Ringoir Belgisch kampioen mét grootmeesternorm, Van Eetvelde wint op scheidingspunten

“Ik zou 200 euro geven om mijn partij opnieuw te mogen spelen”, aldus Stefan Docx, nadat hij kansloos moest opgeven tegen Tanguy Ringoir in het duel om de eerste plaats. Docx had foutief een stuk geofferd en kwam nooit terug in de partij. Voor Ringoir het grootste succes uit zijn nog prille carrière.

In de strijd om de tweede plaats won Vadim Malakhatko opnieuw. Na een sterke finish haalt de Oekraïnse GM Dgebuadze nog bij, die remise speelde tegen Hovhanisian. Bart Michiels veegde Stefan Beukema van het bord, Jelle Sarrau en Petar Popovic speelden een salonremise. In de open reeks won Yordi Schaeken tegen Ward Van Eetvelde, maar de scheidingspunten beslissen in het voordeel van Ven Eetvelde…

Docx: “Ik kon me niet meer beheersen”

Voor Tanguy Ringoir is het BK 2012 nagenoeg perfect verlopen. In de laatste ronde koos hij voor een solide, gezonde en rustige aanpak tegen Stefan Docx, tot er een offer op het bord verscheen. “Ik hoopte dat hij zou happen”, glimlachte Ringoir en zo geschiedde. “Ik heb me zo goed beheerst dit toernooi en ik kon me niet meer houden nu”, vloekte Docx op zichzelf. “Het offer was compleet verkeerd, natuurlijk. Ik heb geen partij gespeeld, verdorie toch.”

In de andere partijen leek Dgebuadze wel goed te staan tegen Hovhanisian, maar de partij eindigde toch in remise. Malakhatko won met zwart tegen Hautot en komt na een matige start toch nog uit op 5,5/9 en een tweede plak. De vierde plaats gaat naar Bart Michiels, die de vloer aanveegde met Stefan Beukema. Jelle Sarrau en Petar Popovic waren vermoeid na enkele stevige speeldagen en speelden een snelle remise. “Iedereen wilt in principe winnen tegen mij”, zei Sarrau na de partij. “Dat maakt het vrij zwaar. Het was een slopende week. Ik ga nu werken om de kloof met de IM’s kleiner te maken.”

De eindstand na 9 rondes:

1. Ringoir 6,5
2-3. Dgebuadze, Malakhatko 5,5
4. Michiels 5
5-7. Hovhanisian, Docx, Popovic 4,5
8. Sarrau 3,5
9. Beukema 3
10. Hautot 2,5

In de open reeks heeft Yordi Schaeken het sprookje van Ward Van Eetvelde beëindigd. Desalniettemin heeft Van Eetvelde de titel binnen: een stunt van formaat! Als hij volgend jaar wilt meespelen in de expertengroep, zal zijn elo moeten stijgen naar 2200 of meer.

 1. Gorocolski
  Gorocolski08-07-2012

  Een fantastische prestatie van Tanguy! Proficiat!

 2. Kurt
  Kurt08-07-2012

  Kleine correctie: het sprookje van Ward werd zaterdagavond al beëindigd en wel door hem zelf, met name na zet 48. Te2… schaakmat. En hij leefde nog lang en gelukkig… als Belgisch kampioen in de open reeks! 🙂
  Proficiat Ward!

 3. Manvanmelle
  Manvanmelle09-07-2012

  Proficiat Ward !!

 4. Guido de Romph
  Guido de Romph09-07-2012

  Proficiat voor Tanguy Ringoir!

  Guido de Romph
  Teamleider En Passant, NL

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.