Lars

18 Belgen op EK jeugd in Praag

Een grote Belgische delegatie heeft in het mooie Praag in zes verschillende reeksen internationale ervaring opgedaan. Zes spelers scoorden na 9 rondes de helft of meer. De beste tpr kwam van Rein Verstraeten en Lars Swijsen…

Beste score voor Godart, Faybish en Tuerlinckx. Beste tpr voor Verstraeten

Benjamin en Nathaniel Faybish, Laurent Huynh, Thibaut De Ridder, Samuel Vandeputte, Quinten Ramacker, Maarten De Vleeschauwer, Quentin Fontaine, Francois Godart, Rein Verstraeten, Lars Swijsen, Thibault Real, Lara Decruyenaere, Clara Godart, Camille De Ridder, Iris Verstraeten en Natacha Mabille: het moge duidelijk zijn dat het bespreken van de 18 landgenoten, die hun eer de afgelopen week verdedigden in ‘Gouden Stad’ Praag, een heus boek zou vereisen.

De broertjes Faybish, Laurent Huynh, Ben Tuerlinckx, Francois Godart en Rein Verstraeten hebben de meeste punten verzameld. Zij scoorden 4,5 of 5/9. De beste rangschikking was die van Francois Godart met een 32ste plaats, maar de beste tpr was voor Rein Verstraeten, die met 2238 zijn eigen rating verbeterde. Lars Swijsen, die dankzij enkele mooie verrassingen op 2210 afklokte, scoorde het sterkst in verhouding met zijn eigen elo. Wat dat betreft deed ook Maarten De Vleeschauwer het goed.

Opvallend was de tweede ronde van Swijsen, waarin hij maar liefst 163 zetten en drie notatieformuliertjes opsoupeerde. Daarnaast had Rein Verstraeten weinig geluk met de loting: hij ontmoette twee keer een landgenoot.

Francois Godart speelde een vrij normaal toernooi, maar eindigde wel het hoogste van alle Belgen: op een 32ste plaats.

Voor een grondige analyse van iedere speler verwijzen we u graag door naar de officiële site (zie verder bij “nuttige links”), maar de delegatie zelf is in ieder geval zeer te spreken over zowel de organisatie als de eigen delegatie. Enkel het hotel viel niet helemaal in de smaak.

Het moet gezegd dat de organisatie er alles aan doet om de deelnemers en hun begeleiders de mogelijkheid te bieden hun mooie Praag te ontdekken. Zo organiseert ze begeleide uitstappen doorheen de stad (dag- en avondexcursies), tripjes naar de Praagse zoo of het dichtbijzijnde zwemparadijs.
 Zeker interessant als je niet zoals wij een beroep kunnen doen op Marc Daels (als gedreven delegatieleider en Praag-kenner) 
en Pavel Englicky (geboren en getogen in Praag en Neerpelt). 
Zij organiseerden voor ons o.a. een boottochtje op de Moldau. Dit alles speelt zich af in Tophotel Praag, what’s in a name? Veel misleiding alleszins.
 Het grootste ongenoegen van de aanwezigen betreft de kwaliteit van het eten. Als indicatie durven wij de substantie van de puree aanduiden als maatstaf voor de rest van het buffet.
 Het gebrek aan kwaliteit van het internet zorgt ook voor de nodige frustratie. – Begeleidende ouder

Daarnaast geven we nog graag mee dat enkele veelbesproken FIDE-regels ook in dit jeugdkampioenschap toegepast werden. Zo mogen de spelers geen remise aanbieden voor de 40ste zet en is er een zero tolerance-regel wat betreft het op tijd komen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.