Stefan

Stefan Docx schittert in dramatische ronde

Terwijl Stefan Docx tegen Vigen Mirumian zijn uitstekende vorm toonde, speelde er zich op bord 1 een heus drama af: Gorik Cools zag een gemaakte zege tegen GM Dgebuadze als sneeuw voor de zon verdwijnen. Na 7 rondes zijn er nog 3 leiders.

Samensmelting aan de top

Na vier rondes stonden Stefan Docx, Mher Hovhanisian en Robin Leenaerts aan kop (zie vorige verslag). De vijfde ronde bracht de groep weer samen, maar niet zonder slag of stoot. Een van de meest spectaculaire duels was de zege van Alexandre Dgebuadze tegen Robin Leenaerts, na een bijzonder ingewikkelde partij.

Het was een gekke partij. Engines kunnen ze zonder gevoel, zonder misrekeningen spelen, maar voor ons mensen is zoiets iets heel anders. Zelfs in de analyse na de partij vond ik - zonder engine dan wel - niet de juiste zetten. Het was alles of niets en voor mij was het uiteindelijk alles. – Alexandre Dgebuadze

Het spannendste duel in die vijfde ronde was de clash tussen Hovhanisian en Docx. Die laatste was na afloop duidelijk de meest ontgoochelde.

Zwijg mij over deze partij. Ik kon op een bepaald moment 5 zetten doen. 4 ervan winnen een stuk, de andere is nog goed, maar maakt het moeilijk. Ik speel natuurlijk die ene zet die niet wint. Daarna is het trouwens nog steeds gewonnen, zelfs tot in de eindstelling, maar ik had plots maar 30 seconden over. Omdat er geen tijd meer bijkomt, heb ik maar op zeker gespeeld met de remise. – Stefan Docx

Mher Hovhanisian doet het goed, maar had een gelukje nodig tegen Stefan Docx.

De zesde ronde dan was een succes voor Gorik Cools, die met wit IM Van Riemsdijk klopte, een staaltje van goede voorbereiding en patronenherkenning.

Hij liep recht in mijn voorbereiding. Ik heb toevallig enkele weken geleden nog eens die varianten van de Spaanse ruilvariant bekeken en ik zag dat hij voor een vrij moeilijke variant koos (Ld6). Tijdens het voorbereiden vond ik in elke partij die ik bekeek verbeteringen voor wit, dus ging ik ervoor. De ideeën die ik heb opgedaan, bleken erg nuttig tijdens mijn partij. Hij maakte een fout en ik kon een plan kiezen dat ik was tegengekomen. – Gorik Cools

En zo waren er nog zes leiders met vijf punten ut zes: Docx, Dgebuadze, Hovhanisian, Cools, Mirumian en Dardha. De zenuwen stonden op scherp en de scharnieren van de deuren werden nog eens extra gesmeerd om vervelend gepiep te voorkomen. Het werd een ongezien drama…

Docx schittert, Cools van hemel naar hel.

Stefan Docx bevestigde zijn goede vorm met een klinkende zege tegen GM Vigen Mirumian. Docx gaf na de partij aan dat hij zijn voorbereiding van op het BK had gebruikt (meer bepaald de voorbereiding die hij voorzien had voor Petar Popovic). Eigenlijk werd Mirumian daarna simpelweg van het bord gezet in een partij “waar ik wel fier op ben” (aldus Docx).

Gorik Cools speelde subliem, maar gaf een stuntzege weg in de slotseconden van de partij.

Dé clash van de dag kwam echter van de hand van Gorik Cools. Met zwart overspeelde hij Alexandre Dgebuadze tot de stelling zo veel winstmogelijkheden bood dat de twijfel toesloeg. De eindfase was een Shakespeariaans rampscenario, waarin de plaatselijke held zijn zo verdiende zege wegblunderde in één zet. Geen happy end, maar keiharde realiteit. Vol ongeloof en onbegrip, het hoofd schuddend door het besef wat er was misgegaan, overliep Cools de partij.

Ik begrijp er niets van. Ik had eigenlijk verwacht dat hij al twintig zetten zou opgeven. Hij had geen enkel actief stuk en stond in een eindspel drie pionnen achter. Alles won, alles won. Zo goed gespeeld en dan zo weggegooid. Niet te geloven… – Gorik Cools

Op bord 3 won Hovhanisian nog tegen Dardha, waardoor het leiderszestal is gehalveerd tot een drietal: Dgebuadze, Hovhanisian en Docx. Het slotweekend belooft zenuwslopend te worden.

 1. wimB
  wimB25-08-2012

  “zege wegblunderde in één zet”
  Het was eerder een reeks onnauwkeurigheden die wit in de wedstrijd hield.

  Kxc7 was de uiteindelijke blunder. 52…..Kc8 had de partij nog gered. Want op Pxg6 volgt nog 54.f3!+ Kf1 en 55.Lxh6

  38 …Lh4!(+9) en 48…Ke7 waren nog de beste manieren geweest om alle tegenspel te blussen.

  De eerste 38 zetten waren wel schitterend van Gorik.

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain25-08-2012

  Ik had het effectief over Kxc7. Kc8 is nog steeds gewonnen, dus vind ik het niet fout te spreken van één echte blunder die de zege weggaf. Na Kxc7 is het zelfs verloren.

  Maar natuurlijk had Gorik al veel eerder kunnen winnen, dat staat buiten kijf.

 3. wimB
  wimB25-08-2012

  Een blunder volgt meestal door een opgebouwde spanning in een partij. Kc8 is inderdaad de uiteindelijke blunder maar de stelling op zet 38 had nooit zo een acrobatensprong nodig moeten hebben.

 4. Peter
  Peter25-08-2012

  Ja, maar Wim: Kxc7 blijft toch een blunder? In 1 zet van winst naar verlies, dat is volgens mij een blunder. Je hebt wel gelijk dat het geleidelijk aan is misgelopen, maar het blijft wel een enorme blunder. Ik vind het dus gevit en zelfs niet eens juist.

 5. wimB
  wimB25-08-2012

  En Stefan doet het in de achtse ronde weer in een mooie partij. Wordt dit geen gm-resultaat?

 6. Mathias
  Mathias25-08-2012

  Amai, en dan de partij van vandaag (8ste ronde) van Stefan! Heel straf, en het contrast met bord 1 kon niet groter zijn. Hopelijk morgen een verdiende tornooiwinnaar!

 7. Arno
  Arno26-08-2012

  Klopt die partij van Docx? Zet 52…a4 verliest toch gewoon na Lxc8 en Pxa4?

 8. Arno
  Arno26-08-2012

  Ai ai en nog drama in de partij van Docx – Gergacz, zet 67…Txc5 verliest op slag. Volgens mij kan 67…Pxc5!? de meubelen nog redden. hierop kan volgen 68.Th6 68…Tc1 69.Tf6 en dan 69…Pd7 kan de pion stoppen! Maar het blijft een interessant eindspel.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.