om Schaeken nog over Van Eetvelde te krijgen: enkel forfaits kunnen de einduitslag nog beïnvloeden.

In de expertenreeks heeft Tanguy Ringoir een makkelijke remise gehaald. Hij staat op een zucht van de Belgische titel, maar kan morgen ook nog kiezen om alles op alles te zetten voor een grootmeesternorm. De partij van de dag was het spektakelstuk tussen Popovic en Hovhanisian…

Geluk speelt cruciale factor in open reeks

Ian Rogers versloeg enkele weken geleden de Tal Memorial. Het was een genot voor het oor, vooral als de tijdnoodfases aanbraken. Dan zette de Australische Michel Wuyts al zijn schroom opzij en begon hij te ratelen alsof zijn leven ervan af hing. “Aronian 10 seconds left. Will he find the crucial move e5? He moves his hand. Oh no, it is not going to the pawn (haalt snel adem), he is not playing… oh my god, he has blundered …” Het leek bij momenten op een massaprint in de Tour de France.

Ian Rogers hadden we vandaag zeker kunnen gebruiken bij de finale op bord 1 in de open reeks. Ward Van Eetvelde speelde een passieve (eigenlijk zelfs zwakke) eerste 20 zetten en kwam al snel compleet verloren te staan. Maar zijn tegenstander, Kevin Noiroux, had veel tijd verbruikt. Heel veel tijd. Toch won de Waal een stuk en leek op weg naar een vlotte zege, tot een reeks van nutteloze zetten drie volle pionnen inleverden. Ian Rogers zou ter plaatse zijn baard afscheren en zijn sandalen door het raam gooien van opwinding.

Het hoofd van Ward Van Eetvelde is nog net zichtbaar. Enkel een technisch wonder kan hem van zijn eerste open titel houden.

Waar het leek alsof de zwarte koning volledig veilig stond, zag Noiroux zich plots in een matnet, dat hij niet meer te boven kwam. Zijn koning stond mat op e3! Ward Van Eetvelde wint opnieuw na een stuk achter te hebben gestaan en meer: met 7,5/8 kan enkel een ontketende Yordi Schaeken hem nog bijhalen. Jammer genoeg voor de thuisspeler staat hij tonnen scheidingspunten in het krijt. Toch kan Schaeken er nog over, maar dan moet een van zijn tegenstanders morgen forfait geven, zodat het scheidingspuntensysteem op zijn kop komt te staan, aldus scheidsrechter Luc Cornet.

“Ik heb absoluut weer geluk gehad vandaag”, blies een opgeluchte Van Eetvelde. “Ik speelde niet goed en mijn stukken stonden allemaal verkeerd. Maar door zijn tijdnood deed hij plots de ene slechte zet na de andere. Toen ik de pion op c4 won, voelde ik dat ik zelfs al terug beter stond. Ik maak een ongelooflijke week mee. Morgen ga ik proberen remise te houden.” Dan speelt hij tegen Yordi Schaeken, die vandaag brandhout maakte van Jan Van Mechelen.

Ringoir: “Makkelijkste zwarte remise tegen GM ooit”

Terwijl de open reeks van hot naar her en terug huppelde, deden de experten het heel wat kalmer aan. Leider Tanguy Ringoir had zijn voorbereiding tegen Popovic op het bord. Een leuk verhaal overigens, want de Geraardsbergenaar koos voor een variant van Ivan Sokolov. Meer zelfs, een variant die Sokolov zelf niet meer speelt door een nederlaag tegen … Petar Popovic. Vandaag draaide het anders uit: Dgebuadze dacht lang na, had niets en bood zelf remise aan. Ringoir had amper 15 minuten verbruikt, waarvan hij er 10 niet eens achter het bord had gezeten.

Tanguy Ringoir hield vlot remise. Morgen staat hij voor een dilemma: gaat hij voor de titel of voor de grootmeesternorm?

“Het was inderdaad een droom voor mij. Met zwart in zo’n cruciaal duel zo vlot remise spelen. Ik ben er erg blij mee.” Morgen speelt Ringoir met wit tegen Docx. Hij staat voor een verscheurende keuze: speelt hij op veilig en gaat hij voor de remise of probeert hij te winnen voor de grootmeesternorm, met het risico dat Docx de partij wint en hem nog inhaalt op plaats 1? Maar remise betekent ook dat Dgebuadze hem nog kan bijhalen, als die wint tegen Hovhanisian.

Een bord verder had Stefan Docx erg makkelijk gewonnen tegen Hautot. “Het was vlot, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Stephane gewoon niet in vorm is”, was Docx eerlijk. “Hij speelde een reeks onnauwkeurigheden en dat waren er een paar te veel.”

De langste partijen van de dag waren om van te smullen. Beukema-Sarrau was kwalitatief niet te best, maar wel erg spannend: beide heren stonden op een bepaald moment op winst, tot Sarrau er met nog 4 minuten voor de rest van de partij genoeg van had: remise, ondanks twee pionnen meer. “Ik ben uitgeput”, zuchtte hij. “Het is loodzwaar geweest voor mij.” Hovhanisian zette op zijn beurt weer alles op alles tegen Popovic en leek prima winstkansen te hebben. Maar zoals zo dikwijls ging de Armeen te ver in zijn winstpoging en was het Popovic die voor de zege speelde. Maar in dit toernooi is niets wat het lijkt: in een gewonnen eindspel miste Popo eerst de zege en blunderde toen zelfs zijn toren weg. 0-1. Een ongelooflijke finale!

Mher Hovhanisian neemt tal van risico’s om remise te vermijden en op winst te spelen, maar dat draaide in dit toernooi vooral op ontgoochelingen uit. Vandaag gebeurde het omgekeerde: Hovhanisian weigerde wel degelijk remise, kwam goed te staan, dan verloren, maar had deze keer wél geluk en won in de ultieme tijdnoodfase.

De stand na ronde 8:

1. Ringoir 5,5
2. Dgebuadze 5
3-4. Docx, Malakhatko 4,5
5-7. Michiels, Hovhanisian, Popovic 4
8-9. Beukema, Sarrau 3
10. Hautot 2,5

  1. Timothy
    Timothy07-07-2012

    Knappe prestatie Ward ! Je mag er ene geven de volgende keer dat je langs komt !

  2. piet piraat
    piet piraat08-07-2012

    promoveert de winnaar van de open , naar de expertenreeks?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.