Zubarev

Zubarev en Ringoir grijpen zege in Charleroi

Na een bloedstollend spannende eindfase heeft het open toernooi in Charleroi twee winnaars gebaard: topfavoriet Alexander Zubarev en Belgisch Kampioen Tanguy Ringoir. Beiden scoorden 7,5/9.

Toch was het geen wandeling door het park: beide heren verloren een partij en hadden een zege in de laatste ronde nodig. “Elk bot in mijn lijf schreeuwde om remise, maar het was al snel duidelijk dat Zubarev zou winnen, dus was het alles of niets”, vatte Ringoir samen. Uiteindelijk wonnen ze allebei. Zubarev haalt het op scheidingspunten. De verrassing van het toernooi was de jonge Nathan De Strycker…

Ringoir gokt en wint

Voor Tanguy Ringoir was de deelname aan het toernooi in Charleroi eigenlijk een verrassing. Na zijn glorietocht tijdens het BK in Lommel had hij zich voorgenomen niets meer te spelen, behalve Geraardsbergen, om optimaal klaar te zijn voor de olympiade. Op het allerlaatste moment besloot hij dan toch mee te doen. “Ik verveelde mij”, grapte hij, maar in werkelijkheid nam hij het toernooi natuurlijk serieus.

In de eerste rondes speelde Ringoir net zoals op het BK: snel en efficiënt. Pas vanaf ronde 5 begon het zware werk en puurde hij een remise uit een mindere stelling tegen Vandevoort. Het grootste moment kwam er in ronde 6, toen hij vrij onverwacht Zubarev klopte, nota bene met zwart in 17 zetten, al dient het verhaal van die partij zeker niet genegeerd te worden: Zubarev wisselde op een cruciaal moment de zetten om en zag een winnend voordeel verzanden in een verliezend nadeel. Voor Ringoir de grootste zege uit zijn carrière. “De grens lag tot nog toe op 2590, nu heb ik iemand geklopt die sterker is.”

Maar waar de Geraardsbergenaar een gelukje had tegen Zubarev, sloeg het noodlot toe tegen Kveinys. Met wit speelde Ringoir een duidelijk voordeel bijeen, maar miste één tegenkansje. In plaats van met een pion meer op winst te kunnen spelen, liep hij mat.

Uiteindelijk moest hij in de laatste ronde winnen tegen Robert Schuermans en daar had hij alles voor over. “Alle botten in mijn lijf zaten te schreeuwen om die remise te nemen”, vertelde hij. “Maar het was toen al duidelijk dat Zubarev zou winnen. Hij had een enorm tijdsvoordeel en een geweldige stelling, dus moest ik gokken.” Die gok leverde hem waarschijnlijk een verloren stelling op, zoals hij zelf ook toegaf, maar tegelijkertijd ook kansen om meer dan een remise te halen. Schuermans ging in de fout en verloor. Ringoir met 7,5/9 al zeker van plaats 1.

Tanguy Ringoir boekte – gedeeld – zijn tweede grote overwinning van deze zomer.

Zubarev remonteert na opmerkelijke laatste ronde

Alexander Zubarev is een relatief onbekende op Belgisch terrein. Met zijn 2596 was hij in ieder geval de grote favoriet om het toernooi te winnen. Alles ging goed tot de hierboven beschreven nederlaag tegen Ringoir. Maar de Oekraïner toonde zich weerbaar en ging de laatste ronde in met 6,5/8, even veel als de andere leiders. Hij had één groot nadeel: met zwart tegen GM Shchekachev was allesbehalve een cadeau.

Daarom ook dat er heel wat wenkbrauwen gefronst werden, toen Zubarev met sprekend gemak zijn collega grootmeester van het bord tikte. Het door Shchekachev veelvuldig weggaan van het bord en dan in onmogelijke tijdnood belanden (27 seconden voor 15 zetten) zorgde voor gemor bij de concurrentie, die een afspraak vermoedde. Shchekachev zelf was echter formeel: “Ik heb barslecht gespeeld, ‘complete merde’. Er zat niks in.”

Dankzij die zege en de scheidingspunten is de Oekraïener Alexander Zubarev de winnaar. Het leverde hem een beker en 200 euro extra op.

Nathan De Strycker scoorde een tpr van 2326.

Nathan De Strycker verrast

Nog een kort woordje over dé verrassing van dit toernooi. Nathan De Strycker pakte uit met 7/9, een tpr van 2326 en onder andere zeges tegen Wim Maes, Jimmy Lafosse, Yvan Werner en Luc Henris. Voorts hield hij Wim Barbier, Julien Sclacmender, Tom Wiley en Robert Schuermans op remise. Een prestatie van formaat!

De top 10 na 9 rondes:

1 Zubarev Alexander 7.5/9 2626 40.0 2258 45.00
2 Ringoir Tanguy 7.5/9 2536 39.5 2207 47.50
3 Vandevoort Pascal 7.0/9 2501 39.0 2240 39.75
4 Kveinys Aloyzas 7.0/9 2541 38.0 2245 42.00
5 Sarrau Jelle 7.0/9 2350 36.0 2106 38.00
6 De Strycker Nathan 7.0/9 2326 35.5 2097 40.00
7 Wiley Tom 7.0/9 2248 35.5 2003 40.25
8 Le Quang Kim 7.0/9 2243 34.5 2003 36.25
9 Rooze Jan 6.5/9 2280 35.5 2093 33.25
10 Bomans Arno 6.5/9 2262 35.5 2079 37.00

 1. Oosterlinck Luc
  Oosterlinck Luc04-08-2012

  Een mooi organiseert FIDE tornooi in België, waarom gaan sommige spelers het toch zoeken in het buitenland.

 2. brabo
  brabo05-08-2012

  Zelf in het verleden ook eens meegespeeld in Charleroi en inderdaad een mooi georganiseerd Fide tornooi.
  Ik kan wel begrijpen waarom sommige spelers het toch in het buitenland zoeken.
  Charleroi is niet echt een vakantiebestemming dus als je schaken wil combineren met verlof dan is het buitenland meer aantrekkelijk.
  Tevens is het ook eens interessant om andere spelers te ontmoeten in het buitenland dan steeds dezelfde Belgen.
  Tenslotte is het aantal tornooien zoals Chaleroi dun bezaaid in Belgie.

  Een gezonde mix van binnen- en buitenland is wellicht het verstandigste voor een ambitieuze speler.

 3. brabo
  brabo06-08-2012

  Een klein artikeltje gelinkt aan dit tornooi kan je ook vinden op: http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/08/verrassen-met-het-hollands.html

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.