Sadler

Promo: study chess with Matthew Sadler

Chess Consult pakt opnieuw uit met een geweldige promotie: voor amper 12,50 is het gloednieuwe boek van Matthew Sadler van u. Vergeet ook niet dat de promo voor het boek van Giddins over het Engels nog steeds geldig is…

Lanceringsprijs: Matthew Sadler: ‘Study Chess with Matthew Sadler’ (Engelse taal, Everymanchess, 144 p.) – 12,50 euro (op 26 augustus, in Brasschaat), 16 euro (tot eind september)

Wie is die Matthew Sadler die de pretentie heeft zijn naam in de titel van zijn eigen boek te vermelden? Wel, hij is niet de eerste de beste. Meer zelfs, hij wordt beschouwd als een van de sterkste Britse spelers van de laatste decennia (samen met Adams, de onvermijdelijke Short en recenter McShane).

Hij werd grootmeester toen hij 19 was, won twee keer het Britse kampioenschap en behaalde een gouden medaille op de Schaakolympiade in 1996, door op het vierde bord 10½ op 13 te behalen. In 2000 nam Matthew Sadler echter afscheid van het professionele schaken, maar tien jaar later liet hij zich verleiden tot een rapidtoernooi in Wageningen in Nederland (hij woont overigens in Amersfoort waar hij in de IT-sector werkt). Hij behaalde er 7 uit 7. Hij won… en had de smaak weer te pakken. In 2011 trad hij aan in de sterke toernooien van Barcelona en Oslo en ook hier benaderden zijn resultaten de Fischer-score (respectievelijk 8½/10 en 8/9). Na een afwezigheid van een decennium waren die resultaten ronduit verbluffend.

Hoe heeft die Sadler dat nu voor elkaar gekregen? Matthews buitengewone vaardigheden voor het schaken zijn niet enkel het resultaat van zijn talent: hij slaagt er ook heel goed in om zich voor te bereiden. Hij begrijpt namelijk als geen ander wat en hoe hij de dingen moet aanpakken en hij verliest dus geen uren en uren met – noem maar iets – het dwaas aanleren van theoretische varianten (die toch al weerlegd zijn nog voor je ze ooit op je bord tegenkomt). In dit boek legt hij haarfijn uit hoe hij te werk is gegaan. Drie sleutels uit zijn voorbereiding komen in het boek aan bod: breid je repertoire uit met onorthodoxe openingen, studeer middenspelstellingen en begrijp wat belangrijk is in het eindspel. Een unieke inkijk in de training van een sterke grootmeester.

Sadler is trouwens als auteur allerminst droevig te noemen. Zijn “Queens gambit declined”, uitgegeven in 2000, werd bekroond met de BCF-prijs voor het beste schaakboek. Study chess with Matthew Sadler is zijn vijfde boek.

Lijkt dit boek u iets om het nieuwe seizoen voor te bereiden? Kom het boek dan halen aan een superpromotieprijs van 12,50 euro (i.p.v. 21,50 euro) op de laatste dag van het Open van Brasschaat (26 augustus 2012); Wie hem daarna bestelt, betaalt 16 euro (3,50 portkosten niet inbegrepen). Het aanbod is geldig tot 30 september.

Vergeet niet dat ‘The English: Move by move’ tot 31 augustus ook nog altijd aan promotieprijs (18,50 euro) wordt verkocht.

 1. Aster Phoenix
  Aster Phoenix16-08-2012

  Er staat een knop met ‘lees meer’, maar ik kan enkel een reactie geven?

 2. Karel T
  Karel T17-08-2012

  Raar dat die kerel aanraadt om onorthodoxe openingen te spelen. De meeste van die grootmeesters zweren tenslotte bij de hoofdlijnen en, in mindere mate, het van buiten blokken van theorie en huis(lees computer)analyses.

 3. Bart
  Bart17-08-2012

  Karel T: nog nooit naar Magnus Carlsen gekeken? Die speelt zeker geen main lines. In een recent interview gaf ook Kramnik aan meer en meer boeiende middenspelen op te zoeken en minder van buiten-lerenvarianten. Vandaar ook de revival van het Engels: er bestaat wel veel theorie van, maar je kan het gerust spelen zonder ieder detail te herinneren. De zogenaamde main lines zijn in verval. Het wordt allemaal breder en breder.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.